avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie in Italia, divort in Romania fara domiciliu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie in Italia, divort in Romania fara domiciliu in Ro al italianului

Bine v-am gasit!
Apelez la voi ptr un sfat ptr o prietena.
Acum 5 ani s-a casatorit cu un italian (de forma, ptr cetatenie, intre timp a regretat gestul... :( ), deci pe hartie au avut aceeasi residenza in It. ptr vreun an si ceva. Faptic ea a locuit in alta parte tot timpul, ba chiar vreo 2 ani cca. din astia 5 i-a petrecut in Ro.
In acest timp ea si-a mentinut domiciliul in Romania (nu si-a cerut inscrierea mentiunii de domiciliu in strainatate pe pasaport, deci si-a mentinut buletinul - atat ca l-a pierdut, si va trebui sa-l refaca).
Acum vrea sa transcrie casatoria in Ro ca apoi sa poata baga divort tot acolo, ptr ca dureaza mai putin, spre deosebire de It - minim 3 ani jum.-
Am inteles din alta discutie de pe aici ca o poate face, chiar daca nu au impartasit niciodata domiciliul in Romania.

Intrebare: din cauza ca italianul cu siguranta nu vine sa se prezinte in Romania la divort, ar fi suficient o hartie de la el (tradusa si legalizata apoi) cum ca e de acord cu divortul, ca sa poata intenta divort prin acordul partilor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 6 Octombrie 2008
elis a scris:

Solutia cu privire la determinarea competentei instantelor romane in procesele de divort cu element de extraneitate este data de dispozitiile Legii nr.105/1992.
Daca sotul reclamant domiciliaza in tara noastra, pot fi aplicabile :
1. dispozitiile art.150 alin.1 din Legea nr.105/1992 , in sensul ca daca, in cazul in care, partile au domiciliul in strainatate si cel putin una este cetatean roman, instanta este competenta, cu atat mai mult instanta este competenta daca sotul domiciliat in tara este cetatean roman, restul conditilor trebuind sa fie indeplinite.
2 dispozitiile art.151 pct.1 din aceeasi lege, care se refera la procese referitoare la acte de stare civilă întocmite în România şi care se referă la persoane domiciliate în România, cetăţeni români sau străini fără cetăţenie (competenta exclusiva).
ok, perfect, deci "incapem" in Romania (daca am inteles bine, :D )
Care ar fi "restul conditiilor trebuind sa fie indeplinite" de la pct 1?

Daca se constata ca instantele romane sunt competente, dar nu se poate stabili care anume din ele este competenta sa solutioneze procesul, atunci competenta apartine judecatorie Sectorului 1 Bucuresti.
Ce anume ar putea ingreuna procesul de stabilire a competentei?
Altfel zis, daca fata a avut intotdeauna domiciliul in Galati, in toti anii astia (chiar daca a mai stat si prin Italia), sa nu fie lucrul asta suficient ptr stabilirea competentei la Tribunalul din Galati?
Nu Tribunalul judeca cererile de desfacerea casatoriei, ci Judecatoria este competenta.

Stabilirea competentei in dreptul international privat se face astfel:
1. mai intai se verifica daca instantele romane sunt competente sa solutioneze un asemene alitigiu.
2. In caz afirmativ, dupa aceasta se stabileste competenta materiala a instantelor judecatoresti si , respectiv competenta teritoriala.

Daca fata are domiciliul in tara, atunci instantele romanesti sunt competente sa solutioneze cererea de divort. In sapeta, consider ca Judecatoria Galati are competenta.
Fiind vorba de doua tari membre UE nu cred ca trebuie sa ne uitam prin Legea 105/1992, ci intai de toate prin Regulamentul CE 2201/2003.

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2008
romascanu, moderator
Va multumesc mult, mult de tot tuturor ptr ajutorul vostru, ptr timpul pe care ni l-ati acordat, in mod deosebit doamnei Nicoleta Romascanu si domnului Vasile Bucuroiu.

Sunt convinsa ca nici un fir de par nu cade fara sa i se evalueze cauza, nici un gest, cat de mic si ascuns nu va ramane nerasplatit, cu atat mai mult altruismul vostru nu va ramane netrecut cu vederea, intr-o zi! ;)

fericire va doresc!!
Va multumesc ... si citez mai jos un citat despre fericire ;)
:) Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci (Mahatma Gandhi) :)

Alte discuții în legătură

Casatorie italia divort in romania ContSters253612 ContSters253612 Casatorie efectuata in Italia , minor rezultat din casatorie , fara domiciliul al cetateanului italian in Ro. Casatoria inregistrata in Romania cu rezidenta in ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divortul surorii mele lazar cucuruz lazar cucuruz sora mea sa casatorit anul trecut in romania iar acum sotul ei vrea sa divorteze de ea in austria se poate (vezi toată discuția)