avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot locui cu copilul in alta tara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot locui cu copilul in alta tara?

In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere.
In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, apoi, brusc, a inceput sa vina o data la 3 luni,(desi il rugam sa vina mai des pentru ca ea sa il cunoasca) si sa telefoneze tot mai rar.
Acum traiesc o frumoasa poveste de iubire, cu un barbat care imi adora copilul. Problema este ca el este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, in Franta, iar noi dorim sa locuim acolo impreuna, toti 3.
Inca nu am inceput procedurile pentru incredintarea copilului. Am inteles ca, de obicei, acesta este incredintat mamei, tatalui stabilindu-i-se un program de vizitare de 4 zile pe luna, in vacante si de sarbatori.
Sunt de acord, bun sau rau, este tatal ei, este normal sa petreaca timp impreuna. Dar este imposibil sa venim in tara de 2 ori pe luna cu copilul!
Ce solutii poate gasi instanta pentru problema noastra? Exista solutii?
Va rog,ajutati-ma cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 5 Iunie 2008
alyadavid a scris:
1.Da,am toate conditiile pt a imi creste si educa fetita in Romania.Inteleg ca exista niste diferente intre obtinerea incredintarii copilului si a incredintarii definitive si irevocabile a copilului.Cum se obtine cea de a doua?O data obtinuta incredintarea,celalalt parinte o mai poate cere vreodata?
2.Daca tatal cere programul de vizitare inainte de plecarea noastra si acesta se stabileste la 2 week-end-uri pe luna,ce vom face?Imi puteti spune mai clar,va rog,care sunt pasii si ordinea lor,pentru rezolvarea acestei situatii?Desi tatal ei nu se intereseaza nici macar la telefon de ea,il cred capabil sa faca orice pentru a ingreuna situatia,iar acest lucru ma inspaimanta!
3.Ma sfatuiti sa introduc actiunea de incredintare cat mai curand,inainte ca fetita sa implineasca 2 ani?

