Toate faptele incriminate ca infractiuni ori contraventii, presupun existenta unui pericol social. Prin urmare, pericolul social consta in atingerea adusa relatiilor sociale reglementate prin lege, atingere care este sanctionata penal sau contraventional.
Situatia este incerta.
Exista pericol social generic si pericol social concret.Pericolul infractiunii.
Exista pericolul social pe care in reprezinta individul pentru societate sau pentru ordinea publica.
Pericolul social nu este definit de lege in cadrul unei definitii atotcuprinzatoare.
Referirile normative din art 18 C.P. si art 1 C.P. nu constituie o definitie in sine, ci un concept general care sa determine anumite linii generice pentru limitele dreptului penal, granita dintre infractiune si delictul civil.
Si totusi pericolul social este definit in art. 18 Cod penal - Faptã care prezintã pericol social în întelesul legii penale este orice actiune sau inactiune prin care se aduce atingere uneia dintre valorile arãtate în art. 1 si pentru sanctionarea cãreia este necesarã aplicarea unei pedepse.
In in art 1 se arata: - Legea penalã apãrã, împotriva infractiunilor, România, suveranitatea, independenþa, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertãtile acesteia, proprietatea, precum si întreaga ordine de drept. Prin urmare, atingerea adusa valorilor aratate in art. 1, prezinta pericol public, iar persoane care savaseste o asemenea fapta prezinta pericol social. Gradul de pericol social difera de la fapta la fapta, de la persoana la persoana si de modalitatile de infaptuire folosite pentru atigerea adusa valorilor ocorotite de legea penala. Pedeapsa este un criteriu de evaluare a pericolului social, evaluare care se face in doua etape - etapa generica, a legiferarii, si etapa judiciara, cand faptei i se stabileste gradul concret de pericol public/social. Dozarea pedepsei este indisolubil legata de cantarirea gredului de pericol social. Dinstincita dintre pericol social si pericol public este un pic fortata, intrucat reflecta una si aceeasi viziune din perspective diferite : una e viziunea legiutorului si cealata este viziunea comuna a cetatenilor, Deci, nu e o distincite de fond, ci una de exprimare. Logica formala ne invata ca definitia este alcatuita din genul proxim si diferenta specifica. Din acesata perspectiva nu exista distinctie intre pericol social si pericol public.
Aproape orice actiune a omului poate aduce atingere a valorilor indicate in lege.
Aceasta inseamna ca 99% din locuitorii Romaniei sunt infractori?
Nu.
Cota este mult mai redusa...
Agresarea unei femei gravide constituie o fapta prevazuta de legea penala si totusi...nu prezinta pericol social...
In Spania agresorul ar fi arestat chiar si daca femeia nu este gravida...
Legea este orientata in special pe infractiuni impotriva statului si este invechita...
Nu se ia in seama ceva invechit...si nu poate sa fie vorba de o definitie...
Aveti dreptate, dar din cate am inteles eu intrebarea, era vorba de care articol defineste pericolul social. Si cred ca constructia plecata de la art. 1 si 18 CP ii poate fi foarte utila in intelegerea conceptului.
Din Noul Cod Penal (proiect 2009) a cam disparut conceptul de "pericol social", fiind inlocuit cu "gravitatea faptei".