avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale imposibilitate de plata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

imposibilitate de plata

Buna ziua,
Am cateva facturi neachitate la ROMTELECOM, ( contractele sunt pe firma )

Momentan firma este in imposibilitate de plata nemai fiind activitate pe aceasta.

Am sanse sa declar firma falimentara ?
Procesul v-a continua cu administratorul firmei in cazul falimentului ?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Viorica Babita , Consilier juridic 11:34, 20 Mai 2008
deci ... in cazul meu (firmei mele) am o factura de plata catre un furnizor.
in momentul de fata sunt in imposibilitatea de plata a facturii respective.
mar interesa care sunt urmarile "imposibilitatii de plata" atat asupra mea ca administrator cat si asupra firmei.
PS. firma nu mai are activitate de aproximativ 4 luni
Pentru neplata facturilor, creditorul poate sa va actioneze in instanta in temeiul mai multor acte normative. De exemplu: poate sa solicite instantei emiterea unei somatii de plata ( conform OG 5/2001), poate introduce actiune pentru deschiderea procedurii de insolventa ( confrom legii 85/2006) , poate introduce actiune de chemare in judecata pe calea dreptului comun (conform Codului de procedura civila). Toate aceste cai de actiune in justitie sunt complementare, in sensul ca nu se exclud una pe cealalta. Asadar, in functie de calea pe care o alege, procedura este diferita si consecintele asemenea. Astfel, in cazul unei somatii de plata emise de instanta, societatea se executa silit pentru recuperarea creantei si a dobanzilor aferente, iar daca societatea nu are bunuri ce pot fi executate, asociatii raspund in limita legii si a actului constutiv cu bunurile proprii. Tot asa se intampla si in cazul procedurii prevazute de Codul de procedura civila. In cazul procedurii de insolventa, poate fi tras la raspundere administratorul (asociatul), in masura in care o cerere cu un astfel de obiect va fi introdusa de creditor si admisa de jud sindic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Faliment ContSters69698 ContSters69698 Daca sunt asociat la un S.R.L., si firma are datorii de 70000 RON la un furnizor, dar nu are datorii la stat, firma furnizoare poate declansa ... (vezi toată discuția)
Insolventa~~lipsa administrator lilianaG lilianaG cum se procedeaza daca societatea careia i-a fost deschis procesul de insolventa nu are administratorul de gasit,,cum se recupereaza creantele? (vezi toată discuția)
Faliment limerom limerom Am cateva intrebari legate de falimentul unei societati comerciale al carui asociat unic si administrator sunt. 1 Care sunt consecintele falimentului in ceea ... (vezi toată discuția)