avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare timp efectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare timp efectiv de munca

Buna dimineata si Hristos a Inviat!

Dupa o foarte scurta vacanta de Paste, astazi, cand am venit la serviciu, am primit o veste nu foarte placuta!

Iata despre ce este vorba:

In actualul ROI si contractul individual de munca pe care l-am semnat la angajare, este prevazut un timp de lucru de 8 ore - 08.00-16.00 ori 16.00-24.00 cu pauza de masa inclusa ( de 30 de minute).
Ne-au anuntat , ieri se pare ca a fost o prea-minunata sedinta) ca de luni, 5.05.2008, timpul de lucru se va modifica. Adica, vor fi 9 ore de munca, din care 1 ora pauza. Si asta fara niciun fel de compensatie salariala. Ce ne intriga si mai mult este faptl ca firma are 2 sedii: unul in Bucuresti si unul in Galati. PEntru cei din Bucuresti, programul ramane neschimbat, motivatia fiind "traficul din Bucuresti" ... Ei spun ca aceasta situatie va ramane asa doar pana in momentul in care traficul din capitala isi va reveni cumva. Sa fim seriosi: nu stiu daca mai apuca vreunul din noi sa vada si minunea asta.

Intrebarile mele sunt atat de multe incat nici nu stiu cu ce sa incep.
Au vreun temei legal aceste schimbari, aplicabile doar pentru sediul din Galati?
Daca se schimba totusi acest program, nu ar trebui sa avem ceva beneficii?
Care sunt situatiile in care angajatorul poate efectua aceste shimbari, sa le spun de ordin administrativ?
Putem ataca aceasta hotarare, oficial vorbind?
Daca tot se va produce shimbarea, nu ar trebui sa beneficiem macar de un preaviz? Unul ceva mai mare decat o jumatate de saptamana?

Asteptam cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 02:08, 11 Februarie 2009
1. Angajatorul are posibilitatea sa stabileasca programe individuale de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza. Modul concret de stabilire a unui astfel de program este negociat prin contractul colectiv de munca sau , in absenta lui, prin regulamentul de ordine interioara.
Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.
Orice modificare ce intervine în conţinutul regulamentului intern este supusă procedurilor de informare şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Pauza de masa care are o durata mai mare de 15 min se include in programul de lucru.

2. Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor la salariu de 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată

3. Prin art.31 din CCMN s-a prevazut ca angajatorul va organiza la angajare si, ulterior, o data pe an, examinarea medicala a salariatilor, in scopul de a constata daca sunt apti pentru desfasurarea activitatii in posturile care ar urma sa le ocupe sau le ocupa.
Obligatie reiterata in art.13 lit.j din Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Da, trebuia sa beneficiati de acest examen medical.

4. Durata normala de munca este de 8 ore/zi. Norma de muncă exprimă cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operaţiunilor sau lucrărilor de către o persoană cu calificare corespunzătoare, care lucrează cu intensitate normală, în condiţiile unor procese tehnologice şi de muncă determinate. Norma de muncă cuprinde timpul productiv, timpul pentru întreruperi impuse de desfăşurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale în cadrul programului de muncă.
La elaborarea sau la reexaminarea normelor de munca, angajatorul este obligat sa solicite acordul sindicatului.
Daca se mareste norma de munca, atunci trebuie sa va mareasca si salariul.

Regula este ca intre sfarsitul programului de lucru dintr-o zi si inceputul programului de lucru din ziua urmatoarea trebuie sa existe, de regula, un interval de cel putin 12 ore consecutive.
De la aceasta regula, se prevede o exceptie si anume posibilitatea ca, atunci cand se lucreaza in schimburi si numai la schimbarea turelor, intervalul mentionat sa fie de cel putin 8 ore. Aceste prevederi sunt de stricta interpretare si se aplica numai in cazurile si conditiile expres aratate de textul legii.

Inca una si ma duc... promit... Oricum, raspunsul acesta a fost muuuuuuult peste asteptarile mele...=D>

Sa inteleg ca nu va fi nevoie de un act aditional? E suficienta acea "decizie" a angajatorului, legata de modificarea timpului efectiv de lucru?

Are vreo importanta daca firma are un sediu si in Bucuresti dar acolo se pastreaza vechiul program, motivatia fiind "traficul din Bucuresti"? Doar la 6, cand ar trebui sa plece omul de acasa, nu e chiar atat de aglomerat (imbulzeala se produce dupa 7)....

Multumesc inca o data!
O zi buna!
elis a scris:

Pauza de masa care are o durata mai mare de 15 min se include in programul de lucru.



Cred ca totusi doar pauza de 15 min se include in programul de lucru...sau au rescris sindicatele CCMN?:D
Potrivit art.41 alin.3 din Codul muncii, modificarea c.i.m se refera la urmatoarele elemente :
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

In cazul dvs se modfica elementul prevazut la lit.H pct.1 lit.a , si anume repartizarea programului de lucru . In acest caz, este nevoie de incheierea unui act aditional, dar numai in conditiile in care in c.i.m. este prevazuta aceasta repartizare.
In caz ca in c.i.m. incheiat nu este prevazut acest lucru (este spatiu liber) nu este necesara incheierea unui act aditional, reaprtizarea programului de lucru modificandu-se doar in CCM sau in ROI.
Diana Persa a scris:

Cred ca totusi doar pauza de 15 min se include in programul de lucru...sau au rescris sindicatele CCMN?:D


Nu au rescris sindicatele CCMN, dar daca crezi ca o pauza de masa de o ora este inclusa in durata normala de lucru este OK ;) ... adica se munceste 7 ore si se sta in pauza de masa o ora ... as vrea sa vad si eu pe acel angajator care va aceepta asa ceva ;)

Alte discuții în legătură

Program inegal vs program normal law99 law99 Sal.Doresc sa inchei niste CIM in felul urmator 40ore/saptamina maxim 48 cu ore suplimentare iar ca program zilnic sa apara in CIM 08.00-16.00. si repaus 2 ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)
Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)