avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale 3 ani fara administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

3 ani fara administrator

buna ziua,

sunt utilizator nou pe acest forum si am vazut ca subiectele sunt diverse.

As avea si eu o intrebare care pentru multi poate parea o intrebare stupida.

La o societate SRL, asociati sunt 2 persoane. Acum 3 aNI unul din asociati, care era si administrator a decedat.
Problema este ca in trei ani nu s-au facut nici un fel de modificari la ORC, nici pentru succesiunea partilor sociale nici pentru numirea unui alt administrator.
Vom aNGAJA un jurist pentru a rezolva toate aceste aspecte, dar pana atunci as vrea sa stiu care este cea mai rea varianta? Amenzi? Mentionez ca societatea nu a avut activitate prea multa, dar nici pe 0 nu a fost (salarii, 2,3 facturi de vanzare, cateva de achizitie materiale, marfa).

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mony , utilizator 12:09, 21 Mai 2008
Am si eu o problema similara:
Asociatul unic a decedat, statutul are clauze de continuare cu mostenitorii, eu sunt sot supravietuitor, vin in concurs la mostenire cu fratii si parintii, si nu s-a dezbatut succesiunea inca.

Problema este ca sotul meu, asociatul unic, era si administrator la societate, iar acum toate bunurile societatii au fost preluate de fratii sai, care continua activitatea acesteia. Societatea insa nu are administrator, si nu stiu cum se procedeaza la numirea unuia, devreme ce partile sociale nu sunt distribuite succesorilor, noi avand doar cota dreptului de proprietate (cum se voteaza actualizarea actului constitutiv daca nu pot sa numar voturile? i parte sociala = un vot).

Ce pot sa fac sa opresc activitatea societatii pana voi putea sa imi valorific drepturile mostenite - asociatii pot micsora prin vanzare valoarea societatii.
Mergeti la notar si cereti dezbaterea succesiunii, care se poate face partial (cu privire numai la partile sociale). Notarul ii va chema si pe ceilalti si daca va intelegeti cu privire la impartire, atunci totul se rezolva la notar si va inregistrati la RC in calitate de asociati.
Andreea Lisievici a scris:

Mergeti la notar si cereti dezbaterea succesiunii, care se poate face partial (cu privire numai la partile sociale). Notarul ii va chema si pe ceilalti si daca va intelegeti cu privire la impartire, atunci totul se rezolva la notar si va inregistrati la RC in calitate de asociati.

Dar in situatia in care administratorul decedat nu are succesori cunoscuti? Se stie doar ca nu are copii , nu are parinti si frati si nu a fost casatorit! Ce fac ceilalti 2 asociati? In actul constitutiv se mentioneaza clauza de continuare cu mostenitorii. Pana cand trebuie sa astepte acestia pentru a aparea vreun mostenitor(grd.4) care sa ceara dezbaterea succesiunii? A trecut deja 1 an si 10 luni de la deces.Si ca sa fie si mai complicat totul, fostul domiciliu al defunctului figureaza ca sediul social! Este vorba despre o garsoniera pe care a lasat-o prin testament unui prieten. Dar nu a lasat nici un testament pentru partile lui sociale .Cum vedeti o rezolvare in aceasta speta? La ORC nu se primeste in cazul unei SRL nici un document in baza caruia se modifica ceva in actul constitutiv daca nu poarta semnatura tuturor asociatilor(mostenitorilor). Suntem intr-un cerc vicios din care nu stim cum putem iesii! Poate primim o sugestie de pe acest forum. Multumim.
6 luni, termenul de acceptare a succesiunii, dupa care notarul va declara succesiunea vacanta. In situatia asta ceilalti doi asociati continua pur si simplu societatea, fara alte probleme. Pe baza actului notarial puteti cere radierea asociatului decedat de la RC, fara sa-l inlocuiasca altcineva, insa va trebui sa micsorati capitalul social cu contributia lui.
Andreea Lisievici a scris:

6 luni, termenul de acceptare a succesiunii, dupa care notarul va declara succesiunea vacanta. In situatia asta ceilalti doi asociati continua pur si simplu societatea, fara alte probleme. Pe baza actului notarial puteti cere radierea asociatului decedat de la RC, fara sa-l inlocuiasca altcineva, insa va trebui sa micsorati capitalul social cu contributia lui.

Multumesc Andreea pt.solutie. Insa ce ne facem ca avem un capital social minim (200 lei) .Reducerea e obligatorie? Nu se pot redistribuii intre asociatii ramasi partile sociale ? Ar mai fi si problema dividendelor pe 2006. Ce se poate intampla cu acestea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic decedat - cum se numeste administratorul koddi koddi Asociatul unic a decedat, statutul are clauze de continuare cu mostenitorii, eu sunt sot supravietuitor, vin in concurs la mostenire cu fratii si parintii, si ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru succesiunea unei societati comerciale Lucylle1 Lucylle1 As dori sa stiu care este procedura de succesiune in urmatorul caz: persoana decedata detine 5% dintr-o societate comerciala cu 4 asociati (inclusiv persoana ... (vezi toată discuția)
Firma cu asociat decedat. va rog sa ma ajutati! CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT In urma cu ceva vreme, asociatul meu a decedat intr-un accident de masina. Aportul in firma era de 50%. Ce formalitati trebuiesc indeplinite in continuare, ... (vezi toată discuția)