avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale timbrare actiune in constatare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

timbrare actiune in constatare

Am avut o actiune in constatare la sectia civila a judecatoriei,cu privire la constatarea dreptului unei institutii publice asupra unei cladiri care apartine unei SA;actiunea a fost timbrata cu 19 lei taxa judiciara de timbru.
La recurs,SA-ul a invocat faptul ca :
-in primul rand,litigiul era comercial iar valoarea imobilului in discutie depasea suma de 100.000 RON
-in al doilea rand,chiar daca litigiul era socotit civil ,trebuia evaluat pt.a se stabili daca nu are o valoare mai mare de 500.000 ROn

Puteti sa ma ajutati cu niste pareri,va rog?
Cel mai recent răspuns: kaly , utilizator 20:47, 5 Ianuarie 2009
Imi pare rau, dar nu stiu daca ai actele necesare evaluarii situatiei. Trebuie sa ai o copie a actului constitutiv al SA si a hotararii prin care s-a anulat acesta in parte. Acolo vezi daca scrie ceva legat de faptul ca proprietatea imobilului X reintra, ca urmare a anularii, in patrimoniu;l institutiei de care vorbim.
Primaria nu poate fi actionar SA, caci Primaria nu are personalitate juridica si nici patrimoniu; vorbim aici despre oras, sat...
Depinde de hotararea in cauza daca se poate intoarce, in baza ei sau nu, imobilul in patrimoniul institutiei publice. Daca nu se poate intoarce, atunci e nevoie de actiune in realizarea dreptului si e actiune comerciala, caci vizeaza acte in legatura cu statutul de actionar sau de patrimoniu al unei SA.
Daca se poate scoate de la CF in baza hotararii, atunci nu sunt sigura ca mai e nevoie de vreo actiune, poate una in constatare in anumite circumstante de fapt ale relatiti dintre SA si institutia publica.

Nu cred ca avem date sa determinam daca actiunea e civila sau comerciala... Caci nu inteleg ce scrie in hotararea prin care s-a anulat partial actul constitutiv, daca s-a facut ceva ca urmare a acestei anulari partiale, de ce nu a reintrat bunul in patrimoniul institutiei (ca nu s-a obosit nimeni cu formalitatile la CF sau ca nu era inca baza documentara?)...
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Daca exista o hot prin care se anuleaza partial actul constitutiv aceasta trebuia inscrisa la ORC, iar daca s-a continuat totusi in acelasi mod, hot AGA este lovita de nulitate etc.

Ramin la opinia ca actiunea are caracter comercial nu atit prin obiectul sau, cit fiind caracterizata prin calitatea uneia din parti care este societate comerciala, am precedent in acest sens chiar pe aceeasi gen de speta, actiune in constatare pe un bun imobil
Precedentul face cat o ceapa degerata! Imi spui ca societatile comerciale nu incheie, niciodata, acte civile?

Daca imi argumentezi asta, ok. In rest, iau de precedent numai decizii ale recursurilor in interesul legii sau fostele decizii de indrumare.
OK tonul disputei se ascute si nu vad rostul, e o opinie, cunosc ca precedentul nu se aplica in legea romana, oricum multumesc de lectie juridica
Imi cer public scuze daca te-am deranjat prin modul de exprimare!
Nu a fost intentia mea sa te jignesc personal, doar ca imi displac profund argumentarile de genul: hai sa dau un argument!
Am auzit atatea argumente de gen in instante, ca m-am saturat de ele ca de mere padurete!
De asta am sarit asa, la idee si nu la persoana.

Ma gandeam ca, daca tot suntem juristi, putem discuta la un alt nivel, chiar pe un forum. Un nivel care ne-ar folosi in profesie, care ne-ar invata ceva, chiar daca acest nivel mi-ar arata ca gresesc eu, nicio problema, n-ar fi prima data. :hm:
E o opinie, sunt de acord, doar ca voiam si eu o argumentare... juridica. Daca ti-a trecut supararea, te astept cu argumente, imi plac bataliile de idei.
Sper ca suntem ok.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare olivia stoicescu olivia stoicescu Lucrez intr-o institutie publica ,institutie ce a incheiat acum aprox.7 un contract de societate,prin care devenea actionar la noua societate creata pri ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatare titirca titirca Problema mea e cam complicata,asa ca as aprecia orice mana de ajutor.Deci:in anul 1992 institutia de stat A se asociaza cu 5 sc-uri pt.a constitui o noua ... (vezi toată discuția)
Societate radiata naivatco naivatco sunt actionar intr-o societate comerciala radiata cu 314/2001. cf art 7 din 314/2001, bunurile din patrimoniu se supun prevederilor art 477 C.C. ( adica bunuri ... (vezi toată discuția)