avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inadmisibilitate ordonanta presedintiala in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inadmisibilitate ordonanta presedintiala in cazul neplatii concediului medical

De ce ce este inadmisibila, o cerere pe Ordonanta de Urgenta(pe codul muncii),... privind neplata indemnzitatiei de concediiu medical?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:05, 5 Mai 2008
Plata unor drepturi este o actiune in pretentii ... respingerea ei ca inadmisibila pe calea ordonantei presedintiale este corecta.
Ordonanta presedintiala este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente, pentru:
• păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere;
• prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara;
• înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Corect elis, nu poate fi admisă o cerere de ordonanţă presedinţială dacă nu se face dovada îndeplinirii cumulative a celor două condiţii de admisibilitate, expres prevăzute de art. 581 C.pr.civ., respectiv urgenţa şi nerezolvarea fondului.
Urgenţa este apreciată de instanţă, instanţa având obligaţia de a o constata şi motiva.
În cazul dv., nici una din condiţiile de admisibilitate prevăzute de legiuitor nu este îndeplinită, nici urgenţa, nici nerezolvarea fondului cauzei, deoarece prin acţiunea dv. tindeţi tocmai la rezolvarea fondului, respectiv obţinerea pretenţiilor.
Nu aţi încercat pe cale amiabilă o soluţionare a litigiului? Aţi prezentat certificatul de concediu medical? Cum au motivat neplata acestuia?
Cred ca sunt trei condiţii ale ordonanţei preşedinţiale care trebuie sa fie indeplinite cumulativ :
- urgenţa.
- măsura să fie vremelnică.
- nesoluţionarea sau neprejudecarea fondului.

Sunt unii angajatori care solicita avizul medicului de medicina muncii pe certificatele medicale prezentate de salariat.
Care a fost motivatia angajatorului referitor la neplata concediului medical ? Este o perioada destul de mare.
cora2006 a scris:

Corect elis, nu poate fi admisă o cerere de ordonanţă presedinţială dacă nu se face dovada îndeplinirii cumulative a celor două condiţii de admisibilitate, expres prevăzute de art. 581 C.pr.civ., respectiv urgenţa şi nerezolvarea fondului.
Urgenţa este apreciată de instanţă, instanţa având obligaţia de a o constata şi motiva.
În cazul dv., nici una din condiţiile de admisibilitate prevăzute de legiuitor nu este îndeplinită, nici urgenţa, nici nerezolvarea fondului cauzei, deoarece prin acţiunea dv. tindeţi tocmai la rezolvarea fondului, respectiv obţinerea pretenţiilor.
Nu aţi încercat pe cale amiabilă o soluţionare a litigiului? Aţi prezentat certificatul de concediu medical? Cum au motivat neplata acestuia?

Raspuns:

Am prezentat la timp., toate certificatele de concediu medical, respectiv,.la una, cel mult trei zile de la obtinerea lor, fiindca trebuia, sa am si certificarea lor, de catre medicul de familie.

Ei nu au motivat in scris, nici un fel de explicatie.

Doar telefonic, mi-au spus ca nu am dreptul la plata.

Si repet.

Nu pot face distinctia intre pretentiile de plata si Urgenta lor,...atita vreme, cit, drepturile de plata a concediului medical, mi-au fost incalcate.

:offtopic:

Nu stiu ce asteptati de la administratori in acest topic, dar va rog sa gasiti alt titlu pentru topic, ca sa il pot schimba. Cel actual este total nepotrivit si incalca regulamentul de postare.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Poate fi modificata o cerere de drept comun in ordonanta presedintiala? kik101 kik101 Am introdus o actiune pe fond in vederea suplinirii consimtamantului paratului pentru a calatori cu minorul in strainatate in luna septembrie. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala intr-un conflict de munca bukinst bukinst In cazul unui conflict de munca privind desfacerea contractului de munca, prin pensionare, salariatul a formulat o actiune in instanta pe fond si o cerere de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala evacuare Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu As dori sprijin(si multumesc anticipat) pentru a vedea ce se poate face in urmatoare situatie: O familie a locuit intr-un imobil inchiriat de la Rial. ... (vezi toată discuția)