avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... care articol defineste \" pericolul social\"?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

care articol defineste " pericolul social"?

As dori sa stiu care articol , din care lege, defineste " pericolul social"
Nu are nicio legatura sustinerea actiunii civile de procuror cu pericolul public, cu definitia acestuia.
Exista foarte multe situatii in care pericolul public este motivat in diferite feluri si nu exista o definitie anume.
Instanta de judecata apreciaza la modul concret daca persoana inculpatului prezinta sau nu pericol public concret, dupa ce asculta concluziile procurorului si ale avocatului.
In functie de sustineri si de cazul concret dedus judecatii, dupa ce se vor termina dezbaterile, instanta va delibera si va hotara in baza legii.
definitia o da fiecare judecator in parte, sau daca vreti, existenta pericolului se constata sau nu, de fiecare judecator in parte, raportat stric la propria convingere si apreciere
Nu este chiar asa...
Exista si motivari care se copiaza una pe alta la anumite infractiuni in ceea ce priveste detentia preventiva.

Chiar ar fi interesant de studiat din punct de vedere al statististicii...;)

Cat priveste propria apreciere, aceasta trebuie sa se bazeze pe probe...
da, categoric se apreciaza raportat la fiecare infractiune, modalitate de savarsire, persoane implicate cu sau fara antecedenta penala etc. dar in functie de aceste aspecte si in mod indispensabil raportat la probele din dosar pana in mom solutionarii, se apreciaza pericolul social.....cei drept, de multe ori se copiaza, dar fiecare judecator isi asuma aceasta prin semnatura!
Raspunsul emmei era corect. Trimiterea se facea la Codul Penal, nu la Codul de Procedura Penala. Pericolul social este definit in mare la art. 18 CP


Art. 18. - Fapta care prezinta pericol social in intelesul legii penale este orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile aratate in art. 1 si pentru sanctionarea careia este necesara aplicarea unei pedepse.


Valorile de la art.1 CP sunt
Art. 1. - Legea penala apara, impotriva infractiunilor, Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept.


Prin urmare, o prima definitie bazata pe textul de lege ar fi ca pericolul social este lezarea uneia dintre valorile protejate de legea penala intr-un grad care sa faca necesara aplicarea unei pedepse.

Pentru aprofundarea notiunii de pericol social concret, trebuie sa luati in considerare criteriile de la art. 18^1 CP, care listeaza "modul si mijloacele de savarsire a faptei, [...] scopul urmarit, [...] imprejurarile in care fapta a fost comisa, [...] urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si [...] persoana si conduita faptuitorului, daca este cunoscut.". Fiecare dintre aceste criterii poate face ca pericolul social al faptei sa fie considerat insemnat.

Alte discuții în legătură

Acuzatii false...proceduri...18 ind. 1 x_troni_k x_troni_k Buna ziua,ma numesc Daniel ,am 21 de ani ,si in vara anului curent am lucrat intr`o spalatorie auto...ca spalator de masini. Intr`o (blestemata) zi de sambata ... (vezi toată discuția)
Art.91 c.penal ContSters88252 ContSters88252 aplicarea sau raportarea la art. 91.C.penal se poate face si in afara conditiilor prevazute de art. 90 C .penal sau numai cu respectarea ... (vezi toată discuția)
Furt - retragere plangere danam82 danam82 poate sa ma ajute cineva cu o solutie in problema urmatoare: in cazul unui dosar penal pentru reclamatie de furt (pagubele au fost minore) se poate discuta si ... (vezi toată discuția)