avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune imobil bucuresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune imobil bucuresti

Eu si o verisoara am mostenit un imobil in bucuresti, constand din teren 800mp si constructie (casa). As dori sa ies din indiviziune, cumparand partea care nu-mi apartine. care sunt pasii de urmat - discutiile 'neoficiale' neducand la niciun rezultat. Pot sa ma adresez direct instantei sau mai intai ar trebui sa-i fac 'oficial' o oferta prin executor judecatoresc?
Multumesc#-o
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:11, 9 Mai 2008
Nimeni nu este obligat a ramane in indiviziune. In baza acestui text de lege nu inseamna ca nu pot pierde un proces de iesire din indiviziune. Ideea e cum ies anume, ca daca fac o actiune in care sa spun: iesire din indiviziune, punct, nu e clar mai nimic. Si instanta ma va obliga sa o precizez: cum vrei matale sa iesi din indiviziune? Oricum vrea partea adversa? Ei bine, atunci inseamna ca dv. va intelegeti si actiunea e inadmisibila, caci va puteti duce sa faceti, frumusel, o tranzactie amiabila la notar.
Nu exista proces (cu exceptii foarte bine aratte de procedura) in care partile sa fie de acord; partile au pareri contrare.

Asa incat, daca eu vreau sa ies din indiviziune privitor la un imobil din care am o cota de 25%, imobil de 500 000 de lei, pensia mea fiind de 300 de lei lunar, fara alte venituri... iar modul in care vreau eu sa ies din indiviziune e atribuirea in natura catre mine cu plata sultei catre partea adversa... mi-ati da castig de cauza? Si daca am 80 de ani?
Partea adversa poate spune ca vrea el imobilul in natura...
Daca una dintre parti cere vanzarea la licitatie pe motiv ca niciuna dintre parti nu are mijloace materiale sa o despagubeasca pe cealalta, dupa vanzare a castigat procesul. :)
Cine a obtinut cat mai aproape de ce scrie in actiune castiga.
Sau, mai clar, spune judele in minuta: se admite (in parte sau nu) actiunea formulata de ... Se respinge cererea reconventionala formulata de... sau se admit in parte amandoua...
In conditiile in care cererile partilor se admit in parte, judele dispune in ce masura partile achita cheltuielile de judecata, compensandu-le in parte sau in tot.

Oricum, logic paratul nu s-ar putea opune unei iesiri din indiviziune, insa in practica se intampla, sub pretexte care de care mai colorate; de exemplu, 3 mostenitori nu voiau impartirea terenurilor ca nu cumva unul sa vanda din ele, ca e mostenirea de la parinti si nu trebuie imprastiata... Culmea e ca nici nu doreau sa le cumpere si au si vandut, ilegal, o parte din terenuri.
Sunt oameni si oameni, mentalitati si mentalitati. Daca nu e logic, nu inseamna ca paratul nu se poate opujne. :whistle:

Iin concluzie, e dificil de explicat logica juridica a sistemului, ar fi nevoie sa-l vedeti in actiune cateva luni sau sa-l studiati macar unul-doi ani...
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
gata, pricepui. multumesc. daca se mentioneaza ce fel de iesire vrei in cerere, atunci e logic. insa X-( poate sa mai priceapa cum vine de devine partea cu 'care e mai aproape de solutie' se cheama ca a castigat. cred ca-i usor de imaginat o solutia care sa fie la fel de departe de dorintele ambelor parti. pare un fel de adunat mere cu pere. oricum multumesc inca o data, cred ca m-am lamurit atat cat este posibil in acest stadiu al dramei. =D> =D> =D>
O fi usor de imaginat, insa nu se poate acorda ceea ce nu s-a cerut. Adica nu poate fi o hotarare care sa spuna ca instanta respinge ambele cereri de imparteala si decide impartirea intr-un al treilea mod.
In plus, cum am mai spus, nu e posibil sa nu precizezi cum anume vrei a imparti imobilul; adica poti, dar vei fi pus sa precizezi.
Mereu instanta va determina nu numai ca vrei fructe, da' ce anume fructe. Si daca ambele parti vor mere si numai una le primeste prin hotarare, atunci castiga aceasta. daca primesc mere in cantitati egale, se compenseaza cheltuielile de judecata. Dar instanta nu poate da pere daca s-au cerut mere.
rbi a scris:

nu exact asta e situatia. daca cer iesirea din indiviziune, fiind coproprietar, cum pot pierde procesul? sau cum il poate pierde celalalt coproprietar, cel reclamat? dupa neuronul meu :"> mi s-ar parea ca un astfel de proces nu poate avea castigator sau perdant, ci doar lamurirea unei situatii (asta in limbaj de profan :(( ) Banuiesc ca atunci cand ceri iesirea din indiviziune nu are de ce sa se presupuna ca 'paratul' s-ar opune. Si atunci, revin la situatia cheltuielilor diverse: in sarcina cui cad? A celui care intenteaza actiunea? se impart? pana acum raspunsul aici a fost 'cel care pierde'. dar inca nu m-am lamurit ce inseamna sa pierzi? de ex nu te opui in principiu iesirii din indiviziune dar nu esti de acord cu pretul de vanzare sau cumparare propus de celalalt coproprietar, cand se considera ca ai pierdut?


Se poate intampla ca interesele sa fie divergente.Reclamantul sa ia imobilul in natura in proprietate iar celalalt sa ia doar o sulta (bani).Aceasta suma poate fi mai mica decat valoarea rala a imobilului corespunzator la cota parte la care are dreptul reclamantul.Aceasta daca paratul face cererere-conventionala.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in instanta assportiva assportiva Buna seara! In cazul in care unul din mostenitori doreste sa faca partajul in instanta, din ce stiu instanta poate dispune una din urmatoarele solutii: ori ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune. rog lamuriri A987 A987 Buna ziua. Nu stapanesc termenii juridici si de asta va rog sa ma lamuriti \"babeste\". Parintii au decedat, succesiunea este facuta. Dar unul dintre ... (vezi toată discuția)
Motivatie actiune partaj iesire indiviziune ulise11 ulise11 \"motivatie actiune partaj iesire indiviziune -Drept urmare inteleg sa iesim din indiviziune ,proprietatea nepartajbila comod sa imi fie ... (vezi toată discuția)