Buna ziua, va rog mult un sfat, sunt presedintele unei asociatii de proprietari de 1 an de zile, am avut un proces pe litigii de munca cu fosta administratora pe care am prins-o cu chitantiere duble si am dat-o afara la mom respectiv in urma unei adunari generale si nerespectand codul muncii aceasta a castigat in instanta dreptul de a fi reintegrata precum si plata salariilor din mom demiterii si pana la reintegrare. Am respectat hotararea jud privind reintegrarea dar locatarii nu sunt de acord cu plata salariilor in conditiile in care aceasta a delapidat asociatia cu 400 de milioane . De curand am primit o citatie de la sectia de politie in calitate de faptuitor pe numele meu si sunt acuzata ca nu am respectat hotararea judecatoreasca privind plata salariilor , ceea ce mi se pare aberant fiindca eu ma supun hotararii adunarii generale si nu pot sa fac o plata din ceva ce nu am .Plangerea penala este facuta impotriva asociatiei dar sa fiu eu trasa la raspundere fiindca asociatia nu a respectat hotararea judecatoreasca . Eu am convoicat adunarea generala si am pus problema platii sumei de bani dar majoritatea semnaturilor repezentand peste 50% din locatari sunt contra ce pot sa fac in acest sens , chiar pot fi trasa la raspundere pentru asta, repet eu ma supun hotararii adunarii generale pentru ca asociatiile dep proprietari nu au acelasi regim ca societatile cimerciale, practic ei ma mandateaza sa fac ceva nu pot sa fac nimik fara acordul lor. va rog mult un sfat, sunt ingrijorata .....multumesc
Ati gresit in momentul in care constatand prejudiciul material,ati inteles sa o dati afara,fara alte consecinte legale.
Faptul ca la momentul demiterii nu a fost formulata plangere penala impotriva administratorei ,a fost speculat de catre aceasta ,in sensul ca ,neexistand dovezi temeinice,aceasta a formulat plangere impotriva persoanei juridice.
Este corecta procedura de trimitere cauza la politie ,care este responsabila pentru cercetari .
Atentie sporita pentru ca ,in cauza exista prejudiciu material,presedintele,cenzorul,
administratorul din cadrul asociatiei de proprietari ,detin calitatea de functionar si rapund pentru prejudiciul constatat .
pe perioada in care administratora a fost angajata a fost alt presedinte si alt cenzor. dupa ce a fost data afara am fost eu aleasa si binelteles alt cenzor .
@anca-elena
Din cate inteleg, o aveti pe cam in continuare pe fosta administratora cu care instanta v-a obligat sa lucrati.
Tinand cont de faptul ca exista acea delapidare, va recomand sa va folosit de art. 49 si 52 alin. 1, lit. c din codul muncii care se refera la suspendare.
Art. 49.
(1) Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi.
(2) Suspendarea contractului individual de muncă are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator.
(3) Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor decât cele prevăzute la alin. (2), dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne.
(4) În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de nici un drept care rezultă din calitatea sa de salariat.
Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) ca sancţiune disciplinară;
c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detaşării.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Pana dispuneti suspendarea, pe care o propuneti adunarii generale, va cautati un alt administrator.
In ceea ce priveste hotararea instantei, incercati sa-i convingeti pe proprietari ca nu au ce sa faca. Se poate ajunge pana la poprirea pe cont.
asociatia nu are conturi nu are nimik ce poate fi executat, fosta administrator incearca sa ma sperie ca sa renunt si sa uit de expertiza ca sa nju ajunga in instanta intrebarea mea era alta pot sa raspund pentru asociatie in ideea in care locatarii nu sutn de acord cu plata salariilor?
Personal, atat dvs, cat si comitetul executiv puteti avea probleme in aceasta privinta.
Problema pleaca de la faptul ca Adunarea Generala a decis, intr-adevar, eliberarea din functie a administratorului, dar comitetul si presedintele acestuia nu au indeplinit pasii legali de demitere. Faptul ca adunarea a zis "afara" nu inseamna ca cei din comitet trebuia sa dea o hartie prin care sa i se comunice administratorului ca a fost demis. Comitetul trebuia sa o dea afara legal pe admionistratora.
Nu interpretati aceste randuri ca pe o cearta, legislatia muncii e greoaie si toti putem gresi.
Nu vreau sa va sperii, insa romanii sunt lasi (ceea ce spun este argumentat de istorie), si exista varianta ca, plecand de la ceea ce v-am spus, adunarea generala sa va impute dvs si comitetului plata salariilor, pentru ca acel comitet a gresit pasii legali de demitere.
A doua greseala pe care ati facut-o este ca decizia instantei ati supus-o la vot. Tinand cont ca este vorba de o decizie a unei instante judecatoresti, consider nu trebuia sa mai treceti prin adunarea generala si sa intrebati proprietarii daca sunt de acord. Deciziile instantelor se aplica, nu se supun la vot.
Apoi, in HG 1588/2007, la art. 17, alin. 1, lit. a spune clar:
Comitetul Executiv duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei.
Cred ca ar trebui sa convocati comitetul si pe administratora in cauza, sa-i propuneti acesteia ca suma pe care o are de primit sa o incaseze esalonat. Semnati toti cei din comitet acel acord, inclusiv administratora si repartizati in urmatoarele liste transele pe care le aveti de platit.
Daca adunarea generala va retrage mandatele dvs si celor din comitet, macar sitit ca ati utilizat toate mijloacele pentru a aplica legea.