avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie bunuri imobile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie bunuri imobile

sunt vaduva si am doi copii casatoriti
as dori sa donez bunuri imobile unuia dintre copii, fara ca acest act sa fie atacat mai tarziu de celalalt copil, sau de sotul celui caruia ii donez bunurile
cum trebuie sa procedez ca proprietatea acestor bunuri sa fie pe numele unui singur copil, fara ca fratele sau sotul acestuia sa aiba vreun drept de proprietate asupra bunurilor
va multumesc
Cel mai recent răspuns: artur1971 , utilizator 08:36, 9 Februarie 2011
Daca cel de-al doilea copil este semnatarul contractului de donatie asa cum a precizat @lalym este posibila donatia, acest imobil fiind bunul propriu al copilului dvs in favoarea caruia ati inteles sa face-ti donatia.
Buna seara .
Incercati sa propuneti notarului,ca sa faceti ceea ce se cheama :donatie cu scutire de raport..Astfel,la eventualul raport al donatiilor,aceasta donatie,va fi scutita de raportul pentru readucerea ei la masa succesorala.
Marius Bote.
Stiti insa ca scutirea de raport presupune ca bunul nu e adus in masa succesorala in natura... impartindu-se insa contravaloarea sa. :D

Doamna, ceea ce doriti dv. este ilegal la noi in tara.
Daca insa dati celuilalt copil bunuri de o valoare macar egala cu ce ar mosteni... e alta poveste. Pot fi si bunuri mobile.
Asa cum scrie in dreptul civil, raportul donatiilor se face prin echivalent,numai cand dispune asa defunctul, si numai atunci cand imobilul a fost instrainat,sau a pierit de la donatar, bineanteles,numai in limita rezervei succesorale.Altfel,nu mai ar avea sens donatia .
cereti copilului negratificat sa dea o declaratie notariala prin care consimte la instrainarea imobilelor catre celalalt copil. O alta varianta este ca acesta sa figureze in contractul de donatie ca parte semnatara a acestei declaratii.

" Art. 845. Cod Civil Valoarea bunurilor înstrãinate unui succesibil în linie dreaptã, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervã de uzufruct va fi socotitã în portiunea disponibilã si excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia si raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptã care a consimtit la aceste înstrãinãri."

Alte discuții în legătură

In ce masura poate fi atacat actul de donatie ccrys ccrys Buna ziua, Parintii mei vor sa imi faca mie si sotiei act de donatie pt apartament. Eu am frate care nu este interesat de acest apartament si va da o ... (vezi toată discuția)
Interpretare dispozitii art. 845 c.civ. R Lupu R Lupu Salut, Am o nelamurire cu privire la calitatea de succesibil in viziunea legiuitorului din dispozitiile art. 845 C.civ.:\"Valoarea bunurilor instrainate ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)