avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive

In procesul meu cu Primaria(reclamata), privind o Decizie a acesteia, la a 3-ä infatisare,deci la al 2-lea recurs Primaria invoca anularea procesului pe motiv : " exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta Primaria Municipiului....."intrucit denumirea este Municipiu...... prin Primarul........si nu Primaria Municipiului.......",art 19 din Legea 21/2001;mai precizeaza faptul ca chiar daca in cauzele solutionate de pina acum Primaria nu s-a sesizat in acest sens nu este un argument juridic.
Ce pot sa fac? Ce argumente legale pot invoca pentru a contracara acest motiv si procesul sa nu fie anulat,procesul avind subiectul MODIFICAREA DECIZIEI PRIMARIEI ? Multumesc
Cel mai recent răspuns: negut , utilizator 12:52, 21 Martie 2011
In ce calitate a participat primaria la proces, la tribunal si la apel unde a facut recurs,daca nu are capacitate procesuala?Nu este o incalcare grava a Legii?


Legea nr. 215/2001: art. 19, art. 67 alin. (1)

C.pr.civ.: art. 87 alin. (1) pct. 2



Comunele, oraşele, municipiile, judeţele sunt persoane juridice de drept public (conform art. 19 din Legea nr. 215/2001) şi pot sta în justiţie prin reprezentanţii lor legali, anume primarii (art. 67 alin. 1 din Legea nr. 215/2001 şi art. 87 alin. (1) pct. 2 C. pr. civ.)
Primariile sunt aparat tehnic, fara capacitate de folosinta sau exercitiu.Persoana de drept public este-municipiul, comuna prin primar.Cand este vorba de acte de administratie,se poate chema si Consiliul local , dar numai daca este chemata comuna sau municipiul.Consiliul local,singur, nu are personalitate juridica.
Calitatea procesuala trebuia verificata de instante si lipsa ei poate fi ridicata orisicand , in timpul judecatii.Lipsa calitatii duce la respingerea actiunii.
Primaria ,in primul rind a invocat acum la recursul facut la Curtea de Justitie exceptia lipsei calitatii procesuale,dar si fapul ca eu ,ca parte reclamanta, sa mai aduc alte acte sa-mi dovedesc dreptatea. Acest lucru nu inseamna ca-si insuseste totusi calitatea procesuala ?Altfel de ce are astfel de solicitari ?!? In ce calitate , daca nu are calitate procesuala ?
negut a scris:

Va rog sa-mi spuneti cum nu poate face recurs Primaria, daca la recursul judecat la Curtea de Apel ,Decizia civila prevede ca se poiate face recurs in 15 zile de la comunicare

Eu nu stiu cum se poate face un recurs la...recurs#-o
Cert este ca @ u.b.i.k.are dreptate. Primaria este o structura functionala compusa din primar, viceprimar, secretarul uat si aparatul de specialitate al primarului (art. 77 din L. 215/2001).

Trebuia sa chemati in instanta comuna reprezentata de primar. Va redau mai jos parte introductiva a unei cereri de chemare in judecata:

Către,
TRIBUNALUL .................
SECŢIA MIXTÃ DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ªI FISCAL,
DE CONFLICTE DE MUNCÃ ªI ASIGURÃRI SOCIALE

DOMNULE PREªEDINTE,


Subsemnatul, .................., domiciliat în .................., judeţul .......... str. ............. nr. 72, etajul V, ap. 72, în calitate de ............ în termen legal formulez prezenta


CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATÃ


împotriva pârâtei, Comuna .............., cu sediul în localitatea ......... nr. .........., judeţul ......... cod postal ........, reprezentată prin primarul comunei .............., dl. .............., cetăţean român născut la data de ............., în localitatea ............, judeţul ..........., domiciliat în localitatea ........ nr. ......., judeţul ........., identificat prin CI seria KX, nr. ............ eliberat la data de .........., CNP .............., numită în continuare pârât pentru ca, prin hotărărea ce veţi pronunţa, să admiteţi cererea de chemare în judecată, să constataţi că

1. Calitatea procesual-activa, respectiv procesual-pasiva nu sunt decat o "traducere procesuala" a rolurilor din raportul juridic de drept material unde subiectul activ este indreptatit sa primeasca, sa i se faca ori ca ceara ca subiectul activ sa se abtina de la ceva iar, simetric opus subiectul pasiv este tinut sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva.
2. Avand in minte cele de mai sus trebuie observat ca poate fi obligat sa faca, sa nu faca sau sa dea ceva numai o entitate care are patrimoniu, conducere si organizare proprii. In speta, comuna are personalitate juridica si patrimoniu si este cea care poate sta in judecata pentru ca doar ea poate fi obligata sa dea, sa faca ori sa nu faca ceva.

Cele de mai la vale sunt valabile daca si numai daca primaria a invocat prima data in recurs exceptia lipsei calitatii procesuale.
3. Cu toate acestea, ar fi un formalism excesiv ca dupa ce actiunea a fost indreptata in mod gresit impotriva primariei reprezentata prin primar iar dupa ce s-au efectuat doua judecati in prima instanta si in apel unde comuna prin reprezentantul sau s-a aparat, a propus probe si a pus concluzii, actiunea sa fie respinsa in recurs cu motivarea ca raportul de drept material exista intre reclamant si comuna iar primariei ii lipseste calitatea procesuala.
4. Daca s-ar admite ca in recurs primaria invocand lipsa calitatii sale procesual-pasive poate sa scape de judecata ar insemna ca instanta sa valideze o atitudine care mie imi apare ca o expresie a relei credinte. Or, in opinia mea, autoritatii - indiferent despre care forma a autoritatii este vorba - nu-i este permis sa arate nici cea mai marunta rea-credinta in efectuarea apararii ori sa tergiverseze judecata ori sa nu depuna inscrisurile pe care le detine si care au legatura cu cauza ori sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive a primariei prima data in recurs, dupa ce in prima instanta si in apel s-a aparat si a pus concluzii.

Alte discuții în legătură

Lipsa capacitate de folosinta a primariei Jayr Jayr Buna ziua tuturor! Speta: Primaria X a dat in judecata angajatii pentru recuperarea unor sume de bani (sporuri) in urma controlului Curtii de Conturi. La fond ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aser aser Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ? (vezi toată discuția)
Motive de a cotracara exceptia fdanila fdanila Am proces la INALTA CURTE DE JUSTITIE,recurs, in care Primaria a invocat exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta dar: 1) insasi ... (vezi toată discuția)