avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare obligatorie locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare obligatorie locuinta

Buna seara! Intrebarea mea este : daca am asigurare facultativa (de vreo 3 ani ) la apartamentul pe care il detin trebuie sa fac si asigurarea obligatorie (de 20 euro, am intteles de le televizor)? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marius Barabas , Consultant asigurari 10:05, 25 Iunie 2011
Daca asigurarea pe care ai incheiat-o acum 3 ani include si riscurile prevazute in asigurarea PAD(dezastre naturale), nu mai esti obligata sa o inchei si pe cea obligatorie.....
lucialuca a scris:

Buna seara! Intrebarea mea este : daca am asigurare facultativa (de vreo 3 ani ) la apartamentul pe care il detin trebuie sa fac si asigurarea obligatorie (de 20 euro, am intteles de le televizor)? Multumesc!




Haideti sa incerc eu sa va lamuresc, problema sta cam asa:
- daca in acest moment aveti o asigurare la locuinta facultativa NU sunteti obligat sa faceti o alta obligatorie
- la expirarea asigurarii pe care o aveti acum aveti un termen de maxim 5 zile in care sa va faceti o noua asigurare la locuinta
- din cate stiu eu nimeni nu este obligat sa faca asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor (PAD) ci orice asigurare care acopera cele 3 riscuri: cutremur, alunecari de teren, inundatii- ATENTIE- catastrofe naturale nimic altceva
Acum sfatul mu este sa faceti o asigurare facultativa care sa acopere si cele 3 riscuri dar si altele pentru ca este mult mai bine pentru dumneavostra.


Mi-am permis sa raspund la acest post pentru ca sunt agent de asigurari de ceva timp si stiu cam despre ce este vorba. Sper ca am reusit sa va lamuresc!
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
goodman, utilizator
Singurul lucru pe care il prevede leaga ca fiind obligatoriu este asigurarea impotriva riscului de dezastre naturale (cutremur, inundatie si alunecari de teren). Atat vreme cat asigurarea facultativa pe care o aveti acopera aceste riscuri, totul este in regula si nu veti primi nicio amenda daca nu incheiati si asigurarea obligatorie.
Da, asigurarea obligatorie ( PAD) are ca scop o masura de protectie a persoanelor neasigurate, iar in conditiile in care acoperiti riscurile pentru care a fost edictata legea nu mai aveti aceasta obligatie legala.

avocat Claudiu Lascoschi
Ati primit recomandarea sa verificati daca in polita facultativa sunt prinse cele trei evenimente, deoarece sunt polite facultative care au una, doua sau niciuna dintre cele trei dezastre si daca societatea de asigurare face parte din PAID sau este asociata cu una dintre acestea.
In Legea 260/04.11.2008 modificata si completata prin Legea 248/14.12.2010 privind asigurarea obligatorie se mentioneaza:
- art.3 al.1 "Începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale."
- al.8 "Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie."
- art.26 "Pot fi acţionari ai PAID societăţile de asigurare-reasigurare autorizate de către C.S.A. să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe care singure ori prin intermediul sau în legătură cu alte societăţi de asigurare controlate ......."
Ordinul 5 /11.05.2009 modificat si completat cu Ordin 10 /27.07.2010 pentru punerea in aplicare a Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor se mentioneaza:
- art. 7 al.1 "Proprietarii de locuinte care au incheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008 au obligatia de a incheia contracte de asigurare obligatorie a locuintelor la data expirarii contractelor de asigurare facultativa sau, in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, dupa data aplicarii Legii nr. 260/2008.
- al. 2 "Incepand cu data punerii in aplicare a Legii nr. 260/2008, contractele de asigurare facultativa a locuintelor care acopera riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor se vor putea incheia pentru aceste riscuri, numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu."
Acestea sunt reglementarile in vigoare, pana la aparitia noilor norme de aplicare, conform art.40 din Legea 248/2010.

Alte discuții în legătură

Asigurare alexa groupama ciiprian24 ciiprian24 Am făcut o asigurare facultativa la Groupama dar fiind locuința din chirpici nu m-a asigurat în caz de inundatii. La ei merge sa asiguri numai daca ai ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta Marina13 Marina13 As dori sa stiu daca e obligatorie asigurarea locuinței si daca da,niste sugestii ( nume asiguratori) m-ar ajuta mult.Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie a locuintelor dellux dellux Daca am incheiat o asigurare facultativa a locuintei de 17 euro trebuie sa am si asigurarea obligatorie PAD ? (vezi toată discuția)