avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii art 51 lit c versus legea cadru 330/2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii art 51 lit c versus legea cadru 330/2009

Buna ziua ma numesc Carmen Dugan si sunt angajata a Spitalului Universitar Bucuresti (SUUB) de cca 12 ani(asistenta medicala).Anul acesta in luna ianuarie am nascut un baietel si am cerut in scris institutiei angajatoare, conform codului muncii art 51 lit c, un salariu mediu pe unitate.Raspunsul scris a venit foarte greu si numai dupa insistente telefonice repetate catre seviciul RUNOS.

Am sa reproduc exact textul;
Referitor la solicitarea dv , adresata conducerii SUUB, va inaintam in copie adresa nr. 68755/22.11.2010 privind pct de vedere al Ministerului Sanatatii.


Ministerul Sanatatii - Directia Organizare si Politici salariale

Catre SUUB,
Urmare adresei dv nr 33882/2010 , prin care solicitati precizari concrete privind acordarea unui salariu de baza platit mamaei ptr nasterea fiecarui copil, va facem cunoscut ca ne mentinem pct de vedere transmis prin adresa nr. 30599/2010.
In conformitate cu prevederile art 1 (2) din Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr 330/2009, incepind cu data intrarii in vigoare, in tot ori in parte, a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat al statului sunt si ramin in mod excusiv cele prevazute in prezenta lege . In legea cadru nr 330/2009 nu este prevazut acordarea acestui drept, respectiv, un salariu de baza platit mamei pentru nasterea fiecarui copil


Acum vin intrebarile mele catre dv :
1.aceasta lege cadru 330/2009 anuleaza legea din codul muncii art 51 lit c?
2.ce legatura are Ministerul Sanatatii cu acesti bani avind in vedere ca SUUB este platit de Casa de Asigurari a Mun Buc?
3.Ce pot face eu mai departe din pct de vedere legal ptr a obtine acest drept care - consider eu - mi se cuvine??
4.mentionez ca in art 51 lit c este vorba despre un CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL si despre un salariu MEDIU PE UNITATE - nu unul de baza!!!!-


Multumesc anticipat ptr raspunsuri,
Carmen Dugan
Cel mai recent răspuns: carmendugan , utilizator 20:08, 10 Februarie 2011
1. Din punctul de vedere al Ministerului Muncii , inceoand cu 29.12.2010 CCMN nu mai este valabil fiind denuntat de catre o organizatie patronala ...

2. Ajutorul pentru nastere nu are nicio legatura cu Legea nr.330/2009, el fiind acordat in baza CCM , iar legea nu poate abroga nicio prevedere din CCM.
Potrivit CCM la nivel de armura sanitara, angajatorul este obligat sa acorde un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil,; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza - art.96 alin.2 lit.c.
Multumesc ptr raspuns insa tot nu stiu ce trebuie sa fac mai departe ...sunt tentata sa apelez la serviciile Tribunalului Bucuresti....daca intr-adevar acea lege cadru nu are nici o legatura cu Codul Muncii...si mai este ceva ...mi se pare ca incearca sa arunce pisica dintr- o gradina in alta....stiu sigur ca ptr anii 2011-2014 Codul Muncii nu a modificat art 51 lit c ...si ma intreb din nou daca nu cumva institutia incearca sa ma descurajeze in actiunile mele de a obtine acest drept...
Adresati-va instantei de judecata , invocati si art.96 alin.2 lit.c din ccm la nivel de ramura sanitara care va este aplicabil.
Ca sa citez din circulara Ministerului Sanatatii .."drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat al statului sunt si ramin in mod excusiv cele prevazute in prezenta lege .".#-o.acest lucru oare nu inseamna ca nu s-a schimbat nimic in lege?? :O
Oricum multumesc ptr informatii si cred k nu imi ramine decit sa apelez la autoritatea suprema a legii.;)

Asa cum v-am mai spus , ajutorul pentru nastere este acordat in baza CCM si nu in baza unei legi care poate fi modificata oricand.

Alte discuții în legătură

Prima de nastere acordata de angajator nseitan nseitan ce se intampla cu aceasta prima in 2011? se mai acorda? (vezi toată discuția)
Salariul de baza la nastere platit mamei ContSters80084 ContSters80084 Salariul de baza la nastere platit mamei scrie undeva in lege ca se acorda daca exista resurse bugetare ?Daca da vreau art de lege! Adica se discuta acordarea ... (vezi toată discuția)
Neacordarea primei de nastere grete grete Sunt medic,am nascut in urma cu 4,5 luni si mi se refuza acordarea primei de nastere de catre unitatea angajatoare(spital)pe motiv ca nu este semnat contractul ... (vezi toată discuția)