avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul de a beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul de a beneficia de somaj

Buna seara,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie...In decembrie 2010 am fost concediata cu art 65, alin 1, articol ce imi da dreptul la somaj. Dupa expirarea perioadei de preaviz, angajatorul a refuzat plata drepturilor care mi se cuveneau inclusiv decizia de incetare si cartea de munca. In situatia data i-am actionat in instanta iar termenul este tocmai in noiembrie 2011. In situatia data mai pot beneficia de somaj dupa terminarea procesului?, asta in situatia in care nu imi voi gasi un servici pana atunci?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: C.Daniela , utilizator 16:06, 19 Februarie 2011
1. Nu veti mai putea beneficia de indemnizatie de somaj deoarece veti depasi termenul de depunere a actelor la AJOFM (de maxim 12 luni de la data concedierii).
2. De aceea va recomand sa cereti in instanta ca prin hotarare judecatoreasca sa oblige pe angajator la plata indemnizatiei de somaj pe care ati fi luat-o daca vi se eliberau documentele la timp.
As mai avea o intrebare..daca intre timp imi va trimite prin posta decizia, sa merg sa ridic plicul?...daca in plic mai sunt si hartii cum ca mi-am primit drepturile salariale...semnarea de primire a plicului pe ei ii disculpa de orice responsabilitate. Spun asta pentru ca nu am incredere in fostii angajatori.

Multumesc..
1. Daca dvs. nu ati semnat nicaieri ca ati primit salariile nu are ce hartii sa puna in plic care sa demonstreze ca ati primit banii. Astea sa le aduca in instanta daca le are.
2. Puteti sa luati plicul si sa vedeti ce este in el.
3. Pentru somaj unitatea trebuie sa va dea: decizia de concediere, carnetul de munca (sau adeverinta de vechime) si adeverinta tip pentru somaj.
4. Sa nu retrageti actiunea in instanta pana nu primiti toate aceste documente.
Multumesc pentru sfat...o sa revin cu detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz Lary_13 Lary_13 Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim bgdan bgdan Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea problema: - pana ieri am lucrat la un depozit de medicamente din provincie, firma avand sediul la ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale si decizie incheere cim ( pana la d-zeu te mananca sfintii?) leonora leonora Buna seara Va rog sa scuzatii insistenta dar nu stiu cum mai pot proceda sau ce mai pot face. Ultima zi de preaviz a fost pe 12.0ct.incheiat cu ... (vezi toată discuția)