avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale PROCURA DATA DE ADMINISTRATORUL UNEI S.C.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

PROCURA DATA DE ADMINISTRATORUL UNEI S.C.

Buna ziua, as dori sa supun discutiei urmatorul aspect legat de procura data de administrator altei persoane.

1. Lucrez la o institutie financiara si operez pe contul clientilor. Vreau sa stiu daca este corect ca administratorul unei SC sa dea procura NOTARIALA unei persoane fara ca aceasta procura sa fie inregistrata la ORC.
Cu alte cuvite imi vine la ghiseu imputernicitul cu procura notariala in mana, dar eu cand dau o consultare ORC nu apare apare in certificatul constator la Cap.5 Persoane Imputerncite decat tot administratorul, adica nu apare ca exista si alta persoana cu calitate de imputernicit sau ceva de genul asta.
Exista cumva o prevedere undeva ca trebuie sa o inregistreze si la ORC dupa e a fost facuta la notariat?

2. Totodata ce se intampla daca procura este data de un adminstrator strain (vietnamez) de exemplu al carui drept de sedere in tara a expirat si este in cursul obtinerii unei noi vize?
3. Daca administratorul de la punctul 2 nu da procura notariala si are viza expirata este corect sa semneze acte pentru firma si sa o angajeze in contracte comerciale ? cum trateaza dreptul comercial roman aceasta situatie ? eu ca economist o vad foarte simplu: daca nu are drept sa stea in tara nu are nici dreptul sa faca ceva.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pampu2001 , utilizator 11:01, 27 Septembrie 2008
Si atunci cand va cumparati covrigi incheiati de fapt un contract de vanzare-cumparare comerciala (act de comert cel putin pentru comerciantul care le vinde) chiar daca nu constientizati ca si acesta e tot un contract. (ce-i drept de o valoare mai mica, dar e tot un act juridic). V-a intrebat cineva vreodata (la noi sau in alta tara) daca aveti actele in regula pentru a va vinde covrigi?

Sau:
Plata e tot un act juridic, facut cu intentia de a executa o obligatie. Daca acest cetatean strain ar avea sa va faca dvs. o plata (institutiei dvs), v-ar conveni sa va spuna: imi pare rau mi-a exipirat dreptul de sedere, deci nu pot sa fac plata pentru ca nu pot sa inchei acte juridice!? Sunt convinsa ca in acest moment v-ati aminti ca nu e treba dvs. sa verificati daca o persoana se afla sau nu legal pe acest teritoriu si ca sunt alte autoritati care trebuie sa se gandeasca la asta.

razvan.nicolae a scris:

Buna ziua, as dori sa supun discutiei urmatorul aspect legat de procura data de administrator altei persoane.

1. Lucrez la o institutie financiara si operez pe contul clientilor. Vreau sa stiu daca este corect ca administratorul unei SC sa dea procura NOTARIALA unei persoane fara ca aceasta procura sa fie inregistrata la ORC.

in fiecare instituie financiara se aplica normele de cunoastere a clientelei.
[ link extern ]
Da. Si? Care e ideea?

Cu copy-paste gasesc si eu o gramada de idei in sprijinul celor de mai sus. Aveti alta?

Art 11 (din normele la care ati facut trimiterea)
(2) Clientul, persoană juridică sau entitate fără personalitate juridică, va prezenta următoarele documente
minime, iar entitatea reglementată va reţine, după caz, copii ale acestora:
a) certificatul/documentul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau la alte
autorităţi;
b) împuternicirea pentru persoana care reprezintă clientul, dacă aceasta nu este reprezentantul legal;

Iata, bunaoara, ca e tot ce se poate ca persoana juridica sa aiba un imputernicit, altul decat reprezentantul legal care apare la Reg.Com.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2008
romascanu, moderator
romascanu a scris:

Da. Si? Care e ideea?

Cu copy-paste gasesc si eu o gramada de idei in sprijinul celor de mai sus. Aveti alta?

Art 11 (din normele la care ati facut trimiterea)
(2) Clientul, persoană juridică sau entitate fără personalitate juridică, va prezenta următoarele documente
minime, iar entitatea reglementată va reţine, după caz, copii ale acestora:
a) certificatul/documentul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau la alte
autorităţi;
b) împuternicirea pentru persoana care reprezintă clientul, dacă aceasta nu este reprezentantul legal;

Iata, bunaoara, ca e tot ce se poate ca persoana juridica sa aiba un imputernicit, altul decat reprezentantul legal care apare la Reg.Com.

Cu alte cuvinte, in instanta, cine raspunde ? administratorul sau imputernicitul pe procura? repet, procura este data pentru ca imputernicitul sa poata semna documentele de plata si retrageri de numerar, nu pentru a se substitui in totalitate administratorului. Sunt foarte multe povestiri si contabilii mai ales stiu despre ce vorbesc, cand patronii sau administratorii straini (arabi, turci etc) au scapat din cauza ca nu ei au semnat documentele prin care s-au facut plati de natura spalarii banilor sau alte magarii; Si chiar, daca are cineva exemple concrete poate ne spune, eu unul am colegi chemati la parchet fiindca le-au scris niste ordine de plata care ulterior au fost semnate de administrator chiar in banca se vedea si pe camere, dar ei tot au fost acuzati de asociere in vederea savarasirii de infractiuni s.a.m.d

Cu stima
romascanu a scris:

Da. Si? Care e ideea?

asta vroiam si eu sa subliniez. era un mesaj pentru initiatorul discutiei.

faptul ca unii functionari bancari opereaza ordine de plata fara ca documentele sa fie semnate de catre o PERSOANA AUTORIZATA, sau si mai grav fara a avea semnatura ( " pt ca urmeaza sa vina la banca sa o semneze mai tarziu") inscrisa pe specimenul de semnaturi nu ii disculpa.
in alta ordine de idei OBLIGATIA sfanta pe care o are un functionar bancar este acea de a verifica semnatura de pe orice document care se proceseaza in banca. de asemenea banca are dreptul sa ceara documente justificative, daca exista dubii asupra operatiunilor.

Alte discuții în legătură

Divort & custodie lazarcalin lazarcalin Va rog sa imi explicati ce inseamna procura speciala multumesc! (vezi toată discuția)
Invitatie pt casatoria cu un strain saiadi saiadi buna ziua.as vrea sa stiu cum se face si unde o invitatie de sedere pt un strain in vederea casatoriei.avind in vedere ca are unde sa stea,invitatia are un ... (vezi toată discuția)
Drept de semnatura la contul bancar lukserv lukserv Sunt vicepresedinta la o asociatie non-profit si din cauza ca presedinta a plecat in Franta nu am acces la contul din banca, si sa semnez contracte de ... (vezi toată discuția)