avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... MARTOR
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

MARTOR

In urma unui incident , au rezultat 2 dosare unul de ultraj in care este acuzat fratele meu si unul de tentativa de omor , fratele fiind si victima.Am fost citat ca martor in dosarul cu tentativa,pot refuza de a fi martor deoarece are legatura directa si cu dosarul de ultraj al fratelui?Mentionez ca acesta e plecat si la intrebarea'' unde e acum'', nu ar imsemna sa-l dau de gol!?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:27, 1 Martie 2011
da, cred ca despre asta e de fapt vorba(fratele meu nu a facut plangere si nu are nici o declaratie facuta impotriva prespusului autor, fiind sub influenta alcoolui, nu-si aminteste cum s-a intamplat,iar la incident au fost mai multe persoane, toate incluse in dosarul de ultraj unde este si el bagat).Nu este totusi o ''exceptie '',avand in vedere ca este invinuit de ultraj si tulburarea linistii,(eu sa fac trimitere la art 80) !? Ce sactiuni pot primi daca ma prezint dar, refuz sa fac vreo declaratie , sau raspund cu ,, nu stiu unde este'' si ''nu-mi amintesc sa fi discutat despre asa ceva ''?
Daca va prezentati si nu vreti sa dati declaratie exita 2 variante:
1.Sa nu dati declaratie si sa se consemneze in scris acest lucru.
2.Sa vrea sa va acuze de marturie mincinoasa.

Cat priveste problema de la punctul 1 va pot spune ca am intalnit un procuror care nu a vrut sa citeze inca o data un martor ca sa fie audiat pentru motivul ca la politie nu a vrut sa dea declaratie.Martorul nu era ruda cu nimeni.

Cat priveste problema de la punctul 2 am vorbit cu niste politisti odata despre problema de la punctul 1 si ei ziceau ca s-a facut dosar penal unei persoane care a refuzat sa dea declaratie pentru acuzatia de marturie mincinoasa.Acest caz il stiu de la politisti si nu am verificat personal daca asa este.

Parerea mea ar fi ca martorul este obligat sa declare si are dreptul de a refuza sa dea declaratie doar daca este ruda indiferent de calitatea care o are persoana ( ma refer la partea vatamata) desi conform legii...la o prima vedere ar parea ca doar daca este cu invinuitul sau inculpatul ar avea acest drept...

Datorita faptul ca problema este destul de complicata ar fi indicat sa mergeti insotit de avocat si acesta sa incerce sa ,,paralizeze" audierea...dar vedeti ca este foarte greu de facut asa ceva in cazul in care politia vrea sa va audieze cu orice pret...
Si aveti doua variante:
1. Sa mergeti insotit de un avocat care sa inhibe abuzurile daca se poate fara sa se oboseasca foarte tare.Adica sa fie prezent si sa va apere in limite normale...
2. Sa mergeti insotit de un avocat care sa fie pregatit sa ,,paralizeze" audierea dvs., ceea ce v-ar costa mult mai mult decat angajarea unui avocat cum am descris la punctul 1.
Principala problema pentru dvs. este sa nu riscati sa va fie facut un dosar penal pentru infractiunea de marturie mincinoasa.De aceea ar fi indicat sa mergeti insotit de avocat asa cum veti putea.
Este posibil sa existe interceptari ale convorbirilor telefonice si daca veti declara ca nu stiti unde este, dar din probe va rezulta ca nu ati declarat adevarul sa aveti probleme penale...
Cred ca puteti refuza in fata instantei sa depuneti marturie. Daca insista, explicati motivul refuzului. Daca nu dati o declaratie falss, nu puteti fi sanctionat pentru marturie mincinoasa, desi riscati sa vi se faca dosar pana una-alta.
presupunand ca imi va intocmi dosar de marturie mincinoasa, chiar nu se are deloc in vedere faptul ca sunt ruda? Este totusi o exceptie ! "In latura obiectiva a infractiuniide marturie mincinoasa prevazuta de art 260din c penal, nu intra si refuzul de a depune marturie''
Incadrarea este de 1-5 ani pentru marturie mincinoasa, avand in vedereaexceptia amintita, faptul ca nu am avut de a face niciodata cu '' organele'' cu ce m-as putea alege?
Asta scriam si eu: daca refuzati complet sa depuneti marturie (nu dati marturie falsa), va pot face dosar pentru art. 260 CP - marturia mincinoasa, dar se va termina cu NUP, exact din motivul expus. Fiind ruda apropiata, nu va incadrati nici la art. 262 Nedenuntarea unor infractiuni.

Alte discuții în legătură

Declaratii in proces penal? Elflorin Elflorin Intr-un proces penal pot da declaratii rudele reclamantului ????? (vezi toată discuția)
Declaratii mincinoase date de p. vatamata Gabitz1983 Gabitz1983 Buna seara, Partea vatamata dintr-un dosar de inselaciune a mintit in fata politiei, in privinta modului in care l-a cunoscut pe invinuit, sustinand ca s-au ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie martor, consecinte Bogdann98 Bogdann98 Buna ziua, un prieten a fost lovit de un om acel prieten a scos certificat si a făcut plângere sa deschis dosar am fost sunat de politie sa ma prezint sa dau ... (vezi toată discuția)