avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modificare statut asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modificare statut asociatie de proprietari

Daca puteti sa ne ajutati cu precizarea, ce pasi trebuie de urmat pentru a aduce unele modificari la statutul unei asociatii de proprietari, constituita in anul 2000, avand in vedere modificarile legislative aparute in domeniu.
Trebuie redactat un nou document, in care sa fie incluse noile reglementari si scoase cele perimate (eu banuiesc ca asa ar trebui), sau este suficient sa fie mentionate numai aceste modificari?
Iata insa ce ne spune administratia asociatiei noastre de proprietari:
"Deoarece Statutul intocmit la infiintarea asociatiei nu mai corespunde cerintelor legislatiei in vigoare, LEGEA 230/2007 si HOTARAREA 1588/2007, Comitetul Executiv a hotarat intocmirea unui act aditional, in proiect, pe care il alaturam si la care asteptam completari (dar numai in lumina legislatiei in vigoare). Urmeaza autentificarea prin notariat, dupa care va deveni document de executie pentru toti membrii asociatiei."
Este legala o astfel de procedura ?
Daca nu, poate cineva ne poate preciza temeiul legal, si ce am putea face sa nu ne trezim in fata unui fapt implinit, mai ales ca presedintele asociatiei este intersat sa aiba controlul asupra unor sume de bani, deloc neglijabile, incasate de asociatie cu titlu de chirii.


Urmeaza o insiruire de prevederi noi fata de vechea forme, fiind eludate insa obligatiile presedintelui interesat sa aiba controlul asupra unor sume de bani, deloc neglijabile, incasate de asociatie cu titlu de chirii.

si ale comitetului executiv dar nu toatementionate punctual dar dispersat, presedintele asociatiei fiind interesat a fiind eludate insa obligatiile presedintelui si ale comitetului executiv fiind interesat sa introduca unele de modificari, dar cu eludarea unor obligat care
Cel mai recent răspuns: ceausu_aristica , utilizator 11:47, 12 August 2013
Noi am vrut sa aducem unele modificari la statutul asociatiei conform legii 230/2007 penytru ca vechiul statut era din 1997.
Am fost la judecatorul delegat care ne-a spus ca trebuie sa redactam alt statut.
Am redactat un proiect de statut, l-am discutat in cateva sedinte de comitet si l-am mai modificat. Apoi l-am prezentat la prima adunare generala unde am inmanat fiecarui participant cate un exemplar. Cum adunarea generala nu a intrunit cvorumul, am reconvocat-o peste 7 zile cand cei prezenti au hotarat cateva modificari si-apoi au aprobat noul statut.
Cu procesul verbal, cu semnatura a 2/3 si aclte documente (statut vechi, tabel nominal, adresa din partea asociatieo, declaratia presedintelui...) am ajuns iar la judecatorul delegat. Am ami avut ceva lipsa pe acolo. Am refacut, am revenit si mi-a primit dosarele (2). Dupa o sapatamana am avut incheirea judecatoreasca.
Totul a durat peste jumatate de an de cand am prezentat primul prioect in comitet si pana am definitivat.
Vechiul statut, foarte incarcat si incorsetant, nu mai este in vigoare.
Noul statut este mai suplu (la propriu si la figurat), adaptabil si la eventualele schimbari legislatieve. Aceasta pentru ca am evitat sa cuprindem atributiuni, sarcini, obligatii concrete si in multe cazuri am prevazut ca acestea sunt conform legislatiei, fara sa apara macar odata legea 230/2007 sau alta lege.
Daca maine se schimba legea, statutul nostru este in conformitate cu noua lege...
Vrem sa actualizam si noi statutul asociatiei si acordul de asociere. In documentele initiale din 1997 nu exista nici o mentiune la spatiile comerciale de la parterul blocului, iar acestia nu au platit niciodata vreun leu la cotele de intretinere, conform prevederilor legale in vigoare.

De asemenea, va cer ajutorul pentru ca nu stiu cum pot sa gasesc proprietarii spatiilor comerciale ca sa-i informam ca au de plata x lei pentru cotele aferente intretinerii pentru luna xyz. Cei cu care am vorbit sunt doar chiriasi si refuza sa prezinte asociatiei o copie dupa contractual de inchiriere si dupa actul de proprietate al persoanelor ce detin acele spatii comerciale (cum sa calculam cotele de intretinere daca nu cunoastem valoarea exacta a spatiului util construit si nici valoarea cotei indivize....).
Au ceva comun cu restul apartamentelor - apa, gaze, gunoi. curent electric?
Cred ca ma intelegeti de ce intreb asta... :)

Consider ca este suficient sa faca parte din aceeasi cladire ca sa fie pusi la plata pentru partile comune, in calitate de proprietar in condominium si in raport cu cota indiviza, conform acestei spete (sper sa nu se considere reclama):

[ link extern ]

Ce parere aveti?
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
ceausu_aristica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum modificam statutul asociatiei de proprietari? andreistan andreistan Buna ziua, Suntem asociatie de proprietari din 2003 si dorim sa aducem niste modificari la statutul asociatiei(statut redactat inainte de aparitia legii ... (vezi toată discuția)
Art. 25 alin.3 din legea 230/2007 ameliee ameliee Buna ziua, Avem in cadrul Asociatiei noastre o problema grava ce afecteaza buna functionare a Asociatiei si am convocat Adunare generala extraordinara ... (vezi toată discuția)
Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)