avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Forta majora in contractele de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Forta majora in contractele de credit

Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar care prevede ca Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar are, in realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrangeri ale exercitiului unor drepturi fundamentale, dupa cum urmeaza:...... Putem invona noi cei carora ni se aplica legea 118/2010 invocarea fortei majore din contractele de credit si comerciale Forta majora exonereaza de raspundere partile in cazul neexecutarii partiale sau totale a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupa incheierea contractului si care impiedica partile sa execute total sau partial obligatiile asumate. Pana atunci cand salariile vor reveni la valoarea initiala+inflatie. Va multumesc
Stimate domn consultant ,
Nu cred ca se sugereaza nimic atata vreme cat termenul de "forta majora" este clar definit !!! Ori atata timp cat o pensie ( definita constitutional ca un drept al tau patrimonial ) sau salarul iti este redusa /redus / inafara vointei tale cred ca pot invoca acest motiv !!! Pe de alta parte prin reducerea venitului sunt scos inafara procentului care da dreptul la credit !!! Atunci ce este de facut ???? In noile conditii de venit nu intrunesc pragul de 30% pentru a accesa creditul !!!! Deci banca nu mi-ar mai da creditul !!! Deci conform normelor bancii ci a Comisiei de supraveghere contractul - la ora aceasta - nu mai intruneste clauzele de acordare , deci nu mai este valabil !!! CE FACEM IN ACEST CAZ ??? Un contract este un act voit intre 2 parti , si atata vreme cat clauza de forta majora se poate invoca nu vad unde este problema de " sugestie a ..." sau instigare la... !!!??? Cred ca o calitate a unui consultant este aceea de a fi deschis si receptiv la discutii si pareri , in limitele normelor legale , si nu de a emite enunturi cu "valoare" de lege , sau universala !!! Cam asa suna ceea ce ati postat aici !!!
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
[EDITAT], am in familie pe cineva dator la banci, a carui afacere a dat faliment de unde mergea bine inainte. Persoana este in jur de 55 de ani si este bolnava de o boala incurabila, contractata de curand. De asemenea, nu dispunde de bunuri imobile si nici de depozite bancare.
Inteleg ca este discutabil aplicarea unui caz de forta majora aici, dar intr-adevar persoana a facut un credit cu buna credinta, l-a rambursat cum trebuie pana la imbolnavire si nu a intentionat de la bun inceput sa nu isi plateasca ratele. Cred ca in asemenea cazuri, forta majora sau nu, am argumentele necesare invocarii insolventei - desigur daca legea ar permite-o.
[EDITAT]
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
aly_yoana a scris:

Exista responsabilitate din partea debitorului atunci cand semneaza contractul prin care banca ii acorda o suma de bani.Debitorul isi asuma responsabilitatea de a plati creditul si de a-si asuma riscuri, ce decurg din scaderea salariilor, concediere, etc.Faptul ca toate acestea nu apar in contractul de credit este pentru ca nu are rost.
Responsabilitatea debitorului nu se intinde doar in raport cu veniturile in baza carora ii este acordat imprumutul, ci isi asuma riscuri viitoare.Bancile niciodata nu pierd, invocarea fortei majore este doar pentru anumite situatii, nu vom fi exonerati de datorie.
In clipa cand apelam la banci raspunderea noastra este sa rambursam imprumutul.
Nu se poate invoca forta majora atat timp cat avem bunuri, venituri, proprietati pe numele noastre.

Forta majora se poate invoca atunci cand o persoana a facut imprumut, a ramas fara servici, sau a decedat, nu are bunuri pe numele sau, sau s-a imbolnavit de o boala incurabila.
Nu invocati forta majora decat daca stiti sigur ca instanta va va da castig de cauza, altfel banii pe care ii veti cheltui cu procesul ,mai bine ii folositi sa va achitati datoria.


Sunt de acord partial cu acest punct de vedere si total as spune cu cei care au facut referire la reducerea pensiilor.
In ceea ce priveste pensiile acestia chiar nu aveau cum sa prevada micsoararea acestora.
Cat ii priveste pe cei carora le-a fost redus salariul de guvern problema este ca ei puteau ramane fara loc de munca si fara venituri sau cu ele diminuate si din alte motive...

Nu am inteles ce anume ati vrea sa obtineti in conditiile unui contract de credit bancar prin invocarea fortei majore.
Sa nu mai returnati banii sau ce anume?

Parerea mea este ca nu veti reusi nimic concret prin invocarea fortei majore in aceste cazuri decat daca s-ar gasi o chichita avocateasca atat de inteligenta incat... sa fie mai inteligenta decat prevede legea....
Banii oricum ii datorati si indiferent ca aveti sau nu venituri sau bunuri in proprietate.

De aceea repet intrebarea :

Nu am inteles ce anume ati vrea sa obtineti in conditiile unui contract de credit bancar prin invocarea fortei majore.
Sa nu mai returnati banii sau ce anume?
[EDITAT] invocarea fortei majore este o optiune legala. Doar daca domnii "bancheri" fac dovada ca eu aveam posibilitatea de a citi in stele ca se vor lua aceste masuri de austeritate nu mai poate fi calificata ca fiind forta majora. De ce sugerati ca se abordeaza modalitati de incalcare a legii? nu mai este incalcare a legii atunci cand diferite banci (daca nu toate) au eludat efectiv intelesul termenului de contract (apropo de cei care zic ca stiu principiile de baza ale dreptului) atunci cand au modificat unilateral un contract sau cd ti se impune efectiv un contract care nu poate fi negociat? cum ati califica dvs atitudinea unei banci (unde am credit) atunci cd m-am adresat cu o cerere de reducere a ratei pe o perioada de maxim 6 luni datorita reducerilor salariale care au avut loc iar "stimata" banca mi-a respins aceasta cerere (de ajutor pana la urma) fara nici o justificare oficiala deoarece "normele interne nu se comunica"? a uza de o posibilitate legala sugerata pe acest forum nu inseamna in niciun caz o instigare la incalcarea cu buna stiinta a prevederilor contractuale.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
forta majora , in temeiul legii, este inteleasa ca un eveniment care nu depinde de vointa noastra, gen cutremur, inundatii, orice calamitate naturala., si altele. mi-e greu sa cred ca pierderea unui loc de munca, ar putea fi considerata de un judecator "forta majora". cel mult ar sfatui banca sa va acorde un termen de gratie, pentru solutionarea situatiei, dupa care s-ar trece la executarea bunului. e adevarat un deces poate fi considerat forta majora, dar daca decedatul are mostenitori, sa nu uitam ca acceptarea unei mosteniri inseamna acceptarea pasivului si activului, deci, imi pare rau.
a nu se intelege ca sunt de acord cu dl consultant financiar, dar nu in fondul problemei ci in forma ei. e inutil sa certam oamenii pentru disperarea lor si pentru ca ei incearca pe orice cale sa se salveze, ar fi ciudat daca nu ar face-o. iar noi avocatii avem obligatia profesionala de a incerca acest lucru, deci subiectul este intr-adevar de interes, national , as spune, din pacate pentru noi toti.

Alte discuții în legătură

Reducere salar cu 25% forta majora ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)
Este vorba despre discriminare sau nu? steffy_967 steffy_967 Daca aceasta criza economica loveste doar intr-un anumit sector - cel al bugetarilor, ma refer la reducerea salariala cu 25%, nu putem vorbi despre ... (vezi toată discuția)
Notificare bendeac bendeac in cazul unui contract ce constituie tiitlu executoriu : 1)Dupa comunicarea titlului executoriu si a somatiei , deci dupa inceperea procedurii de executare ... (vezi toată discuția)