Buna ziua, as dori sa supun discutiei urmatorul aspect legat de procura data de administrator altei persoane.
1. Lucrez la o institutie financiara si operez pe contul clientilor. Vreau sa stiu daca este corect ca administratorul unei SC sa dea procura NOTARIALA unei persoane fara ca aceasta procura sa fie inregistrata la ORC.
Cu alte cuvite imi vine la ghiseu imputernicitul cu procura notariala in mana, dar eu cand dau o consultare ORC nu apare apare in certificatul constator la Cap.5 Persoane Imputerncite decat tot administratorul, adica nu apare ca exista si alta persoana cu calitate de imputernicit sau ceva de genul asta.
Exista cumva o prevedere undeva ca trebuie sa o inregistreze si la ORC dupa e a fost facuta la notariat?
2. Totodata ce se intampla daca procura este data de un adminstrator strain (vietnamez) de exemplu al carui drept de sedere in tara a expirat si este in cursul obtinerii unei noi vize?
3. Daca administratorul de la punctul 2 nu da procura notariala si are viza expirata este corect sa semneze acte pentru firma si sa o angajeze in contracte comerciale ? cum trateaza dreptul comercial roman aceasta situatie ? eu ca economist o vad foarte simplu: daca nu are drept sa stea in tara nu are nici dreptul sa faca ceva.
Eu n-am inteles un lucru: daca dvs sunteti functionar al bancii, ce treaba aveti cu cine raspunde pentru EVENTUALE ilegalitati comise? Cine va pune sa verificati asa ceva si mai ales de ce? Fiecare SC isi vede de treaba ei, nu aveti dvs niciun amestec in asta.
Ei, nu e chiar asa, fiindca BNR-ul ne sanctioneaza daca nu suntem atenti cui si ce operatiuni facem, abia asteapta sa gaseasca cate un vinovat, fiindca sistemul asa cum e permite multe lucruri. De aceea si acest topic, stiu banci de exemplu si directori care nu deschid cont pe baza de procura. Avocatesc e normal dar economic uite ca nu e. Eu as prefera o solutie de mijloc, as deschide cont dar nu as permite anumite operatiuni pana nu vine titularul in carne si oase.
Domnule draga, a nu permite anumite operatiuni pana nu vine titularul in carne si oase e un abuz! Inafara de organele de cercetare penala si instanta, nimeni nu poate cere unei persoane prezentarea fizica la incheierea unui act. Dvs trebuie sa verificati faptul ca toate actele sunt in regula pentru imputernicit, nimic mai mult. Daca reprezentantul legal imputerniceste o persoana sa faca ceva, atunci la cererea celei din urma trebuie sa faceti, altfel riscati dvs sanctiuni!
Nu va intereseaza nici pe dvs nici pe BNR daca procura e falsa sau nu, si nici de unde provin banii (ca vorbeati de spalat bani). Daca exista suspiciuni fondate, atunci politia judiciara si procurorul pot lua masuri, nimeni altcineva!
Codul penal:
Art. 246 - Abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Art. 258 - Fapte săvârşite de alţi funcţionari
Dispoziţiile art. 246 - 250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.
Art. 147 - Funcţionar public şi funcţionar
Prin "funcţionar public" se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145.
Prin "funcţionar" se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat.
Am si eu o nelamurire in legatura cu o procura notariala prin care administratorul unic al unei societati il imputerniceste pe sotul meu, printre altele, ca in numele lui si pe seama societatii sa il reprezinte in relatiile contractuale avand ca obiect angajarea cu contract de munca a personalului ce urmeaza a deservi unitatea respectiva. Nu se specifica nici un termen de valabilitate a procurii.
Cu toate astea, cand am vrut sa inregistrez la ITM un contract de munca mi s-a cerut de catre compartimentul juridic sa depun impreuna cu fiecare contract cate o procura originala. Numai ca avem doar un exemplar original.
Va rog sa ma sfatuiti cum sa-i combat, cu baza legala daca este posibil. Sunt convinsa ca nu au dreptate. Mi s-ar parea normal sa ceara si originalul pentru conformitate, dar sa retina o copie. Este posibil ca notarul sa elibereze " oricate originale vreau", dupa cum s-a exprimat angajata ITM?
Multumesc.