Doresc sa va comunic o situatie si sa va pun o intrebare.
- Exista un titlu de propietate a unui teren agricol, propietarii fiind in prezent decedati
- In anul 2002 pana in anul 2005 acest pamant a fost dat in arenda la o societate, unul din propietari fiind inca in viata la data incheierii contractului de arendare, dar nu s-a platit nici un impozit
- Desi exista mostenitori ai pamantului, acestia nu au deschis succesiunea si nici unul nu are certificat de mostenitor pentru un anumit numar de hectare.
- Intrebarea mea este- daca pentru acest teren agricol nu s-a platit niciodata impozit,
CINE TREBUIE SA PLATEASCA, LEGAL/?
Pe timpul cat terenul nu este revendicat, primaria are posibilitatea sa-l treaca in patrimoniul public local si sa-l dea spre inchiriere sau concesiune, pana vine o persoana si revendica bunul.
In cazul dvs. cineva a dat terenul in arenda ! Deci si-a insusit dreptul de folosinta, deci este si dator in fata primariei pentru taxele si impozitele datorate statului.
Trifan
Multumesc mult pentru consultanta.
Doresc sa va mai pun o intrebare.
Acum, in situatia in care a decedat persoana care a dat terenul in arenda si nu a platit impozit, Primaria poate impune la impozitare urmasii acestei persoane, desi acestia nu au certificat de propietar al pamantului pentru ca nu au deschis succesiunea.
Scuze pentru insistenta.
Multumesc mult,
Doina Anghel
1. Pe timpul cat terenul nu este revendicat, primaria are posibilitatea sa-l treaca in patrimoniul public local si sa-l dea spre inchiriere sau concesiune, pana vine o persoana si revendica bunul.
Pe aceasta perioada nu se calculeaza taxe !
2. Totusi, cine a incasat si incaseaza drepturile de arenda ? Cu ce drept ?
Domnule consultant fiscal cititi art.256 alin(1) din legea nr.571/2003 si veti intelege ce inseamna IMPOZITUL PE PRIPRIETATE si cine are obligatia sa-l plateasca. PROPRIETARUUUUUUL.