avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna ziua!
In primul rand multumesc pentru raspunsurile primite pe acest site.
Mai am o nelamurire, insa! Fondul de rulment se stabileste in functie de suprafata sau poate fi stabilit in functie de numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament?
Cel mai recent răspuns: costelmardare , utilizator 09:38, 23 Mai 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru stabilirea fondului de rulment tineti cont de prevederile legale si este foarte simplu. Asa cum s-a spus mai sus, luati suma cea mai mare pe care a avut-o de plata in anul 2010, adaugati la acesta rata inflatiei si stabiliti fondul de rulment pentru anul 2011.
Nu trebuie sa tineti cont de numar de persoane, de suprafata, de consumul de apa sau agent termic... Simplu, numai suma lunara.
Apoi vedeti ce fond de rulment are deja fiecare. Faceti diferenta si treceti pe lista de plata numai suma care sa completeze fondul existent pentru a ajunge la cel nou calculat.
Buna seara, stiu ca aceasta discutie este foarte veche. Si imi cer scuze ca revin cu aceasta tema. Ce nu gasesc clar nici in lege, nici in comentariile de aici este, de ce fondul de rulment se stabileste egal pentru toate apartamentele? Nu trebuie calculat pentru fiecare apartament in parte? Echivalentul celei mai mari intretineri din an - pana aici este clar in lege - dar al fiecarui apartament in parte. Legea mi se pare neclara si lasa loc de interpretari. Nu am gasit nicaieri ceva clar. Daca eu am 300 lei platiti deja ca fond de rulment si intretinerea mea nu a fost niciodata mai mult de 250 lei, de ce as plati acum inca 100 lei la fondul de rulment? Mi se pare incorect. De ce fondul de rulment nu este diferentiat si nu se tine cont de intretinerea din an a fiecarui apartament in parte? Aceasta nelamurire inca o am si nu gasesc nicaieri ceva concret. Multumesc
Raspunsul foarte corect este dat inca din 2011 de catre @Adriantot, da? Cred ca este destul de clar.
Asadar, aceste chestiuni, desi le discutam pe forum, nu au decat valoare informativa. Ca sa obtineti ceva-ceva, mai discutati cu vecinii dvs. inainte de prima AG a membrilor si fortati ca in ordinea de zi sa se discute si sa se aprobe un Fd. Rulment bazat pe statistica, asa cum se arat si in raspunsurile de mai sus, sau sa vi se demonstreze cum de s-a ajuns la valorile pe care dvs. si poate si alti vecini, le contestati. Efectiv, este vorba de cifre, care vor fi diferite pentru fiecare proprietar!
Deci nu poate veni legislatia si sa impuna la dvs. in bloc, la mine sau in alta parte, o anumita valoare a Fd. de rulment, cand situatiile sunt total diferite.
Este absolut necesar ca toti proprietarii sa-si achite suma stabilita/hotarata.
Eu cred ca mai sunt si alte dedesubturi pe-acolo, adica unii care nu achita, sau care tre' sa achite mai mult, banii nu ajung si atunci, se "trage" in cei care sunt asa-zisi, buni platnici...
Va doresc mult succes!

Adam Grecu a scris:

Raspunsul foarte corect este dat inca din 2011 de catre @Adriantot, da? Cred ca este destul de clar.
Efectiv, este vorba de cifre, care vor fi diferite pentru fiecare proprietar!

Pai Adriantot zice exact contrariul a ce afirmati dvs., ca nu sunt diferite:

Adriantot a scris:
Nu trebuie sa tineti cont de numar de persoane, de suprafata, de consumul de apa sau agent termic... Simplu, numai suma lunara.

Adica poate rezulta aceeasi suma lunara, pentru fiecare, indiferent de numar de persoane, de suprafata, de consumul de utilitati.
Ceea ce e corect.
Cred ca ne uitam la filme diferite.
@Adriantot, zice asa: ....Asa cum s-a spus mai sus, luati suma cea mai mare pe care a avut-o de plata in anul 2010, adaugati la acesta rata inflatiei si stabiliti fondul de rulment pentru anul 2011.
Deci, se i-a ca referinta suma ce-a mai mare repartizata unui proprietar pe anul trecut (care aproape sigur este diferita de la proprietar la proprietar), adaugam rata inflatiei si stabilim suma pentru apartamentul pus in discutie.
Apoi, sa stiti ca, au fost cazuri in care suma Fd. Rulment, din cauza unor situatii (consumuri individuale la gaze, apa-canal, fara incalzire la grupa mare, etc.) s-a micsorat fata de ceea ce a avut cu unul sau doi ani in urma. Si asta, repet, "judecand" fiecare proprietar in parte.
Daca un proprietar are o suprafata utila mai mare (mai multe camere, mai multe calorifere si eventual mai multe persoane), nu credeti ca la cheltuielile de intretinere pe luna luata ca referinta, vor fi diferite de alti proprietari?
Eu asa am inteles din toata discutia, mai citesc si ceva legislatie si incerc sa lamuresc un om (@Saritah), care zice mai sus ca nu intelege, iata, cuvintele lui:
Nu trebuie calculat pentru fiecare apartament in parte? Echivalentul celei mai mari intretineri din an - pana aici este clar in lege - dar al fiecarui apartament in parte. Legea mi se pare neclara si lasa loc de interpretari. Nu am gasit nicaieri ceva clar. Daca eu am 300 lei platiti deja ca fond de rulment si intretinerea mea nu a fost niciodata mai mult de 250 lei, de ce as plati acum inca 100 lei la fondul de rulment? Mi se pare incorect. De ce fondul de rulment nu este diferentiat si nu se tine cont de intretinerea din an a fiecarui apartament in parte? Aceasta nelamurire inca o am si nu gasesc nicaieri ceva concret...

Atat eu, cat si @Adriantot zicem la fel, adica dam dreptate celui care a intrebat si caruia nu i se pare normal situatia de la asociatia dumnealui.
Din acest motiv l-am sfatuit ce sa faca, dar nu asa de unul singur, ci impreuna cu cat mai multi vecini, aflati in aceeasi situatie. Pentru mine este aproape sigur, ca o marire artificiala a sumei Fd. de rulment (eventual o suma fixa/apt., mai mare), este in beneficiul doar a unor personaje din bloc. Mai mult nu spun !
Ultima modificare: Joi, 19 Mai 2022
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Are dreptul ad. gen. a prop. să stabilească afară de majorarea ... AdrianaMorosan AdrianaMorosan Are dreptul Ad. Gen. a Prop. să stabilească afară de majorarea fondului de rulment și cuantumul fiecarui ap. de 500 lei la fond? Adică să nu se respecte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, fondul de rulment este obligatoriu? daca da, de ce ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi? Acesta se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)