avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale timbrare actiune in constatare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

timbrare actiune in constatare

Am avut o actiune in constatare la sectia civila a judecatoriei,cu privire la constatarea dreptului unei institutii publice asupra unei cladiri care apartine unei SA;actiunea a fost timbrata cu 19 lei taxa judiciara de timbru.
La recurs,SA-ul a invocat faptul ca :
-in primul rand,litigiul era comercial iar valoarea imobilului in discutie depasea suma de 100.000 RON
-in al doilea rand,chiar daca litigiul era socotit civil ,trebuia evaluat pt.a se stabili daca nu are o valoare mai mare de 500.000 ROn

Puteti sa ma ajutati cu niste pareri,va rog?
Cel mai recent răspuns: kaly , utilizator 20:47, 5 Ianuarie 2009
Eu nu inteleg din expunere daca e o actiune in constatare sau in realizarea dreptului, asta e important. Ca spune actiunea sa se constate, asta nu o face actiune in constatare.
Asa incat, in folosinta cui era imobilul? Cine are acte de proprietate pe el?
Daca si folosinta si actele sunt ale institutiei publica, e actiune in constatare... Daca insa macar folosinta este a SA, atunci este revendicare.
Cred si eu ca e actiune civila, oricum... asta depinde insa de cat anume si cum s-a anulat din actul de constituire... daca s-a anulat si contributia institutiei publice cu acel imobil sau nu... Ca daca s-a anulat numai partea cu institutia ca e actionar, atunci trebuie anulata si contributie la capitalul social si atunci e comercial... e incalcit si nu avem date clare... Dar cam asa ceva...
Important e care exact a fost actiune prin care s-a anulat parte din actul constitutiv si ce anume s-a obtinut prin acea hotarare.
Stabilirea obiectului unei acţiuni ca fiind în constatare sau în realizarea dreptului se califică de instanţă nu în funcţie de denumirea dată de reclamant cererii sale, ci de conţinutul acesteia!
Dacă este o acţiune în realizare, se timbrează la valoare!;)
~ Conținut șters la cerere ~
Este admisibila actiunea in constatare atit timp cit se solicita doar constatarea ca institutia a detinut, detine ca proprietar in mod continuu imobilul, temeiul : consolidarea dreptului si evitarea altor dispute, litigii ulterioare . Nu cred in opinia mea ca o actiune in revendicare ar fi fondata cit timp bunul este la institutie si nu la altcineva .
Legat de competenta cred ca este comercial atit timp cit una din parti este societate comerciala .
Lamuriri suplimentare:
Nu stiu cum s-a aprobat actul constitutiv si statutul SA-ului in 1993.
Constructia in cauza ar fi trebuit adusa ca si aport la capitalul social al SA de catre institutia publica,insa faptic nu s-a predat niciodata,institutia terminand constructia inceputa inainte de asocierea la SA.
Terenul de sub constrctie este al Primariei,care se afla si ea in asociere la acest SA.
Desi institutia publica a obtinut o hotarare judec.def.irevoc.prin care se constata nulitatea partiala a actului constitutiv si al statutului SA,actionarii SA nu scos nici pana in prezent institutia din asociere ba,mai mult,acum cateva luni au refacut actul constitutiv si si au scos un extras de CF in care atat terenul cat si imobilul in discutie apar ca facand parte din SA,fiind intabulat pe numele acesteia.
Intrebarea mea este:actiunea este civila sau comerciala si de ce?

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare olivia stoicescu olivia stoicescu Lucrez intr-o institutie publica ,institutie ce a incheiat acum aprox.7 un contract de societate,prin care devenea actionar la noua societate creata pri ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare titirca titirca Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua ... (vezi toată discuția)
Societate radiata naivatco naivatco sunt actionar intr-o societate comerciala radiata cu 314/2001. cf art 7 din 314/2001, bunurile din patrimoniu se supun prevederilor art 477 C.C. ( adica bunuri ... (vezi toată discuția)