avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit pe teren agricol
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit pe teren agricol

Doresc sa va comunic o situatie si sa va pun o intrebare.
- Exista un titlu de propietate a unui teren agricol, propietarii fiind in prezent decedati
- In anul 2002 pana in anul 2005 acest pamant a fost dat in arenda la o societate, unul din propietari fiind inca in viata la data incheierii contractului de arendare, dar nu s-a platit nici un impozit
- Desi exista mostenitori ai pamantului, acestia nu au deschis succesiunea si nici unul nu are certificat de mostenitor pentru un anumit numar de hectare.
- Intrebarea mea este- daca pentru acest teren agricol nu s-a platit niciodata impozit,
CINE TREBUIE SA PLATEASCA, LEGAL/?

Cu multumiri, doina anghel
Domnule consultant fiscal, daca proprietarul este mort, conform Codului de procedura fiscala, buni de plata sunt mostenitorii care au acceptat succesiunea.

Cine e obligat la plata impozitului daca nu s-a dezbatut succesiunea?

Daca nu s-a dezbatut succesiunea (parca era un termen de 6 luni de la data decesului) din ,,n"" motive, din cate stiu eu, legiuitorul nu a prevazut in codul fiscal si codul de procedura fiscala cine e obligat la plata impozitului, dar aceste acte normative se completeaza cu prevederile Codului civil si Codului de procedura civila si cred ca juristii ar trebui sa ne raspunda la aceasta problema, pentru ca in mod clar cineva trebuie sa plateasca acest impozit.

Din cate stiu eu unele primarii procedeaza in felul urmator:
1. in cazul neachitarii impozitelor se comunica mostenitorilor cu vocatie succesorala care nu au dezbatut succesiunea IN TERMENUL DE 6 LUNI de la data decesului proprietarului ca urmeaza sa se introduce actiune in instanta pentru declararea vacantei succesorale(operatiune extrem de greoaie si de durata).
2. sunt executati silit mostenitorii cu vocatie succesorala(in special descendentii decedatului-copiii) in cazul in care nu s-a dezbatut succesiunea in termenul de 6 luni.Chiar daca nu s-a dezbatut succesiunea, pentru a scapa de executarea silita mostenitorii cu vocatie succesorala care nu au nici un fel de pretentie la aceste proprietati pot da o declaratie notariala prin care renunta la aceasta calitate de mostenitor.

Cele sus relatate la pct. 1 si 2 sunt doar presupunerile mele, astept cu interes ce parere au juristii pe aceasta tema, pentru ca revin cu mentiunea ca CINEVA TREBUIE SA PLATEASCA ACEST IMPOZIT.

Cu stima domnule consultant fiscal!
Referitor la problema D-nei Doina Anghel, daca merg pe logica dvs. D-le consultant fiscal, sa inteleg ca pentru o proprietate(casa+teren) unde domiciliaza copilul defunctului care nu a avut bani sa dezbata succesiunea, acest imobil trece in proprietatea Primariei care il concesiuneaza sau inchiriaza copilului proprietarului decedat?

ESTE O ABERATIE MONSTRUOASA D-LE CONSULTANT FISCAL.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de arenda calinescu ovidiu calinescu ovidiu Se poate incheia contract de arenda , pentru o suprafata de teren agricol in scopul exploatarii agricole , cu mostenitorul proprietarului din titlul de ... (vezi toată discuția)
Proprietar decedat- cine plateste impozitul? cercetasul cercetasul In anul 1992 bunicii sotiei au arendat un teren unei firme si nu au mai platit impozitul anual. De atunci, acestia au murit, la fel si mostenitorii directi( ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii doi.anghel doi.anghel Buna ziua, Vreau sa va pun si eu o intrebare pentru lamurirea unei situatii: Sotul meu cu sora lui sunt succesorii mamei care a decedat din 1992 si ar ... (vezi toată discuția)