avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare imobiliara sau tulburare de posesie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare imobiliara sau tulburare de posesie?

Buna ziua!
Clientul meu are un teren achizitionat anul trecut de la parintii lui printr-un contract de vanzare -cumparare. Pe acel teren insa, vecinul, de la est, cultiva nestingherit de cativa ani buni, sustinand ca este terenul lui de ani de zile si ca i l-a furat Primaria. Clientul meu a incercat pe cale amiabila sa-l convinga sa paraseasca terenul,aratabdu-i contract. de vanz-cump, titlu de proprietate si masuratorile topografice, dar nu a reusit.#-o
Pentru a-l alunga pe vecin de pe teren, cum trebuie procedat?
O actiune in revendicare imobiliara in instanta sau o tulburare de posesie la parchet?:-/
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:06, 13 Mai 2008
crisandra a scris:

cora2006 a scris:
Mi se pare mai potrivita actiunea in granituire decat cea in revendicare :">


Mai ieftina (dpdv al taxelor de timbru) nu inseamna mai potrivita. Actiunea in granituire stabileste ... cam pe unde trece gardul, dar nu-l scoate de pe teren pe cel ce cultiva nestingherit.
Poti sa o incepi ca actiune in granituire si la prima zi de infatisare sa o completezi cu o revendicare, dar fara revendicare ma tem ca nu rezolvi problema.

Multumesc frumos tuturor.
Mi-au prins bine sfaturile voastre.
Din experienta mea, instanta care isi da seama ca scopul urmarit de reclamant este acela de a revendica o parte din teren, desi are in fata o actiune numita in constatare sau in granituire sau cum o fi, pune in vedere partilor ca actiunea urmareste revendicarea unei suprafete, asa incat se va calcula taxa de timbru la valoare.
In rest, ca se cheama Alex sau Lucica actiunea, nu conteaza.
Calificarea actiunilor este un atribut al instantelor si este folosit foarte des si corect, din experienta mea.

Daca reclamanta, din dorinta de a plati mai putin, face o actiune care nu inseamna revendicare, sperand sa obtina cu bani mai putini acelasi efect, atunci ea poate cheltui in fond si apel, dar pierde totul in recurs. Caci eu, ca parata in acest caz, as arata instantei ca nu poate face revendicare ca nu s-a cerut sau nu s-a timbrat... dar alta poarata poate arata asta abia in recurs... si sunt multi avocati care fac asta... :P
Si a pierdut timp si bani degeaba... nerezolvand nimic.
E corect, a pierdut mai putin decat daca ar fi cerut revendicare, insa atunci ar fi castigat, nu pierdut... asa incat, din pacate, oamenii aleg sa piarda mai putin decat sa castige mai mult.
AVLIL a scris:

Din experienta mea, instanta care isi da seama ca scopul urmarit de reclamant este acela de a revendica o parte din teren, desi are in fata o actiune numita in constatare sau in granituire sau cum o fi, pune in vedere partilor ca actiunea urmareste revendicarea unei suprafete, asa incat se va calcula taxa de timbru la valoare.
In rest, ca se cheama Alex sau Lucica actiunea, nu conteaza.
Calificarea actiunilor este un atribut al instantelor si este folosit foarte des si corect, din experienta mea.

Este adevărat, avlil, dar numai în situaţia în care partea nu are avocat şi nu-şi motivează în drept acţiunea. Odată ce acţiunea este motivată în drept pe grăniţuire, chiar dacă îi spune acţiune în revendicare, instanţa nu îi va da părţii consultaţii juridice cum este mai bine să facă!:D, astfel că se va pronunţa pe ce s-a cerut nu pe ceea ce ar fi trebuit să se ceară!;)
Depinde de ceea ce reiese ca vrea partea... Instanta trebuie sa stabileasca si scopul pe care il urmareste reclamantul prin actiune...
Am vazut la actiuni care s-au cerut precizate, modificate... cu tot cu avocati!!! :slap:
Nu mai conteaza daca apare acolo motivare in drept pe revendicare, daca instanta intelege ca partea doreste sa recapete posesia asupra terenului in cauza... :D
Am vazut cand partile nu au avocat: "Da, doamna, lasati asta, da' vreti bucata aia de pamant sau nu? Da? Consemnati: partea precizeaza ca actiunea sa are ca scop si revendicarea... Ce suprafata, doamna, are bucata? 200 de metri? Aha... revendicarea celor 200 de metri ocupati in mod abuziv...":D Super tare!

In caz ca e cu avocat, e mai usor, ca instanta ii pune in vedere sa precizeze actiunea in scris in sensul aratat de parte in instanta.

In toate cazurile, instanta trebuie sa incerce sa vada scopul urmarit de parti... caci el ar oputea fi, in unele cazuri, ilegal, de exemplu... Sau trebuie timbrat altfel, sau modifica si competenta instantei etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tulburare de posesie sau nu? TRAIAN78 TRAIAN78 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dori cateva lamuriri, va rog In 2010 un vecin mi-a ocupat fara drept cca 400 mp, i-am facut plangere ... (vezi toată discuția)
Vreau sa dau pe cineva in judecata forumist82 forumist82 un vecin de-al meu imi foloseste o parte din pamantul de la tara in mod abuziv. imi spuneti va rog cum procedez pentru a-l da/chema in judecata ? multumesc. (vezi toată discuția)
Vecinii nu sunt de acord sa fac masuratorile topografice tepes1 tepes1 Am cumpărat o proprietate si am descoperit ca vecinii au mutat ilegal granita proprietatii inainte ca eu sa cumpar proprietatea. Acum doresc sa chem o ... (vezi toată discuția)