avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere minor

Am intentat actiune de divort pe data de 20.12.2010, cerand
-desfacerea casatoriei
-incredintarea minorului
-plata pensiei de intretinere pt minor incepand cu data 20.12.2010

Pe data de 18.02.2011 s-a pronuntat divortul
- s-a stabilit cuantumul pensiei de intretinere
- mi s-a incredintat minorul
Problema este ca plata pensiei s-a stabilit incepand cu data de 18.02.2011.
Pot face apel pentru acordarea acestei pensii incepand cu data de 20.12.2010?
Mentionez ca fostul sot a facut intampinare si nu a solicitat data de la care e de acord sa plateasca pensie. In intampinare a mentionat ca a parasit domiciliul conjugal incepand cu data de 20.12.2010.

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: iulik800 , utilizator 23:52, 27 Februarie 2011
Multumesc mult pentru raspuns.
Hotararea este lovita de nulitate.
Pensia de intretinere se acorda de la data introducerii cererii nu de la data pronuntarii actiunii- este ilegal.
Sunt intr-un proces de stabilire a pensiei alimentare pentru un copil din afara , casatoriei care, inca, nu poarta numele tatalui biologic (recunoasterea a facut-o tatal la varsta de 3 ani a copilului, dupa care m-a actionat in judecata pentru stabilire paternitate, incuviintare schimbare nume, stabilire program vizita).
Inainte cu doua luni de a ma da in judecata si-a transferat toate economiile (peste un miliard de lei vechi) in contul unei cunostinte. Am depus extrase doveditoare la dosar, insa, practic, el nu figureaza in prezent nicaieri ca angajat si doreste sa plateasca pensia "conform legii" (desi traieste foarte bine din economiile de sute de milioane transferate, plateste rate de vreo 20 mil lunar, are masina,pune benzina, etc...lucruri ce se vad din extrasele de cont depuse la dosar de catre mine), iar eu ca mama nu am puterea sa-i cer pensie alimentara nici macar acum, cand copilul are peste 4 ani...am doar obligatii" fata de el: sa-i dau copilul.
Instanta a hotarat ca nu conteaza economiile lui, ci doar veniturile pe ultimele 6 luni, desi el a afirmat clar ca nu lucreaza nicaieri si se intretine din economii.
Ce pot face eu?! si ce pot face tinand cont ca desi exista un program de vizita, temporar, (stabilit pe calea unei ordonante presidentiale), tatal nu-l respecta, intarziind atat la luarea copilului, cat si la aducerea lui la domiciliul mamei?
In plus, am cerut pensie alimentara retroactiv, stiind ca recunoasterea paternitatii de catre tata produce efecte retroactive de la nasterea copilului. El afirma insa ca va plati numai de cand va fi data hotararea judecatoreasca.

Va rog, adica nu mai este nevoie sa fac apel? Mentionez ca inca nu mi-a venit comunicarea.

Multumesc frumos
@adriana sunt 2 probleme in dispozitivul hotararii:
1.-primul este legat de data de la care a fost stabilita pensia de intretinere;
-pensia in favoarea minorului se stabileste de la data introducerii actiunii, acela fiind momentul din care se considera ca minorul se afla in nevoie,
-pensia poate fi stabilita de la data pronuntarii sentintei, doar in situatia in care tatal probeaza cu inscrisuri si martori ca de la data introducerii actiunii-deci pe parcursul derularii procesului, a contribuit material la cresterea si educarea minorului,
-nu cunosc situatia exacta din dosarul dvs. insa in functie de cele mai sus aratate aveti un prim motiv de apel sau nu,
2- a doua problema ar fi cuantumul fix al pensiei si anume acela de 687 lei,
-de regula cand tatal realizeaza venituri, deci este angajat cu forme legale, instanta stabileste pensia in procent- respectiv 25 %( pentru cun copil) din venitul realizat de catre tata si nu in suma fixa,
-stabilirea in procent a pensiei este avantajoasa , pentru ca in situatia cresterii venitului tatalui, creste si pensia minorului, fara ca dvs. sa mai fiti nevoita sa procedati ulterior la actiuni de majorare a pensiei in situatia in care venitul tatalui creste, asta in cazul fericit in care aflati de astfel de cresteri de venit.
-bineinteles ca si in situatia inversa, scade venitul tatalui, va scade si pensia minorului, fara ca tatal sa fie nevoit sa formuleze ulterior o actiune sparata de reducere a pensiei in cazul in care venitul sau scade.
Daca insa ati incheiat un acord cu privire la acel cuantum de 678 de lei al pensiei de intretinere dar si cu privire la data de la care sa fie stabilita pensia de intretinere ( pentru ca vad undeva ca apare o invoiala a partilor cu privire la cererile accesorii ) atunci cele expuse de mine mai sus nu mai pot constitui un motiv de apel.
Opinia mea este deci de a consulta un avocat dupa ce veti primi hotararea si de a verifica exact cum sta situatia in dosar si un functie de cele aratate mai sus sa procedati in consecinta la declararea sau nu a apelului.
In privinta termenului de apel, acesta este de 30 de zile de la data comunicarii hotararii de divort si nu 15 zile cum in mod eronat apare in acel dispozitiv.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

De când încep să plătesc pensia alimentară? filip2015 filip2015 Bună seara! Cererea de divorț a fost înaintată în martie, divorțul s-a terminat, iar acum în noiembrie a ieșit hotărârea civilă. Întrebare: - ... (vezi toată discuția)
Am hotararea dar nu vrea sa imi plateasca pensia alimentara marinela0488 marinela0488 Buna ziua. Am o intrebare. Am un copil de 3 ani si m-am judecat cu tatal lui pt pensie alimentara. A sosit hotatrarea de 2 luni dar acesta nu vrea sai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara la divort daniella28 daniella28 as vrea sa stiu daca pensia alimentara se acorda din momentul in care tatal a cerut divortul,sunt 9 luni de cand a depus actele si nu mai sta cu noi,timp in ... (vezi toată discuția)