avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot locui cu copilul in alta tara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot locui cu copilul in alta tara?

In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere.
In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, apoi, brusc, a inceput sa vina o data la 3 luni,(desi il rugam sa vina mai des pentru ca ea sa il cunoasca) si sa telefoneze tot mai rar.
Acum traiesc o frumoasa poveste de iubire, cu un barbat care imi adora copilul. Problema este ca el este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, in Franta, iar noi dorim sa locuim acolo impreuna, toti 3.
Inca nu am inceput procedurile pentru incredintarea copilului. Am inteles ca, de obicei, acesta este incredintat mamei, tatalui stabilindu-i-se un program de vizitare de 4 zile pe luna, in vacante si de sarbatori.
Sunt de acord, bun sau rau, este tatal ei, este normal sa petreaca timp impreuna. Dar este imposibil sa venim in tara de 2 ori pe luna cu copilul!
Ce solutii poate gasi instanta pentru problema noastra? Exista solutii?
Va rog,ajutati-ma cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 5 Iunie 2008
Solicitati in instanta incredintarea copilului. Asa puteti sa plecati din tara impreuna cu minora fara a mai avea nevoie de incuviintarea tatalui.
In ceea ce priveste stabilirea programului de vizitare, actiunea poate fi promovata doar de tata, deci nu trebuie sa va faceti probleme.
Daca doreste un program stabilit de instanta nu are decat sa depuna el cererea de chemare in judecata.
Evident, cea mai buna solutionare a situatiei dvs. ar fi aceea de a-si da acordul printr-o declaratie notariala sa plecati cu minora din tara, iar in legatura cu dreptul de vizitare sa stabiliti un program de comun acord.
Varianta viabilă în aceeastă speţă este doar una: actiunea de încredinţare a minorului introdusă de mamă.
Această acţiune este una iar stabilirea unui program de vizită al minorului în favoarea părintelui căruia nu i s-a încredinţat minorul este alta!;)
Reclamanta face o acţiune de încredinţare a minorului şi atât. Dacă pârâtul nu va face o cerere reconvenţională pentru stabilire program de vizitare minor, instanţa nu poate ca pe baza cererii reclamantei să acorde şi dreptul pârâtului de a avea legături personale cu minorul într-un anumit program, pentru că ar acorda mai mult decât s-a solicitat şi ar fi încălcat astfel principiul disponibilităţii.:D

Varianta a doua propusă de elis, nu poate fi viabilă deoarece mama vrea să plece în străinătate pentru o perioadă nedeterminată (mai scurtă sau mai lungă....), astfel că, nefiind o perioadă determinată în timp, tatăl nu-şi poate da acordul ca aceasta să plece în Franţa de la data de .... la data de..... Dacă va obţine o declaraţie în acest sens şi apoi stă mai mult cu minorul în străinătate, comite o infracţiune şi nu asta doreşte reclamanta....;) ;)
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.O data cu primirea lor,m-am linistit afland ca exista solutii pt problema mea,dar apar si alte intrebari,la care va rog sa imi raspundeti.
Doresc rezolvare pe cale juridica,de aceea am si apelat la Dvs.
Voi incerca sa prezint cat mai clar nelamuririle mele:
1.In cazul in care nu voi lua acordul tatalui pt stabilirea domiciliului copilului in alta tara, inteleg ca totusi instanta poate solutiona favorabil cererea mea
2.In acest sens,banuiesc ca va trebui sa fac dovada unei bune ingrijiri a copilului in Franta: domiciliu,venituri...Acolo,vom locui impreuna cu viitorul meu sot.In prezent eu sunt in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani.Va trebui sa fac dovada castigarii unei sume minime lunare pt cresterea copilului?Exista o astfel de suma,in functie de tara in care se stabileste domiciliul?
3.Tatal copilului are in Romania o situatie materiala si sociala foarte buna. In cazul in care s-ar hotari sa ceara incredintarea copilului,faptul ca i-ar putea oferi mai multe din punct de vedere material,cantareste la hoatararea de incredintare a copilului catre unul din parinti?
Instanta va lua o hotarare in interesul copilului. Ea va tine cont de toate aspectele legate de cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copilului. În acest scop, instanţa va asculta părinţii şi autoritatea tutelară şi, ţinând seama de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacă au împlinit vârsta de zece ani, va hotărî pentru fiecare dintre copii, dacă va fi încredinţat tatălui sau mamei.
alyadavid a scris:

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.O data cu primirea lor,m-am linistit afland ca exista solutii pt problema mea,dar apar si alte intrebari,la care va rog sa imi raspundeti.
Doresc rezolvare pe cale juridica,de aceea am si apelat la Dvs.
Voi incerca sa prezint cat mai clar nelamuririle mele:
1.In cazul in care nu voi lua acordul tatalui pt stabilirea domiciliului copilului in alta tara, inteleg ca totusi instanta poate solutiona favorabil cererea mea
2.In acest sens,banuiesc ca va trebui sa fac dovada unei bune ingrijiri a copilului in Franta: domiciliu,venituri...Acolo,vom locui impreuna cu viitorul meu sot.In prezent eu sunt in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani.Va trebui sa fac dovada castigarii unei sume minime lunare pt cresterea copilului?Exista o astfel de suma,in functie de tara in care se stabileste domiciliul?
3.Tatal copilului are in Romania o situatie materiala si sociala foarte buna. In cazul in care s-ar hotari sa ceara incredintarea copilului,faptul ca i-ar putea oferi mai multe din punct de vedere material,cantareste la hoatararea de incredintare a copilului catre unul din parinti?

1. Prima dată introduceţi acţiunea de încredinţare a minorului către dv. la domiciliul din ţară. Presupun că aveţi în ţară unde locui, chiar dacă vreţi ca ulterior să părăsiţi ţara....Veţi face dovada că aveţi mijloacele necesare pentru asigurarea unor bune condiţii de creştere şi educare a minorului.
În acest sens instanţa va dispune efectuarea unei anchete sociale la domiciliul dv.
În această acţiune nu veţi face referiri la faptul că urmează să părăsiţi ţara ulterior! ;) Astfel că nu aveţi nevoie de vreun acord al tatălui.
2. Veţi face dovada bunei îngrijiri a copilului în ţară! Nu vă complicaţi pentru că stabilirea unui domiciliu al copilului în străinătate vă va da bătăi de cap inutile şi procesul s-ar lungi iar tatăl ar solicita cu siguranţă un program de vizitare al minorului care v-ar îngreuna situaţia....
3. Înţeleg că minorul nu a împlinit 2 ani astfel că încredinţarea acestuia către tată este imposibilă doar bazat pen faptul că are venituri mai mari şi o poziţie socială deosebită.......;)

Alte discuții în legătură

Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului cosmina_m cosmina_m sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)