avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale prescriptie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

prescriptie

va rog sa imi spuneti care este termenul de prescriptie a unui contract de imprumut si temeiul legal al prescriptiei.
Alexandru Radu Popescu a scris:

Mai intai, suma si dobanzile nu vor deveni exigibile decat dupa 30 de zile din momentul incetarii contractului (sinonm expirare). Daca termenul de 13 luni a trecut si nu ati primit banii, notificati de urgenta debitorii....Daca nu va restituie suma, ii chemam in instanta.
Notificarea trebuie sa o trimiteti (cel mai sigur) recomandata cu confirmare de primire. Apelati la un avocat.nu o sa va coste mult si e mai sigur.
Termenul de prescriptie a actiunii in instanta este de 3 ani de la data devenirii exigibile a datoriei.

A nu se confunda notificarea simplă cu procedura de conciliere directă prevăzută în mod expres de art. 720 indice 1 C.pr.civ., pentru că o astfel de notificare ce nu respectă condiţiile de formă, conţinut şi termenele impuse de legiuitor în mod expres, va conduce la respingerea cererii de chemare în judecată ca prematură pentru că nu s-a respectat procedura privind soluţionarea litigiilor în materie comercială.
Chiar dacă o persoană fizică a încheiat un contract de împrumut cu o persoană juridică, comerciant, raporturile născute sunt comerciale, astfel încât se aplică legile speciale - Codul comercial completat cu dispoziţiile dreptului comun.
Tocmai de acceea i-am sugerat sa mearga la un avocat....ca notificarea sa indeplineasca conditiile de forma cerute de at. 720 ^1 C.pr.civ..
de ce nu încercaţi o somaţie de plată?
Subscriu- aveti contracte, banuiesc ca aveti si dovada acordarii efective a imprumutului prin virament bancar sau chitanta de casierie eliberata imprumutat...procedura somatiei de plata este mai simpla, mai scurta, si o puteti demara in paralel cu concilierea pentru actiunea in pretentii.
Somatia de plată este cea mai simplă şi mai rapidă metoda de a recupera creanţele certe, lichide şi exigibile. Dacă aceste condiţii nu sunt dovedite ca fiind îndeplinite cumulativ, acţiunea va fi respinsă şi atunci va fi pierdut şi timp şi bani inutil.;)

Alte discuții în legătură

Procedura concilierii Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Procedura concilierii in materie comerciala, poate fi efectuata pana la declararea recursului? (vezi toată discuția)
Ce termen sa trec in notificare? miriam_31 miriam_31 Buna ziua, Trebuie sa notific pe cineva (ca sa respect regula \"punere in intarziere\") dar nu stiu ce termen sa mentionez in notificare. Eu as vrea cat mai ... (vezi toată discuția)
Intreruperea termenului de prescriptie cristianus cristianus Vreau sa va intreb, din cate stiu eu si s-ar putea sa ma insel, printr-o notificare scrisa catre o soc. com. care trebuie sa ne achite o diferenta de pe o ... (vezi toată discuția)