avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot locui cu copilul in alta tara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot locui cu copilul in alta tara?

In urma cu 1 an, am nascut o fetita, fara a fi casatorita, recunoscuta de tatal ei la nastere.
In primele 2 luni, acesta o vizita de cateva ori pe saptamana, apoi, brusc, a inceput sa vina o data la 3 luni,(desi il rugam sa vina mai des pentru ca ea sa il cunoasca) si sa telefoneze tot mai rar.
Acum traiesc o frumoasa poveste de iubire, cu un barbat care imi adora copilul. Problema este ca el este cetatean roman cu domiciliul in strainatate, in Franta, iar noi dorim sa locuim acolo impreuna, toti 3.
Inca nu am inceput procedurile pentru incredintarea copilului. Am inteles ca, de obicei, acesta este incredintat mamei, tatalui stabilindu-i-se un program de vizitare de 4 zile pe luna, in vacante si de sarbatori.
Sunt de acord, bun sau rau, este tatal ei, este normal sa petreaca timp impreuna. Dar este imposibil sa venim in tara de 2 ori pe luna cu copilul!
Ce solutii poate gasi instanta pentru problema noastra? Exista solutii?
Va rog,ajutati-ma cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:27, 5 Iunie 2008
Termenul de apel este de 15 zile de la comunicarea sentintei pronuntate de catre prima instanta, daca legea nu prevede altfel.
Daca in acest interval partea nu exercita calea de atac a apelului, sentinta pronuntata de prima instanta devine definitiva si irevocabila , potrivit art.377 C.proc.civ. - citat mai jos

Art. 377 din Codul de procedura civila :
(1) Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata;
3. hotararile date in apel;
4. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.
(2) Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotararile date in apel, nerecurate;
4. hotararile date in recurs chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
5. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Se pare că nu aveţi răbdarea de a citi răspunsurile noastre pentru a înţelege situaţia.
1. Introduceţi o acţiune de încredinţare a minorului. Soţul dv. poate solicita sau nu, printr-o cerere reconvenţională, încredinţarea stabilirea unui program de vizitare al minorului.
2. Instanţa se va pronunţa printr-o hotărâre pe ceea ce i s-a cerut: încredinţarea minorului şi, după caz, stabilirea unui program de vizitare al minorului în favoarea tatălui.
3. Hotărârea pronunţată poate fi atacată cu apel care poate fi introdus de partea nemulţumită de soluţia instanţei de fond în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii (primirea acesteia).
4. Dacă nici una dintre părţi nu va ataca hotărârea, aceasta va ramâne definitivă şi irevocabilă, după expirarea termenului de exercitare a căii de atac pentru ambele părţi.
4.1. După expirarea acestui termen, partea interesată, reclamanta va învesti hotărârea cu formulă definitivă şi irevocabilă.
5. Dacă una din părţi nu va fi mulţumită de soluţie, o va ataca în termenul de apel, respectiv va introduce apelul la instanţa care a pronunţat hotărârea atacată. Motivarea se poate face şi oral în faţa instanţei de apel la prima zi de înfăţişare.
6. Instanţa de apel va judeca această cauză, administrând probe, după caz şi va pronunţa o decizie prin care poate :
- admite apelul, casa hotărârea şi trimite cauza spre rejudecare, în cazurile expres prevăzute de lege.
- admite apelul, şi rejudecând va desfiinţa în parte hotărârea instanţei de fond modificând-o.
- respinge apelul.
7. După comunicarea hotărârii de apel părţilor, va curge din nou un termen de exercitare a recursului care urmează aceeaşi procedură descrisă la pct. 3, 4.
8. Dacă una din părţi nu va fi mulţumită de soluţie, o va ataca în termenul de recurs de 15 zile la instanţa care a pronunţat hotărârea atacată. Recursul trebuie motivat în termenul de exercitare a căii de atac.
9. Procedura este identică cu cea descrisă la pct. 6.
10. Hotărârea instanţei de recurs nu se comunică părţilor.

