avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... MARTOR
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

MARTOR

In urma unui incident , au rezultat 2 dosare unul de ultraj in care este acuzat fratele meu si unul de tentativa de omor , fratele fiind si victima.Am fost citat ca martor in dosarul cu tentativa,pot refuza de a fi martor deoarece are legatura directa si cu dosarul de ultraj al fratelui?Mentionez ca acesta e plecat si la intrebarea'' unde e acum'', nu ar imsemna sa-l dau de gol!?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 00:27, 1 Martie 2011
Multumesc!
Totusi daca s-ar ajunge, ce as putea risca?Procentual care ar fi media pedepselor cu executare?
Cine hotaraste NUP-ul?
Cu siguanta ca ar fi de preferat sa refuze sa dea declaratie ar fi preferabil decat sa dea o declaratie mincinoasa insa sunteti sigur ca se va da NUP?
Ati vazut in alt topic ca nimic nu este sigur.
Cum ar fi ca mrtorii sa refuze sa dea declaratie in cazuri in care fara martori nu se poate face nimic?
Nu am intalnit nicio solutie in practica judiciara in acest sens.
Procurorul dispune NUP. E bine sa va consultati si cu avocatul care se ocupa de caz.

@avocat_lascoschi@yahoo.com
Parca am mai discutat subiectul cu dvs si am verificat atunci doctrina, si toate manualele de drept penal afirmau ca marturia mincinoasa nu se aplica refuzului total de a depune marturie. Poate stie cineva altfel, dar cazurile de urmarire pentru art. 260 sunt foarte rare.
Nu imi aduc aminte sa imi spus ca ati gasit in cartile de drept.
De asemenea, nu imi aduc aminte sa fi citit in cartile mele despre asa ceva...dreptul martorului de a refuza sa dea declaratie...
Mi-ati dat parca un link pe care nu am putut sa il accesez.
Daca ati putea sa imi trimiteti atasat acel articol de pe internet ar fi grozav.Sunt foarte curios sa vad cum se motiveaza in doctrina.

Ma mai intreb daca nu ar fi incidente dispozitiile prevazute de art. 264 alin. (1) C. pen. in cazul acesta al refuzului martorului de a da declaratie in cadrul procesului penal?
In acest caz tot ar fi vorba de o infractiune...si tot nu exista dreptul martorului de a refuza sa fie audiat.

Am observat ca dvs. ati facut vorbire despre o posibila aplicare a art. 262 C. pen.

Alte discuții în legătură

Declaratii in proces penal? Elflorin Elflorin Intr-un proces penal pot da declaratii rudele reclamantului ????? (vezi toată discuția)
Declaratii mincinoase date de p. vatamata Gabitz1983 Gabitz1983 Buna seara, Partea vatamata dintr-un dosar de inselaciune a mintit in fata politiei, in privinta modului in care l-a cunoscut pe invinuit, sustinand ca s-au ... (vezi toată discuția)
Retragere declaratie martor, consecinte Bogdann98 Bogdann98 Buna ziua, un prieten a fost lovit de un om acel prieten a scos certificat si a făcut plângere sa deschis dosar am fost sunat de politie sa ma prezint sa dau ... (vezi toată discuția)