1. Presupun că vă referiţi la o măsură de încredinţare a minorului stabilită pe calea ordonanţei preşedinţiale, care stabileşte temporar încredinţarea unuia dintre părinţi până la soluţionarea cererii de încredinţare pe drept comun. În cazul dv. nu se aplică. Ordonanţa se poate solicita numai în cazuri urgente când păstrarea unui drept s-aer păgubi prin întârziere sazu pentru prevenirea unei pagube iminente care nu s-ar putea repara dacă nu s-ar proceda pe calea ordonanţei.
2. Doamnă, angajaţi un avocat!:D Acesta poate să vă spună şi să facă ceea ce trebuie în cazul concret dedus judecăţii.
3. Acţiunea de încredinţare a minorei nu are nici o legătură cu vârsta copilului... Dv. decideţi ce doriţi să faceţi!;)
Revin deoarece am primit o citatie pt programul de vizitare. Tatal solicita program de vizita in fiecare saptamana,intr-o zi stabilita de parti,cate 4 ore la domiciliul lui si de sarbatori,in mod alternativ,in functie de anii pari si impari.Se mai specifica ca, programul urmeaza sa fie modificat odata cu inaintarea in varsta a minorei,prin acordul partilor si in caz contrar prin interventia instantei.
Ce presupune "inaintarea in varsta a minorei"?Exista o varsta anume?
Ce prevede :"in drept,imi intemeiez prezenta actiune pe art 99 C fam,art 14 si urm. din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului"? si "oblig parata sa depuna la dosarul cauzei cert de nastere al minorei in temeiul art 172C pr.Civ"?
1. Cu privire la programul de vizitare solicitat de tatăl copilului, este dreptul său să-l ceară şi dreptul dv. să vă opuneţi la acesta sau să solicitaţi motivat restrângerea acestui drept. Numai instanţa, în concret, pe baza probelor ce se vor administra va lua o hotărâre ţinând cont în primul rând, nu de orgoliile părinţilor, ci de interesul major al copilului.
2. Nu există o vârstă anume la care se referă reclamantul, iar menţiunea "programul urmeaza sa fie modificat odata cu inaintarea in varsta a minorei,prin acordul partilor si in caz contrar prin interventia instantei" este oricum inutilă, pentru că programul de vizitare statuat printr-o hotărâre judecătorească ce va rămâne definitivă şi irevocabilă, este "bătut în cuie" dacă părţile nu se înţeleg de bună voie, iar în cazul în care unul dintre părinţi, justifică motivat că acest program trebuie restrâns sau lărgit, va introduce o acţiune în instanţă, iar instanţa va admite sau nu cererea respectivă. Dacă părţile se înţeleg, nu este nevoie de nici o hotărâre judecătorească. Astfel, chiar dacă există o hotărâre ce stabileşte un program de vizitare al minorului, iar părintele căruia i s-a încredinţat minorul nu se împotriveşte în extinderea acestui drept fără o hotărâre judecătorească, totul este OK.
Art. 99 din Codul familiei prevede: De câte ori se iveşte neînţelegere între părinţi cu privire la exerciţiul drepturilor părinteşti, autoritatea tutelară, după ce ascultă pe părinţi, hotărăşte, potrivit cu interesul copilului.
Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede:
Art. 14. - (1) Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.
(2) Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
(3) Părinţii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.
Art. 15. - (1) În sensul prezentei legi, relaţiile personale se pot realiza prin:
a) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit;
d) corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
f) transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informaţiilor prevăzute la alin. (1) lit. e) şi f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum şi a dispoziţiilor speciale vizând confidenţialitatea şi transmiterea informaţiilor cu caracter personal.
Art. 16. - (1) Copilul care a fost separat de ambii părinţi sau de unul dintre aceştia printr-o măsură dispusă în condiţiile legii are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu ambii părinţi, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanţa judecătorească, luând în considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, dacă există motive temeinice de natură a periclita dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copilului.
Art. 17. - (1) Copilul ai cărui părinţi locuiesc în state diferite are dreptul de a întreţine relaţii personale şi contacte directe cu aceştia, cu excepţia situaţiei în care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Exercitarea dreptului prevăzut la alin. (1) va fi facilitată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pe baza unei proceduri aprobate prin ordin comun.

Art. 172 C.pr.civ. prevede:
(1) Când partea învederează că partea potrivnică deţine un înscris privitor la pricină, instanţa poate ordona înfăţişarea lui.
(2) Cererea de înfăţişare nu poate fi respinsă dacă înscrisul este comun părţilor sau dacă însăşi partea potrivnică s-a referit în judecată la înscris ori dacă, după lege, ea este obligată să înfăţişeze înscrisul.
;)
Tatal solicita program de vizita in fiecare saptamana,intr-o zi stabilita de parti,cate 4 ore la domiciliul lui si de sarbatori,in mod alternativ,in functie de anii pari si impari.
As vrea sa cer la domiciliul meu 8 ore la 2 saptamani si cate o vizita suplimentara de Craciun si Paste (desi tatal ei fiind musulman, nu vad de ce sa sarbatoreasca impreuna). Ce sanse credeti ca am sa obtin aceste lucruri?
De regula parintii ajung la o intelegere privind legaturil;e personale cu minorii care nu le-au fost incredintati spre creestere si educare, iar in caz de neintelegere intervine instanta de judecata. deci daca tatal accepta propunerea dv. nici o problema. Insa porecumpanitor este interesul copilului, iar sarbatorile de Craciun si de Paste trebuie sa aiba in vedere si acest aspect in conditiile in care tatal este musulman. Pe de alta parte intervalul de 8 ore la doua saptamini pare prea mare si poate fi redus la 4 ore la doua saptamini, pproblema este insa daca va accepta sa vina la domiciliul dv.

Alte discuții în legătură

Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului cosmina_m cosmina_m sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)