avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare timp efectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare timp efectiv de munca

Buna dimineata si Hristos a Inviat!

Dupa o foarte scurta vacanta de Paste, astazi, cand am venit la serviciu, am primit o veste nu foarte placuta!

Iata despre ce este vorba:

In actualul ROI si contractul individual de munca pe care l-am semnat la angajare, este prevazut un timp de lucru de 8 ore - 08.00-16.00 ori 16.00-24.00 cu pauza de masa inclusa ( de 30 de minute).
Ne-au anuntat , ieri se pare ca a fost o prea-minunata sedinta) ca de luni, 5.05.2008, timpul de lucru se va modifica. Adica, vor fi 9 ore de munca, din care 1 ora pauza. Si asta fara niciun fel de compensatie salariala. Ce ne intriga si mai mult este faptl ca firma are 2 sedii: unul in Bucuresti si unul in Galati. PEntru cei din Bucuresti, programul ramane neschimbat, motivatia fiind "traficul din Bucuresti" ... Ei spun ca aceasta situatie va ramane asa doar pana in momentul in care traficul din capitala isi va reveni cumva. Sa fim seriosi: nu stiu daca mai apuca vreunul din noi sa vada si minunea asta.

Intrebarile mele sunt atat de multe incat nici nu stiu cu ce sa incep.
Au vreun temei legal aceste schimbari, aplicabile doar pentru sediul din Galati?
Daca se schimba totusi acest program, nu ar trebui sa avem ceva beneficii?
Care sunt situatiile in care angajatorul poate efectua aceste shimbari, sa le spun de ordin administrativ?
Putem ataca aceasta hotarare, oficial vorbind?
Daca tot se va produce shimbarea, nu ar trebui sa beneficiem macar de un preaviz? Unul ceva mai mare decat o jumatate de saptamana?

Asteptam cu mare interes raspunsurile dumneavoastra!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 02:08, 11 Februarie 2009
Planificarea concediilor se face la începutul fiecărui an calendaristic pentru că planificarea vizează întreaga perioadă a anului.
Nu poţi fi înştiinţat azi că de mâine intri în concediu!;)
Asa gaseam si eu ca ar fi, in primul rand logic, dar si legal.... Dar sper ca m-am exprimat coerent... Nu ma intereseaza doar planificarea, in sensul ca au am cerut concediu si aganjatorul si-a notat asta cu ajutorul unui soft....as vrea sa stiu daca trebuie si aprobate inca de pe la inceputul anului....

P.S. Nu am nicio legatura cu dreptul si de aceea cu siguranta imi scapa semnificatia exacta a unor termeni din domeniu....

Multumesc!
Planificarea înseamnă stabilirea perioadei concediului de odihnă pentru fiecare salariat, cu acordul salariatului. Bineînţeles că această planificare necesită o aprobare, pentru că în funcţie de aceasta, angajatorul îşi va lua măsurile necesare de la început pentru ca activitatea să nu fie întreruptă când salariatul x pleacă în concediu. De la început se va cunoaşte situaţia, iar angajatorul va lau măsura înlocuirii acelei persoane x cu alta, până când aceasta se întoarce la serviciu.
Că există situaţii de forţă majoră când unul dintre salariaţi are o problemă familială neprevăzută şi trebuie să-şi ia concediu în timpul anului, în altă perioadă decât în cea în care a fost programat, aceasta se va face numai cu acordul şefului ierarhic care trebuie să găsească o soluţie de înlocuire a acestuia pe acea perioadă. Dar acestea sunt cazuri izolate....;)
In scopul efectuarii, concediul de odihna trebuie, in prealabil, programat, in conditiile prevazute de art.143 din Codul muncii.
Programarea se face de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu. Concediu trebuie efectuat in fiecare an si numai exceptional este permisa efectuarea concediului in anul urmator.
Programarile de concediu de odihna necesita aprobarea lor de catre conducerea unitatii.
buna seara,
daca ma poate ajuta si pe mine cineva in urmatoarul exemplu:activitatea unitatii este de la 10-22 de luni pana duminica, salariatii lucreaza in schimburi :
daca un salariat are cim cu norma intreaga, dar lucreaza de ex luni, miercuri, vineri si duminica cate 12 ore (are liber mai mult de 24 de ore )si anume in zilele de marti joi si sambata,in cealalta saptamana in cadrul programului rotativ ii vine randul marti joi si sambata practic salariatii lucreaza o zi cu o zi libera.
din cate inteleg din codul muncii aceasta repartizare de 168 ore lunar nu este corecta chiar daca compensezi cele 8 ore suplimentare prin faptul ca nu se acorda 2 zile de repaus saptmanal.
poate fi prevazuta o astfel de repartizare a programului de lucru in cim si in ce conditii ar putea fi si legala? ar trebui sa se incheie pentru fiecare salariat 2 cim cu timp partial?intr-un cim cu timp partial s-ar putea trece 120 ore lunar pentru un singur contract cu repartizarea zilelelor de luni miercuri vineri cu cate 12 pe zi ore urmata de spatmana a 2 -a cu marti joi cu cate 12 ore , alternand in acest fel pana la sf. lunii si un alt contract cu timp partial cu 12 ore pe luna care se vor efectua in ziua de sambata sau duminica pentru acelasi angajat?
multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program inegal vs program normal law99 law99 Sal.Doresc sa inchei niste CIM in felul urmator 40ore/saptamina maxim 48 cu ore suplimentare iar ca program zilnic sa apara in CIM 08.00-16.00. si repaus 2 ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)
Act aditional modificare program de munca personal turant ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: avem salariati care lucreaza 8 orezi, 40 ore/saptamana. Dorim sa le modificam programul ... (vezi toată discuția)