Intrebarea formulata de user nu cred ca viza o definitie care sa nu il ajute si sa nu il lamureasca.
Cu ce il ajuta o un text de lege abstract, generic, care este fara aplicatie practica si fara nicio aplicatie in practica judiciara...?
Userul era interesat de o definitie actuala si care sa il ajute in elucidarea unei probleme de drept... pe care sa o rezolve in mod concret...
Pai probabil va citi art. 1 CP si se va minuna de cate lucruri apara legea penala:)) Mie unuia nu mi se pare corect nici modul abstract in care lucreaza proiectul noului CP, care spune doar ca legea penala se preocupa cu infractiunile. Parerile sunt impartite, daca avem nevoie doar de norme de incriminare, sau si de un substrat valoric.
Dar a agresa o femeie care nu e insarcinata, nu e fapta penala ? Lovirea sau alte violente, indiferent ca femeia este sau nu insarcinata nu sunt infractiuni ? Eu cred ca intotdeauna judecatorii au tinut seama de situatia in care se afla cel agresat - minor, femeie insarcina, persoana cu handicap.... si au stabilit o pedepsa in functie de pericolul social concret.
De cand s-a modificat legea si s-a dat in competenta organului de urmarire penala sa sesizeze prin rechizitoriu instanta nu prea se mai ia in seama...
Doar daca este vorba de o incadrare juridica mai grava, o tentativa de omor, vatamare corporala grava, etc.
Procurorii nu prea au chef de astfel de cazuri...
Mie imi pare cam comunista aceasta modificare legislativa deoarece trimite oamenii in civil de cele mai multe ori...si ca sa ceara daune trebuie sa timbreze...