Buna ziua!
In primul rand multumesc pentru raspunsurile primite pe acest site.
Mai am o nelamurire, insa! Fondul de rulment se stabileste in functie de suprafata sau poate fi stabilit in functie de numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament?
latka
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu inteleg diferit de dvs. si mi se pare aberant sa tot calculezi la fiecare o suma diferita, unul are mai multe persoane intr-un apartament mai mic, dar va consuma mai mult pe utilitati, altul e singur la mai multe camere. Adriantot spune clar ca nu se tine cont de asa ceva.
La mine in asociatie toti au acelasi fond de rulment si e corect. In legislatie nu se spune nimic despre fond de rulment diferit pentru fiecare, ci ca , citez:
"Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației,"
E vorba de fondul de rulment pe condomeniul respectiv, despre cota de participare a fiecaruia nu se specifica.
Pina la urma acestia nu sunt bani pierduti de proprietar, ci un fond tampon de rezerva, pentru acoperire cheltuieli lunare curente. Banii ramin ai proprietarului. Si e firesc sa participe in mod egal la acest fond tampon.
Nu este firesc sa participe in mod egal la acest fond tampon.
Stiu ce zice legislatia: numai ca ....suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatie..., este compusa din:
suma, ap. 1 + suma ap. 2 +....suma ap. n
Stiu ca vi se pare nefiresc, dar corect asa este cum am explicat mai sus, adica, asa cum reclama @Saritah:
- omul acum are un Fd. Rulment in valoare de 300 lei ;
- anul trecut, ce-a mai mare suma repartizata nu a depasit 250 lei;
- vine acum hot. asociatiei ca romanul trebuie sa suplimenteze Fd. Rulment cu 100 lei?
Aici, asa cred unii ca s-a intalnit hotu' cu prostu', pe bune.... Adica nu s-a gasit nimeni pe-acolo sa-i puna la punct? Ei, daca nu s-a gasit nimeni, sa plateasca, e treaba lor !
Sa nu credeti ca saracul de contabil sau ce functie mai indeplineste el pe-acolo, tre sa munceasca cateva zile sa dimensioneze valoarea noului Fd. de rulment. Acum, aceste chestiuni sunt aproape gata rezolvate...
Raman la ideea ca pentru unii proprietari repartizarea unei sume fixe/mai mare a Fd/ Rulment ii avantajeaza, pe altii, cu siguranta NU.
Ca suma respectiva este a proprietarului - nu discut, asa este.
Este a proprietarului, dar nu este, saracul de el stie ca este blocata acolo si poate peste 20-25 de ani, o sa aiba dreptul sa si-o retraga in glorie...
Buna ziua, va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Sigur ca fondul de rulment este al meu dar sunt niste bani blocati.
Ideea este ca am socotit bine intretinerea mea, niciodata mai mare de 250 lei la un fond de rulment deja achitat de 300 lei.
Mai mult, am socotit ca si in eventualitatea in care in viitorul apropiat se va adauga o persoana la intretinere, abia voi ajunge la 300 lei lunar ( am adaugat salubritatea si am dublat consumul de apa - acestea fiind costurile pe nr de persoane).
Ca atare mi se pare incorect sa platesc aiurea 100 de lei in plus. Nu voi ajunge la intretinere de 400 de lei niciodata.
Va multumesc ft mult!
Zi minunata tuturor celor care mi-ati raspuns!
latka
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu va inteleg "doleanta", il inteleg si pe dl. Grecu, insa ce nu intelegeti nici dvs., nici el e ca pe acest forum nu discutam nici despre corectitudine, nici despre sexul îngerilor, ci despre temeiuri legale. Din moment ce legea nu precizeaza explicit ca acele cote de contributie la fondul de rulment sunt exact cit e intretinerea in cea mai grea luna de iarna si nu interzice cotele egale, atunci vorbim doar discutii. Cotele egale sunt la fel de corecte, morale sau cum vreti sa-i ziceti. Participa toti egalitarist la preintimpinarea unei situatii de avarie in care sa nu se poata plati facturile.
Nu mi se pare corect, atat am spus. Am inteles ca nici temei legal nu exista. Asta am cautat, asta as fi vrut sa gasesc. Legea e ambigua.
Dar nu e corect. Am vecin care de 10 luni nu si-a platit intretinerea. Eu o platesc exact in ziua in care primesc nota de plata.
Deci nu, nu poate fi corect asa.
Dar asta e la noi, asta inteleg, asa-i la noi.
Asa-i la bloc. Zi faina sa aveti!