@Adam Grecu : Discutia se refera la DOUA aparate de masura: contorul de bransament aflat in mod uzual in subsolul blocului (si baza careia se emite factura totala de catre furnizorul de energie) si la calorimetrul lipit de calorifer (in baza caruia se estimeaza consumul individual).
Contoarele de bransament NU SUNT toate diferentiale. Inca sunt foarte multe contoare simple care masoara doar debitul .
In cazul calorimetrelor de apartament formulele de calcul tin cont si de orientarea apartamentului etc.
Nu amestecati lucrurile..
Cand veti vorbi limba romana vom intelege, inclusiv eu. De exemplu eu nu stiam ca aparatele lipite pe calorifere se numesc calorimetre; taman astazi am mai vorbit pe forum despre celebrele repartitoare de costuri, care intr-adevar sunt alta mancare de peste;
- daca observati discutia se purta pe seama diferentei de temperatura care apare intre TUR si RETUR; acest parametru, in opinia dvs. nu influenteaza costul energiei termice, ori eu am afirmat ca, dincontra, costurile sunt direct proportionale cu acesta;
- ca in tara romaneasca mai sunt si alte tipuri de contori de energie termica (un fel de apometre) care masoara in fapt numai cantitatea de apa fierbinte care trec prin ele, apoi aceasta se inmulteste cu delta T, poate sunt, nu va contrazic, insa chiar as vrea sa stiu unde mai sunt asemenea cidatenii care nu au functionat ca lumea decta vre-o 3-4 ani dupa care s-au blocat, iar calculul energiei termice o faceau baietii de la CET asa cum numai ei stiau (raspunsul neoficial al unui sef de sectie a fost " pai eu am si paine si cutitul in mana, asa ca daca bagi mana s-ar putea sa te ranesti...);
- deci despre ce vorbim, sa inteleaga si dra. Iulia de la Constanta?
Ok. Prin 'calorimetre' m-am referit la 'celebrele repartitoare de costuri' preluind termenul din postul initial. Am banuit ca prin formularea 'gigacalorimetru' dra Iulia se refera la aceste minunate aparate de casa . Am presupus ca diferenta de 9 grade intre tur si retur se refera la turul si returul caloriferului din apartament .
In Bucuresti inca exista asociatii de proprietari care utilizeaza contoare vechi iar calculul il face RADET dupa niste metode cunoscute doar de ei.
Tocmai Capitala tarii noastre, orasul Bucuresti sa ramana asa in urma?
Pai daca spuneti ca este asa, asa o fi, insa consider ca acele calcule nu trebuiesc acceptate de catre as. prop. asa cum le face RADET-ul Bucuresti.
Pe vreme cand la Iasi se proceda la fel (cca. 10 ani in urma), in puncul termic (PT) existau niste distribuitoare de agent termic din care plecau 4-5-6 "ramuri" aferenta unui traseu care alimenta un grup de blocuri. Fiecare ramura era prevazuta cu un contor care inregistra cantitatea de agent termic trimisa pe reteaua respectiva. La sfarsit de luna, in prezenta mea se intocmea un PV de lecturare care era la baza calculului cantitatii de ET transferata retelelor. Coeficientul delta T se lua din evidenta operatorului de la PT (aveam grija sa o controlez personal). Mai departe era simplu, primeam factura, suma respectiva se impartea la suprafata utila totala, se afla costul pe mp/sup.utila dupa care se imultea cu sup. utila a fiecarui apartament, asa cum mai spunea cineva pe aici. Asa era atunci. Acum cand fiecare scara este contorizata separat, pe furnizor nu il mai intereseaza nimic. Furnizorul vrea sa-si recupereze banii, daca nu, atunci intervin discutiile dintre proprietarii care isi achita obligatiile catre as. prop. si ceilalti - in conditiile cand toata lumea consuma... , dar depasim tema propusa.
Cu stima,
Calcul caldura
jordella
Buna ziua,
Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. ... (vezi toată discuția)