avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment

Buna ziua!
In primul rand multumesc pentru raspunsurile primite pe acest site.
Mai am o nelamurire, insa! Fondul de rulment se stabileste in functie de suprafata sau poate fi stabilit in functie de numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament?
Cel mai recent răspuns: costelmardare , utilizator 09:38, 23 Mai 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Saritah a scris:

Nu mi se pare corect, atat am spus. Am vecin care de 10 luni nu si-a platit intretinerea. Eu o platesc exact in ziua in care primesc nota de plata.
Deci nu, nu poate fi corect asa.
Dar asta e la noi, asta inteleg, asa-i la noi.
Asa-i la bloc. Zi faina sa aveti!

Nu conteaza ce-i corect, poate ca nu va plac unele reguli de circulatie, dar le respectati.
In cazul vecinului exista temei legal sa:

Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.
Vedeti, fiecare cu neintelegerea sa.
Stimate domn @latka, eu va inteleg inclinare pentru repectarea legii si va admir pentru acest lucru si sa stiti ca si eu, ca de altfel multi dintre utilizatorii forumului, trebuie sa observati ca incercam cat putem sa respectam legea - ca-i de circulatie, de asociatii si cate sute de legi nu avem noi ...
Ca o observatie, doar pe aceasta tema: legiuitorul a lasat la latitudinea asociatiilor de proprietari numeroase "portite" - sa le zic asa, de fapt numindu-se statut, regulament intern, proceduri si hotarari al AG - prin care noi, putem sa ne facem viata mai usoara, desigur in limita legii. In acest contest, atat eu si de fata
Ultima modificare: Vineri, 20 Mai 2022
Adam Grecu, utilizator
A propos de toate aceste discuții...eu am si o garsonieră unde au locuit ai mei...ei nu mai trăiesc și de vreo 5 ani e nelocuita. Luna de luna achit întreținerea în jur de 9 lei.. În bloc sunt si apartamente cu 3 camere. Cât ar trebui să plătesc eu fond de rulmrnt în asemenea situație având în vedere faptul că nu am datorii si luna de lună achit asa cum am spus..in jur de 9 lei daca nu sunt alte lucrări care implică plată de către toți proprietarii.
Cred ca discutia a devenit si Off-topic si obositoare prin neintelegerea unor notiuni elementare. Mai ales ca totul se raporteaza la niste notiuni ce nu-si au rostul aici, gen CORECTITUDINE, ECHITATE, JUSTETE. Ce conteaza e temeiul legal.

Asa ca raspunsul foarte scurt la intrebare e ca ar trebui sa platiti exact cit e stabilit de asociatia de proprietari respectiva. La mine in asociatie e stabilit in cote egale, la dl. Grecu e stabilit in cote inegale. E legal in ambele situatii.

Articolul 72
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime..
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2022
latka, utilizator
Fondul de rulment nu reprezinta o plata precum cea de la intretinere ! Este un fond constituit la nivel de asociatie din contributia tuturor apartamentelor si utilizat la plata facturilor. El se recompleteaza atunci cand locatarii isi achita cotele de contributie la plata intretinerii. Sumele consemnate in acest fond SUNT PROPRIETATEA locatarilor si ele pot fi retrase atunci cand locatarul se muta la o alta adresa si-si vinde apartamentul. Nu are nici un fel de relevanta ca dvs ati stat in frig in mod voit, cu robinetii de la calorifere pe cifra 2 sau 3 ! ..... A fost alegerea dvs si ati platit mai putin la intretinere ! Cu fondul de rulment (daca ati inteles expunerea mea) este o alta poveste !
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2022
costelmardare, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul ad. gen. a prop. să stabilească afară de majorarea ... AdrianaMorosan AdrianaMorosan Are dreptul Ad. Gen. a Prop. să stabilească afară de majorarea fondului de rulment și cuantumul fiecarui ap. de 500 lei la fond? Adică să nu se respecte ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, fondul de rulment este obligatoriu? daca da, de ce ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi? Acesta se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)