Bună ziua. Deşi speram să nu ajung niciodată într-o asemenea situaţie, iată că s-a întâmplat.
În seara de 8 februarie am fost coborât din tramvai de un poliţist local din Timişoara, pe motiv că i-aş fi adresat semne obscene acestuia când am trecut prin staţia precedentă. Acest lucru nu s-a întâmplat şi din păcate nu am martori care să demonstreze acest fapt - eram doar doi oameni în tramvai.
Menţionez că agentul nu s-a prezentat şi nici nu mi-a cerut imediat să mă legitimez - m-am legitimat la cererea colegilor lui, mai târziu, la secţie. Agentul a comunicat prin staţie colegilor că refuz să mă legitimez şi am fost dus la secţie.
Trec peste abuzurile verbale şi comportamentul subuman al agenţilor şi peste faptul că mi-a fost luat telefonul cu care îl filmasem pe agent după ce m-a dat jos din tramvai. Pentru acestea am depus o plângere la Poliţia Locală. Când am fost întrebat dacă am obiecţii sau menţiuni agentul a completat această rubrică cu totul altfel decât cerusem eu. În final mi s-a cerut să semnez PV, am cerut să îl citesc înainte, am fost refuzat, am cerut să mi se citească PV, mi s-a citit pe sărite.
În fine, primesc PV acasă ieri. Aflu că am de plătit 700 lei pt încălcarea art. 3 pct. 1 şi 300 lei pt încălcarea art. 3 pct. 31. PV este întocmit corect, nu există nimic care să determine nulitatea acestuia. Un singur lucru este oarecum neclar, la descrierea faptei, rubrica "locul" este completată cu "sediul DPL", deşi contravenţia s-ar fi petrecut în Piaţa Traian. Totuşi, mai jos, este scris "a săvârşit în public (Piaţa Traian) gesturi obscene..."
Ţinând cont că pe formă nu prea am de ce să mă leg pentru a contesta PV, pe fond nu am martori, pot cere anularea PV, ştiind că sunt nevinovat şi bazându-mă doar pe jurisprudenţa CEDO referitoare la prezumţia de nevinovăţie?
Sau, ţinând cont de - sper - încurcătura cu locul comiterii contravenţiei?
Raspunsul dat dvs.de catre Politia Comunitara,constituie o proba,pe care este chiar indicat sa il folositi in procesul in care se solutioneaza plangerea dvs.contraventionala.
Revin după ce-a de-a doua prezentare în faţa instanţei. Dosarul este în pronunţare, iar eu cred că perspectivele sunt bune.
Sincer, am fost plăcut surprins de desfăşurarea procesului de justiţie la Judecătoria Timişoara.
O ultimă (sper) întrebare : după cât timp pot afla decizia judecătorului?
Daca este in pronuntare , o puteti afla de la arhiva instantei timisene sau de pe portalul justitiei , iar daca este amanata pronuntarea pentru alta data , intreprindeti aceleasi demersuri dupa data pronuntarii
puteti sa depuneti concluzii scrise (in favoarea dvs)...va fi totusi greu sa va duceti cu copii xerox la cineva "nou" dansul sa redacteze si apoi sa le depuneti intermen (eventual prin posta) ( in mod normal trebuia sa cereti termen pentru depunerea de concluzii scrise)
mai nou, odata cu mica reforma in justitie, nu se judeca decat la judecatorie, fara recurs... daca aveti suspiciuni ca ceva nu este "ok", puteti sa va adresati CEDO... pe motiv de proces inechitabil, dar si pe alte motive.