avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imputernicire ridicare carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imputernicire ridicare carte de munca

In cazul in care plec de la o firma dintr-un oras si ma angajez in alt oras aflat la distanta de 600 de km iar cei de la firma de la care plec nu imi elibereaza cartea de munca in timp util plecarii mele din oras pot imputernici o ruda sau o persoana in mod legal in fata notarului sa imi ridice cartea de munca atunci cand o voi putea primi pentru a nu mai face deplasarea de 600 de km care cere bani si invoire de la noul loc de munca? Ulterior acea persoana imi va inmana cartea de munca in cel mai scurt timp.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:12, 8 Mai 2008
cora2006 a scris:

.........................
P.S. Angajatorul este obligat ca, în termen de 5 zile de la încetarea raporturilor de muncă, să vă elibereze carnetul de muncă cu înscrierile aferente perioadei lucrate la acesta. Dacă se întârzie mult, nu vă veţi putea angaja în altă parte fără carnetul de muncă!!!
.........................

Potrivit art.4 alin.2 din Decretul nr.92/1976, la incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi. Prin urmare, nu exista vreun termen de eliberare a carnetului de munca ... la unele ITM0-uri dureaza cam 2-3 sapt.
Va puteti angaja in alta parte, la incheierea contractului individual de munca veti da o declaratie prin care specificati ca aveti carte de munca care se afla la fostul dvs angajator pentru completare sau inchiderea lui.

Potrivit art. 9 alin. 2 din Legea nr. 130/1999, angajatorul este obligat să depună la I.T.M. actele privind încetarea contractului individual de muncă, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora.
Conform prevederilor art. 10 alin. 2 din Legea nr. 130/1999, angajatorul are obligaţia să prezinte carnetele de muncă ale salariaţilor la I.T.M., la încetarea contractelor individuale de muncă ale acestora, în vederea certificării înscrierilor efectuate.:D:D:D
Eu am obţinut daune de la fostul angajator pe motivul neeliberării carnetului de muncă după expirarea termenului de 5 zile, deoarece clientul meu a avut oportunitatea să se angajeze la o firmă imediat dar nu s-a putut angaja efectiv pentru că nu avea carnetul de muncă.
Potrivit art. 1 din Decretul nr. 92/1976, carnetul de muncă este actul oficial prin care se dovedeşte vechimea în muncă, în profesie, vechime în funcţie, meserie sau specialitate, timpul lucrat, salariul de bază la încadrare şi alte drepturi ce se includ în acesta, iar art. 2 precizează că el se întocmeşte pentru personalul încadrat în muncă pe bază de contract.
A se vedea si dispozitiile Ordinului nr. 136/1976 privind metodologia de întocmire, completare, păstrare şi evidenţă a carnetului de muncă, precum şi Procedura nr. 3242/1995 de înregistrare a contractelor individuale de muncă.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
Corina Capotã, Avocat
Ca de obicei, aici in loc de raspunsuri clare, practice la intrebari, apar dispute si polemici intre participanti in interpretarea diverselor texte de lege, este clar ca acestea sunt facute sa fie interpretate de unde si practica deloc unitara a instantelor de judecata in aprecierea unor spete similare.
Raspunzand la intrebarea dvs, stimate domn, poate ridica imputernicitul dvs carnetul de munca de la ITM in cazul in care ii faceti o imputernicire notariala in acest sens.
georgeserban a scris:

Ca de obicei, aici in loc de raspunsuri clare, practice la intrebari, apar dispute si polemici intre participanti in interpretarea diverselor texte de lege, este clar ca acestea sunt facute sa fie interpretate de unde si practica deloc unitara a instantelor de judecata in aprecierea unor spete similare.
Raspunzand la intrebarea dvs, stimate domn, poate ridica imputernicitul dvs carnetul de munca de la ITM in cazul in care ii faceti o imputernicire notariala in acest sens.

Cred ca raspunsul la mesajul initial a fost dat deja din primele mesaje .... si nu este interzis o discutie contradictorie intre utilizatori. Aceste dispute nu sunt in afara subiectului topicului. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca nereturnata dianap12 dianap12 Buna ziua, am plecat de la firma de la care lucrez prin acordul partilor si acum vreau sa ma angajez in alta parte. Problema este ca societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Cerere incetare contract de munca prin acordul partilor bogdan20 bogdan20 Buna ziua.Am si eu nevoie de un model pentru o astfel de cerere. :) (vezi toată discuția)
Carte de munca incheiata dupa cat timp? Jane Doe Bucuresti Jane Doe Bucuresti Buna ziua, Dupa cat timp de la terminarea contractului de munca conf art 55 lit b, ar trebuie fostul angajator sa fie pregatit sa-mi inmaneze cartea de ... (vezi toată discuția)