Această hotărâre irevocabilă nu are autoritate de lucru judecat, astfel că după un atimp, dacă partea interesată face dovada că s-au schimbat temeiurile care au fost avute în vedere la pronunţarea hotărârii, poate introduce o cerere de reîncredinţare a minorului care va urma aceeşi procedură cu cea descris mai sus la pct. 1 - 10.
Am citit de nenumarate ori toate raspunsurile primite.Am revenit cu intrebari tocmai pentru ca vreau sa fiu sigura ca am inteles situatia foarte bine.
alyadavid a scris:


cora2006 a scris:

1. Prima dată introduceţi acţiunea de încredinţare a minorului către dv. la domiciliul din ţară. Presupun că aveţi în ţară unde locui, chiar dacă vreţi ca ulterior să părăsiţi ţara....Veţi face dovada că aveţi mijloacele necesare pentru asigurarea unor bune condiţii de creştere şi educare a minorului.
În acest sens instanţa va dispune efectuarea unei anchete sociale la domiciliul dv.
În această acţiune nu veţi face referiri la faptul că urmează să părăsiţi ţara ulterior! ;) Astfel că nu aveţi nevoie de vreun acord al tatălui.
2. Veţi face dovada bunei îngrijiri a copilului în ţară! Nu vă complicaţi pentru că stabilirea unui domiciliu al copilului în străinătate vă va da bătăi de cap inutile şi procesul s-ar lungi iar tatăl ar solicita cu siguranţă un program de vizitare al minorului care v-ar îngreuna situaţia....
3. Înţeleg că minorul nu a împlinit 2 ani astfel că încredinţarea acestuia către tată este imposibilă doar bazat pen faptul că are venituri mai mari şi o poziţie socială deosebită.......;)


1.Da,am toate conditiile pt a imi creste si educa fetita in Romania.Inteleg ca exista niste diferente intre obtinerea incredintarii copilului si a incredintarii definitive si irevocabile a copilului.Cum se obtine cea de a doua?O data obtinuta incredintarea,celalalt parinte o mai poate cere vreodata?
2.Daca tatal cere programul de vizitare inainte de plecarea noastra si acesta se stabileste la 2 week-end-uri pe luna,ce vom face?Imi puteti spune mai clar,va rog,care sunt pasii si ordinea lor,pentru rezolvarea acestei situatii?Desi tatal ei nu se intereseaza nici macar la telefon de ea,il cred capabil sa faca orice pentru a ingreuna situatia,iar acest lucru ma inspaimanta!
3.Ma sfatuiti sa introduc actiunea de incredintare cat mai curand,inainte ca fetita sa implineasca 2 ani?
Doamna, situatia e simpla: va luati un avocat si obtineti incredintarea. In rest, ca vreti apoi sa va mutati la Arad sau la Paris, nu e nicio sfaraiala; aveti dreptul la libertatea de miscare si cu asta basta; va luati hotararea si copilul si... drum bun!
Apoi, indiferent de varsta copilului, parintele caruia ii e incredintat minorul sau copilul isusi nu vad sa poata fi obligati la suportarea cheltuielilor privind vizitarea minorului de celalalt parinte. Referitor la obligarea lui de a veni in tara, e si mai aiurea: doar n-o sa pun un copil de 5 ani sau 15 ani pe drumuri pentru exercitarea unui drept al altuia!

Tatal va veni, tatal va vizita, important e ca dv. sa-i comunicati mereu adresa dv. actuala si sa-i permiteti vizitarea in programul stabilit (daca va fi cazul) de instanta. In rest, nu conteaza ca sunteti in Congo sau Franta!

Daca nu faceti incredintarea, nu e mare lucru acordul tatalui sa puteti parasi tara, caci aveti nevoie periodic de unul nou, plus de fiecare data ;a un eveniment important in viata copilului: la pasaport, la act de identitate, la scoala sau orice alta manifestare a drepturilor parintesti.

Asa incat, mergeti repejor la avocat, nu va interesati de termenul de apel ca nu are relevanta... Interesati-va depre drepturile pe care vi le da incredintarea. Termenul de apel, fie el de 3 zile sau de 30, in caz ca partea adversa are interes a face apel, va face, de regula, in termen... asa ca ce mai conteaza care e durata lui in zile?

Alte discuții în legătură

Emigrare canada andre0283 andre0283 sunt divortata si am o fetita in varsta de doi ani si cinci luni,care mi-a fost incredintata prin hotarare judecatoresca imediat dupa nastere.as dori sa ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului cosmina_m cosmina_m sunt disperata.am plecat impreuna cu sotul in urma cu 5 ani in Spania.aici au inceput problemele si ne-am separat.el a plecat in alt oras.relatia a ramas ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului iuliana stoica iuliana stoica buna ziua...as dori si eu raspuns la unele intrebari...in anul 2009 august am bagat divort de fostul sot,avand impreuna o fetita de 5 ani atunci..in 2010 ... (vezi toată discuția)