avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Avocat din oficiu ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Avocat din oficiu ?

Sunt intr-un proces de succesiune a bunurilor mobile ramase in urma decesului parintilor. Avind probleme de sanatate
(locomotorii) nu ma pot prezenta in instanta,nu mi-am angajat avocat facindu-mi singur apararea prin inscrisuri.
Ca drept dovada am cistigat in recurs procesul cu partea adversa care a avut avocat. In urma recursului dosarul a fost trimis spre rejudecare la instanta de fond in favoarea mea. Avocata partii adverse fiind foarte deranjata a cerut
presedintelui de instanta sa-mi angajrze un avocat din oficiu deoarece respectiva avocata nu mai doreste sa se termine procesele cu casare si trimise spre rejudecare.
INTREBARILE MELE :
- Nu incalca prevederile art.14 alin.1 din 1 din OUG nr.51/2008 care intra in vigoare la 25.05.2005 ???
- E normal sa se intimple asa ?
- De ce o deranjeaza pe d-na avocata ca eu nu am avocat si imi fac singur apararea ?;
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Cereti in scris instantei ca solicitati sa va aparati singura.
Un avocat neplatit mai rau va incurca deoarece nu este interesat de caz.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Din punct de vedere calitativ nu exista nicio diferenta. [...] Deci, nu schimba cu nimic situatia calitatii prestatiei avocatului neplatiti de client.

Pai... ne hotaram si noi, Dorele? Ca ba e alba, ba e neagra... Cam aiurea, ce sa zic... Destul de nehotarat, iar lucruri de gen nu sunt vazute bine nici de clienti si nici de instanta. :(
Cred ca ar trebui sa ne formam o parere si sa ne tinem de ea, macar ca avocati, ca altfel parem ca ne bate vantul prin idei...
Mai draga, avocatii A,B,C si D daca presteaza asistenta juridica din oficiu tot ei vor fi desemnati si in cauze civile.Nu vad ce nu ai inteles.
Spre deosebire de cauzele penale unde instantele sunt foarte atente si in consecinta pronunta hotarari corecte, in procesele civile instantele nu sunt la fel de atente si solutiile pot fi date in mod neplacut pt cel asistat de avocat din oficiu.
Aceasta, deoarece in procesele penale avocatii din oficiu nu pot intrebari la martori din anumite motive si daca procedeza la fel si in instantele civile situatia este dezastruasa pt partea pe care o asista.
Am vazut un dosar cu avocat din oficiu pe civil si a pierdut exact cine avea dreptate.Am remediat eu aceasta greseala a primei instante in apel.Mi-a fost mila de ei ca nu vroiau avocat din oficiu si am fost curios sa vad de ce nu vor avocat fara bani si insista sa ma plateasca pe mine.
Si au avut dreptate.Apelul a fost admis.
Poate ca si doamna sau domnul are dreptate sa nu vrea avocat din oficiu.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Padure fara uscaturi nu exista.

Am vazut avocati "alesi" care se balbaie penibil si nu reusesc sa scoata 2 vorbe in instanta. Sau si mai rau: uita ce au avut de zis.

Pe de alta parte, am vazut avocati in oficiu care vorbesc foarte frumos si care se preocupa pentru dosarele clientilor.

Chiar nu inteleg de ce unii generalizeaza.
Ai dreptate Gabri A.Orice e posibil.
In general sunt avocatii ,,cu relatii" care se mai balbaie si avocati din oficiu care vorbesc frumos.Sunt foarte rari aceeia din oficiu care vorbesc frumos dar exista.
Cat priveste preocuparea pt dosarele clientilor cred ca avem notiuni diferite in acest sens.Sa nu-mi spui ca un avocat din oficiu studiaza la birou un dosar penal de 1000 de pagini si mai da si bani pe xerox.In arhiva oricata bunavointa ai avea nu iti ajunge timpul sau te calca lumea in picioare.
In general citesc rechizitoriul parchetului si... vorbesc frumos.
Problema este ca depind in mod exclusiv de instanta in privinta solutiei.Oricat de frumos ar vorbi daca nu argumenteaza temeinic si vorbesc doar frumos nu este suficient.

Oricum un lucru este de necontestat.Avocatii alesi ,,raspund" in fata clientilor si nu au scuze daca prevad ceva si iese cu totul altceva, pe cand avocatul din oficiu nu are nicio treaba.
Eu ii invidiez pt temperamentul lor.Sunt atat de impasibili chiar daca e vorba de viata unui om si de ei depinde soarta lui incat nu pot sa nu ii invidiez.

Problema este ca sunt onorariile atat de mici incat...
Poate ca daca ar creste onorariile ar creste si valoarea prestatiei.
In vestul Europei un avocat din oficiu primeste un onorariu de 1000 de euro.
Aici e problema in Romania.Onorariul.
Exista opinii conform carora se crede ca, chiar si in cazul in care onorariul avocatiilor din oficiu ar fi mai mari valoarea prestatiei ar fi aceeasi.
Eu opinez, in sensul ca la 1000 de euro pentru proces ar aparea si alti avocati care in afara de a vorbi frumos ar obtine si rezultate asteptate de clienti ( clientii avocatiilor din oficiu).
Atunci valoarea prestatiilor avocatilor alesi la instante ar creste si mai mult si iti spun sigur ca nu ai mai vedea avocati alesi care se mai balbaie.Nu stiu daca m-ai inteles.

avocat Claudiu Lascoschi
Va multumesc ptr.raspunsurile date de dumneavoastra la subiectul " AVOCAT DIN OFICIU" mi-ati fost de mare ajutor - eu am intocmit un inscris - precizare ca refuz categoric - catre presedintele de instanta . Am toata stima ptr. avocatii din
oficiu dar daca consideram ca am eu nevoie de acestia si nu imi puteam sa-mi fac apararea, dar pentru mine este
surprinzator ca tocmai avocatul partii adverse ( dusmanul ) care de 6 ani ma poarta in procese - si pierde proces dupa
proces - propune iar presedintele instantei a fost de acord, tocmai a facut adresa la baroul de avocati ca ptr. termenul
urmator 04.06.2008 sa fie prezent la sedinta un avocat din oficiu. IIn cazul acesta ce se poate intimpla ? - presedintele
a acceptat, avocatul vine iar eu nu sunt de acord. S-ar putea sa nu ia in considerare inscrisul pe care il voi depune cu
numar de inregistrare in 19.05.2008 ?

Alte discuții în legătură

Schimbare avocat de catre judecator? Cezar augustin Dinu Cezar augustin Dinu astasi, la galati, intr-un proces penal, inculpatul era asistat de catre avocat angajat. Judecatoarea a apreciat ca acesta nu ofera asistenta juridica ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu Atonn Atonn Buna ziua, Sunt avocat de putin timp si as dori sa stiu cum se poate deveni avocat din oficiu. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Mai cunoasteti alte prevederi legale de renuntarea la contractul de asistenta juridica prin avocat? eusaisapte eusaisapte Mai cunoasteti alte prevederi legale de renuntarea la contractul sau delegatia de asistenta juridica prin avocat? Dupa ce avocatul meu din oficiu a pledat ... (vezi toată discuția)