avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare-cumparare imobil inchiriat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare-cumparare imobil inchiriat

In situatia in care vanzatorul vinde un imobil inchiriat (inregistrat/neinregistrat la administratia financiara), cumparatorul necunoscand acest lucru, cumparatorul poate obtine anularea (desfiintarea) contractului de vanzare-cumparare?
De unde sa stie cumparatorul ca la AFP exista un contract de inchiriere pe imobilul in cauza? Ca doar nu ii da nimeni informatii doar asa, ca este el curios sa cumpere imobilul. Contractul devine opozabil proprietarilor ulteriori, dupa parerea mea, numai in cazul inregistrarii in CF a imobilului la partea a 3-a.Cumparatorul de buna credinta, care nu stie de existenta acestui contract, va putea cere evacuarea locatarilor. Ei se vor putea indrepta pentru daune-interese impotriva fostului proprietar, cel cu care au incheiat contractul de inchiriere.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
Diana Persa, Avocat
Se dau informatii de genul asta la AFP, plus ca legea instituie aceasta formalitate pt opopzabilitate. Nu prea se noteaza in CF contracte de inchiriere sub 3 ani...
In situatia in care contractul de inchiriere este incheiat la notar, dar neinregistrat la administratia financiara, acesta este opozabil cumparatorului, in conformitate cu art.1182 Cod Civil?
Nu. Faptul ca un act e autentic nu inseamna ca e si cunoscut de altii, arhiva notarului nu e publica (dimpotriva!).
Dar prin incheierea actului de inchiriere la notar sau prin inregistrarea sa la administratia financiara a capatat data certa si consider ca se aplica art.1441?

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere asupra unei proprietati imobiliare Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Se poate afla daca asupra unui imobil exista un contract de inchiriere... si cam unde se poate verifica acest lucru? In extrasul de carte funciara ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere trebuie neaaparat inregistrat la financiar ca sa fie in viguare? Andyx Andyx Am facut un contract de inchiriere cu propietarul apartamentului de unde stau acum dar doar noi intre noi si nu l-am legalizat sau depus undeva.Sunt considerat ... (vezi toată discuția)
Locatiune Roxana alina  Stancu  Roxana alina Stancu Buna ziua. Dobanditorul unui imobil inchiriat chiar nu are nici o posibilitate de a rezilia locatiunea anterior implinirii termenului?? Contr ii este opozabil ... (vezi toată discuția)