Ieri am fost informati ca firma la care lucrez in prezent se va inchide deoarece patronul nu o mai poate sustine moral si financiar. Saptamana trecuta am aflat ca sunt insarcinata in cinci saptamani si nu am anuntat inca angajatorul deoarece in prezent urmez un tratament de fixare a sarcinii si voiam sa fiu sigura ca totul este bine. Vestea de ieri mi-a cazut ca un traznet, nu din cauza banilor, deoarece nu ma pot plange din acest punct de vedere, ci din cauza acelui stagiu de cotigare anterior nasterii. La aceasta firma lucrez de 2 luni, anterior am avut o luna somaj(atat am apucat sa iau pana sa ma reangajez si am depus dosarul de somaj mai mult pt a-mi asigura continuitatea) dupa ce am fost data afara pe motiv de restructuare post de la o firma unde am lucrat 4 ani. In total am 4 ani si jumatate vechime in munca si nu stiu cum sa procedez acum. Daca am fost acea luna in somaj (de pe 11 noiembrie pana pe 12 decembrie, iar de pe 13 decembrie figurez angajata la noua firma) mai beneficiez iar de somaj daca se inchide firma? Daca , da, la cate luni as avea dreptul? Cand am fost sa pun prima viza pe carnetul de somer nu m-am uitat si la perioada pe care puteam sa beneficiez de somaj pentru ca in aceiasi zi mi-am si ridicat cartea de munca pentru angajare. Spune-ti-mi, va rog, ce pot sa fac in situatia in care ma aflu pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?
) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39."
Legea 233/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
1. Cand ati intrat in somaj au fost luate in calcul 12 luni din ultimele 24 de luni pentru indemnizatia de somaj.
2. Acum faceti iar aceeasi socoteala pe 24 de luni premergatoare concedierii din care scadeti lunile utilizate pentru somajul anterior si trebuie sa va ramana 12 luni "curate". Daca va raman cele 12 luni necesare veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Pentru asta trebuie sa vedeti in adeverinta tip pentru somaj, pe care ati dus-o la Agentia de Somaj, care 12 luni au fost utilizate pentru a nu le mai lua acum in calcul.
4. Daca nu reusiti sa beneficiati de indemnizatie de somaj trebuie sa incheiati un CIM, chiar si pe perioada determinata, pana veti intra in concediu de maternitate (sarcina si lauzie), pentru aputea beneficia apoi de CCC pana la 2ani.
Dar am luat doar o luna somaj :((. Cine se astepta sa se inchida actuala firma. Daca da faliment e vina mea? In 4 ani si jumatate, inafara de luna accea cu somaj nu am nicio discontinuitate pe cartea de munca. Daca ar fi sa-mi depun cartea de munca la nasul meu, care este patron, trebuie sa fac acest lucru intr-o anumita perioada, adica daca firma se inchide maine, sa zice, trebuie ca de a doua zi sa si depun la "noul loc de munca"?
1. Nu conteaza daca ati beneficiat de indemnizatie de somaj o luna sau mai mult, legea nu face aceasta diferenta.
2. Puteti sa incheiati CIM la alta firma cat mai repede posibil (pentru CCC se iau in calcul si fractiunile deluna egale cu cel puti jumatate din numarul zilelor lucratoare din luna).