Raspunsul emmei era corect. Trimiterea se facea la Codul Penal, nu la Codul de Procedura Penala. Pericolul social este definit in mare la art. 18 CP
Art. 18. - Fapta care prezinta pericol social in intelesul legii penale este orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile aratate in art. 1 si pentru sanctionarea careia este necesara aplicarea unei pedepse.
Valorile de la art.1 CP sunt
Art. 1. - Legea penala apara, impotriva infractiunilor, Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept.
Prin urmare, o prima definitie bazata pe textul de lege ar fi ca
pericolul social este lezarea uneia dintre valorile protejate de legea penala intr-un grad care sa faca necesara aplicarea unei pedepse.
Pentru aprofundarea notiunii de pericol social concret, trebuie sa luati in considerare criteriile de la art. 18^1 CP, care listeaza "modul si mijloacele de savarsire a faptei, [...] scopul urmarit, [...] imprejurarile in care fapta a fost comisa, [...] urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si [...] persoana si conduita faptuitorului, daca este cunoscut.". Fiecare dintre aceste criterii poate face ca pericolul social al faptei sa fie considerat insemnat.