avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie in Italia, divort in Romania fara domiciliu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie in Italia, divort in Romania fara domiciliu in Ro al italianului

Bine v-am gasit!
Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena.
Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... :( ), deci pe hartie au avut aceeasi residenza in It. ptr vreun an si ceva. Faptic ea a locuit in alta parte tot timpul, ba chiar vreo 2 ani cca. din astia 5 i-a petrecut in Ro.
In acest timp ea si-a mentinut domiciliul in Romania (nu si-a cerut inscrierea mentiunii de domiciliu in strainatate pe pasaport, deci si-a mentinut buletinul - atat ca l-a pierdut, si va trebui sa-l refaca).
Acum vrea sa transcrie casatoria in Ro ca apoi sa poata baga divort tot acolo, ptr ca dureaza mai putin, spre deosebire de It - minim 3 ani jum.-
Am inteles din alta discutie de pe aici ca o poate face, chiar daca nu au impartasit niciodata domiciliul in Romania.

Intrebare: din cauza ca italianul cu siguranta nu vine sa se prezinte in Romania la divort, ar fi suficient o hartie de la el (tradusa si legalizata apoi) cum ca e de acord cu divortul, ca sa poata intenta divort prin acordul partilor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 6 Octombrie 2008
Actiunile de divort introduse de soti, unul, cetãtean strãin, iar celãlalt cetãtean român, sunt de competena Judecãtoriei Sectorului 1, conform art.150 pct.1 si art.155 în cazul în care sotii au domiciliul în strãinãtate si cãsãtoria s-a înregistrat în România. In plus e si o decizie a Curtii de Casatie care va poate lamuri.Am avut un divort intre doua persoane romane insa cu resedinta in strainatate si mi-a declinat competenta la Bucuresti. Cand am avut un divort intre o pers. romana si una straina am depus actiunea direct la Bucuresti.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
Cecilia ROSU CECILIA, Avocat
ciciros, am mentinat deja ca italianul nu are de gand sa se sinchiseasca sa vina in Romania, nu are nici o intentie de introducere de divort, DAR sunt sanse ca fata sa poata obtine de la el declaratie cum ca e de acord cu desfacerea casatoriei.
Plus ca fata are inca domiciliul in Romania.
Deci ar trebui sa se aplice "Dacă ... niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, ... când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul"
Potrivit art.22 din Legea nr.105/1992, divortul este carmuit de legea aplicabila efectelor casatoriei aratata de art.20 din aceeasi lege, si anume :
- legea naţionala comuna a sotilor;
- legea domiciliului comun al sotilor daca au cetatenii diferite;
- legea statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strînse legături, in cazul in care sotii nu au cetăţenie comună sau nu au domiciliu comun.

Art.155 invocat mai sus se aplica in cazul in care instanţele române sînt competente şi nu se poate stabili care anume dintre ele este îndreptăţită să soluţioneze procesul, cererea va fi îndreptată, potrivit regulilor de competenţă materială, la Judecătoria sectorului 1 al municipiului Bucureşti sau la Tribunalul municipiului Bucureşti.



elis a scris:
...
- legea statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strînse legături, in cazul in care sotii nu au cetăţenie comună sau nu au domiciliu comun.
ce poate sa insemne "statul cu care intretin IN COMUN cele mai stranse legaturi"? :-/
Ei in afara de faptul ca teoretic au impartasit aceeasi adresa (in It) 1 an si ceva (ptr ca efectiv DELOC), in comun nu "au intretinut" nici un fel de legaturi...

Oricum, si-asa, tot a fost ceva mai mult decat vreo legatura pe care ar fi intretinut-o in Ro, el n-a pasit niciodata in Ro.

Legii carui stat se vor putea supune?
Daca e sa se aplice acest art. 22 din L nr.105/1992, ar trebui sa bage divort in It, insa daca e sa se aplice Art.607 C.proc.civ. atunci poate sa-l bage in Ro.

Cum ramane?

Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2008
emivivid, utilizator
Solutia cu privire la determinarea competentei instantelor romane in procesele de divort cu element de extraneitate este data de dispozitiile Legii nr.105/1992.
Daca sotul reclamant domiciliaza in tara noastra, pot fi aplicabile :
1. dispozitiile art.150 alin.1 din Legea nr.105/1992 , in sensul ca daca, in cazul in care, partile au domiciliul in strainatate si cel putin una este cetatean roman, instanta este competenta, cu atat mai mult instanta este competenta daca sotul domiciliat in tara este cetatean roman, restul conditilor trebuind sa fie indeplinite.
2 dispozitiile art.151 pct.1 din aceeasi lege, care se refera la procese referitoare la acte de stare civilă întocmite în România şi care se referă la persoane domiciliate în România, cetăţeni români sau străini fără cetăţenie (competenta exclusiva).

Daca se constata ca instantele romane sunt competente, dar nu se poate stabili care anume din ele este competenta sa solutioneze procesul, atunci competenta apartine judecatorie Sectorului 1 Bucuresti.

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)