avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intretinere pentru un "parinte"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intretinere pentru un "parinte"

Nu stiu daca v-ati mai confruntat cu aceasta problema, pentru ca eu nu am mai intalnit un caz asemanator. De curand am primit o citatie prin care sotul meu este chemat in judecata de tatal lui, unde solicita intretinere de la sotul meu si de la sora lui , motivand ca are o pensie mica din care nu se poate descurca si o serie de boli "incurabile".Situatia este la prima vedere ilara dar totusi cat se poate de serioasa.Tatal este divortat de mama de aproximativ 10 ani, copii au fost incredintati mamei, tatal fiind obligat sa plateasca pensie alimentara copiilor pana cand acestia au terminat studiile. In urma partajului incheiat in anul 2001 tatal a ramas cu tot iar mama a ramas in strada cu doi copii si o despagubire de 15 milioane lei vechi, dupa o munca de o viata (casa , masina si terenuri).Acest tata, in decursul casniciei , si-a maltratat copii si sotia, alungandu-i de nenumarate ori de acasa (si multe alte tratamente rele pe care nu merita sa le mai amintesc aici ).
Si-a renegat de nenumarate ori copii, inclusiv , atunci cand l-am sunat sa -l anunt ca va fi bunic , mi-a spus ca este o coincidenta de nume, pentru ca el nu a avut niciodata copii. Inclusiv l-a amenintat pe sotul meu ca atunci cand se va pensiona il va da in judecata pentru intretinere , sau il va dezmosteni. Si dupa 4 ani in care nu am mai stiut nimic de el si-a pus in aplicare amenintarea. Noi o mai avem in intretinere pe bunica mea, cu care avem un contract de intretinere viagera, avem un copil de 4 ani si un credit ipotecar . Cumnata mea (sora sotului) este plecata din tara si de asemeni are un credit ipotecar (destul de mare). Avand in vedere aceste lucruri instanta ma poate obliga sa-i platesc pensie alimentara? Daca un parinte isi poate renega copiii, nu poate si un copil sa faca acelasi lucru?
Daca v-ati mai confruntat cu o problema similara va rog dati-mi un sfat.
Socrul dvs. poate aduce acte prin care sa sustina, de exemplu, ca sufera de o boala care necesita un tratament care are un cost prea impovarator pentru bugetul sau.
Oricum, asa cum dvs. trebuie sa aduceti dovezi in privinta veniturilor dvs, asa trebuie sa aduca si reclamantul.
NU se stabileste o pensie de intretinere ca pentru un minor. Mai degraba este vorba de obligarea sotului dvs. la o suma care sa reprezinte diferenta intre pensia tatalui si nivelul unui trai decent. Poate a lucrat in agricultura si are un o pensie modica, nu cunosc amanunte.
Ideea este ca asa cum sotul dvs. il va mosteni dupa deces in calitate de fiu, asa este obligat si la intretinere pe timpul vietii tatalui, daca din pricina batranetii, bolii nu este in masura sa isi asigure mijloacele corespunzatoare existentei. Aceasta intretinere nu va fi stabilita d einstanta in asa fel incat sa ajunga sa se zbata in lipsuri fiul! Functie de probele aduse de fiecare parte, judecatorul va cantari daca este indreptatita cererea reclamantului si la cat se va ridica suma lunara plata in caz afirmativ.
Bun , sa presupunem ca se stabileste o pensie lunara de intretinere, socrul meu nu poate instraina ulterior bunurile pe care le are ? Pentru ca a amenintat de nenumarate ori cu acest lucru.
Nu are legatura intretinerea fiului cu mostenirea pe care urmeaza, eventual, a o primi. Comparatia e nefericita, caci nimeni nu e obligat a lasa mostenire.
Asa cum vad ca deja dv. va dati seama.
Dar daca instraineaza tot, unde va sta? :-/ Ca idee, asa, e mai greut...
Nu inseamna ca nu se poate.
Obligatia de intretinere a parintelui este o obligatie morala, nici decum un targ. Nu ii dati ceva acum ca sa va lase ulterior ceva.#-o Cat timp nu exista o punere sub interdictie a acestuia este liber sa isi instraineze bunurile dupa propria vointa. Ideea este ca daca are in prezent o casa (pe care sa o inchirieze total/partial), un teren (pe care sa il dea in arenda) etc. de pe urma carora poate obtine venituri nu poate fi obligat sotul dvs. sa mai contribuie cu o suma lunara la intretinerea lui.
Nu e morala, e una naturala si legala.
Obligatia de intretinere a unui parinte care isi punea copilul de 3 ani cu genunchii pe coji de nuca, alternativ cu graunte de porumb (din aceia de foricele), ca sa vada care pedeapsa e mai grea, cat e de morala? :O

Imi cer scuze pentru duritatea exemplului, dar stiu caz clar; parintele nu e decazut, mama abia a reusit sa fuga, nu s-a mai tinut de instante, mai ales ca era pe vremea lui Ceasca.
Parerea mea morala e asta: daca parintele nu a fost in stare sa te educe in sensul de a-l aprecia si a-l ajuta si tu pe el la nevoie, atunci obligatia morala e zero. Caci si el are obligatia morala sa te educe in spiritul societatii, al legilor etc. si se pare ca a dat-o in bara. :(

Alte discuții în legătură

Cum se poate renega un copil... iconita iconita cum se poate renega un copil in mod legal?Exista asa ceva?Copiii nostrii vor sa fie cerscuti si daca se poate bine,educati, tinuti prin scoli inalte daca se ... (vezi toată discuția)
Asumare obligatii familie tata jacquelline jacquelline Am o prietena care a fost crescuta doar de mama, tatal neavand nici o implicare (platea uneori, cand isi amintea pensie alimentara). De ceva timp tatal ei a ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere pentru student major. subzistă obligația de plată după căsătoria lui? Sile Chiriac Sile Chiriac Am un băiat de 24 de ani căruia îi plătesc pensie alimentara.Este student,dar de doi ani s-a căsătorit și are un copil.Legea mă mai obligă să-i ... (vezi toată discuția)