avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare timp efectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare timp efectiv de munca

Buna dimineata si Hristos a Inviat!

Dupa o foarte scurta vacanta de Paste, astazi, cand am venit la serviciu, am primit o veste nu foarte placuta!

Iata despre ce este vorba:

In actualul ROI si contractul individual de munca pe care l-am semnat la angajare, este prevazut un timp de lucru de 8 ore - 08.00-16.00 ori 16.00-24.00 cu pauza de masa inclusa ( de 30 de minute).
Ne-au anuntat , ieri se pare ca a fost o prea-minunata sedinta) ca de luni, 5.05.2008, timpul de lucru se va modifica. Adica, vor fi 9 ore de munca, din care 1 ora pauza. Si asta fara niciun fel de compensatie salariala. Ce ne intriga si mai mult este faptl ca firma are 2 sedii: unul in Bucuresti si unul in Galati. PEntru cei din Bucuresti, programul ramane neschimbat, motivatia fiind "traficul din Bucuresti" ... Ei spun ca aceasta situatie va ramane asa doar pana in momentul in care traficul din capitala isi va reveni cumva. Sa fim seriosi: nu stiu daca mai apuca vreunul din noi sa vada si minunea asta.

Intrebarile mele sunt atat de multe incat nici nu stiu cu ce sa incep.
Au vreun temei legal aceste schimbari, aplicabile doar pentru sediul din Galati?
Daca se schimba totusi acest program, nu ar trebui sa avem ceva beneficii?
Care sunt situatiile in care angajatorul poate efectua aceste shimbari, sa le spun de ordin administrativ?
Putem ataca aceasta hotarare, oficial vorbind?
Daca tot se va produce shimbarea, nu ar trebui sa beneficiem macar de un preaviz? Unul ceva mai mare decat o jumatate de saptamana?

Asteptam cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 02:08, 11 Februarie 2009
Corect, elis. Angajatorul stabileşte timpul de muncă, timp ce trebuie să se încadreze în prevederile legale, respectiv Codul muncii şi CCM la nivel naţional . Cum poate fi de acord angajatorul ca salariatul să muncească 7 ore şi să-i plătească 8, de asemenea salariatul să beneficieze de drepturile legale prevăzute de lege pentru durata de 8 ore de muncă?
Atâta timp cât nu se încalcă prevederile legale în materie, este OK. Salariaţilor li se va aduce la cunoştinţă modificarea acestui timp atât prin ROI care va fi afişat la sediul angajatorului prin grija acestuia, cât şi prin încheierea unor acte adiţionale la CIM în acre se va stipula acest aspect.
Sindicatele au doar rol consultativ şi nu decizional!
in cim scrie ca programul este de 8 ore, intre 00.00-24.00.... Dar turele vor fi de-acum 7-16 si 16-1.00.... Se mai respecta aceasta repartizare?

Noul ROI, cu noul program de lucru nu a fost inca elaborat, deci nici semnat de personal,.... E valabil, in aceste conditii, noul program? ROI-ul in vigoare (inca) precizeaza ture de la 8.00 la 16.00 si de la 16.00 la 24.00 cu pauza de 45 de minute inclusa in program...
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
sweet_lorry, utilizator
Este o greseala ... cum sa fie programul de 8 ore, intre 00.00 - 24.00 ... asta ar insemna ca repartizarea programului de lucru de 8 ore se face in intervalul 00.00- 24.00 ... trebuia sa fie specificat ca se lucreaza in ture, exact ca in ROI-ul in vigoare.
In noua repartizare nu prea se mai respecta programul de lucru din ROI .... adica se lucreaza 8 ore, pauza de masa o ora in intervalul 7.00 - 01.00 (18 ore).
In prezent se aplica vechiul ROI, pana la modificarea lui. Nu se poate aplica ceva ce nu este inca elaborat.
atat timp cat decizia este semnata si adusa la cunostinta salariatilor urmeaza a se modifica si ROI. Chiar daca nu a fost trecuta inca in ROI trebuie respectata. Daca totusi programul e de la 7-16 (16-01) inseamna ca sunt 9 ore si acea pauza de o ora nu mai este inclusa in program, sau este inclusa in program pauza de minim 15 min (potrivit prevederilor legale) si restul e considerat munca suplimentara (insa ma indoiesc de acest aspect).
Intr-adevar, pauza nu va mai fi inclusa in program.... Dar nu mai inteleg.... Decizia sa fie semnata de catre cine? Presupun ca doar de catre angajator, nu si de angajati, pentru ca noi nu am semnat nimic. Pana la urma, valabilitatea deciziei incepe din momentul in care a fost elaborata ori dupa ce va intra in vigoare noul ROI?

Mai am o intrebare, care nu are legatura cu acest topic...

Cu cat timp inainte trebuia afisata planificarea concediilor de odihna pe anul in curs? Adica cele minnimum 15 zile lucratoare pe care noi le-am cerut la inceputul anului? Daca am cerut concediu in iulie, cand ar trebui sa stiu daca s-a aprobat ori ba acel concediu? Cu o saptamana inainte, asa cum se intampla la noi in firma?

Alte discuții în legătură

Program inegal vs program normal law99 law99 Sal.Doresc sa inchei niste CIM in felul urmator 40ore/saptamina maxim 48 cu ore suplimentare iar ca program zilnic sa apara in CIM 08.00-16.00. si repaus 2 ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)
Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)