Sint chemata in instanta pentru lamurirea succesiunii dupa sotul bunicii mele decedate in 2006, de catre fratele acestuia, adica cumnatul bunicii. Nelamurirea mea este ca exista un certificat de mostenitor pe numele cumnatului bunicii, in care este specificat astfel : " sint straini de succesiune prin neacceptare conform articolului 700 din Codul civil, XX (adica bunica ) conform declaratiei nr. ...".
Asadar ar fi fost doi mostenitori, bunica si fratele sotului sau, dar bunica nu a acceptat succesiunea unui anumit teren. Intre timp, dupa decesul bunicii au mai fost eliberate niste titluri de proprietate care fac obiectul succesiunii dupa sotul bunicii.
Ce nu inteleg eu este daca sint sau nu implicata in acesta succesiune, adica daca bunica a facut declaratie de neacceptare a unei parti din succesiune, restul proprietatilor pentru care nu e facuta nici o declaratie, ma privesc sau nu pe mine ?
multe multumiri
Cind spuneam ca succesiunea este deschisa ma refeream la faptul ca exista un certificat de mostenitor, (detin si eu o copie simpla) care specifica ca singurul mostenitor este fratele decedatului, sotia, adica bunica, fiind straina de succesiune prin neacceptare conform unei declaratii autentificate facute la notar. Doar ca singurul bun care este transmis prin acel certificat este un teren, insa exista si alte proprietati pentru care nu au fost acte la momentul emiterii certificatului de mostenitor. Ce as vrea sa stiu eu este daca bunica mea a facut o declaratie ca nu accepta o parte din mostenire, eu sint acum sau nu mostenitoare a ceea ce a mai ramas ?
multe multumiri
Dvs veniti la mostenire in nume propriu.Eu asa inteleg ceea ce ati spus.
Deci, aveti dreptul la mostenire.
Nu are legatura cu renuntarea bunicii la mostenire.
De ce are drept la mostenire? De ce dreptul e propriu?
Va rog sa ne dati unele date, in mod cronologic: cand a decedat bunicul? Avea copii? Dv. sunteti urmasul sau? Parintele dv., fiul sau fiica lui, era in viata la data decesului tatalui? De ec nu a avut si descendenti trecuti in certificat?
Daca nu sunteti descendent, ce sunteti?
In rest, eu nu inteleg pe cine vreti sa mosteniti, pe bunica sau pe bunicul?
Nu are legatura declaratia bunicii cu drepturile dv. Daca situatia este de asa natura incat sa influienteze, aratati-ne si cum credeti, ca nu-mi dau seama macar care e intreaga situatie, darmite sa fac afirmatii ca aveti au ba un drept.
Va recomand sa mergeti cu actele la avocat, asa incat, in caz ca aveti un drept, sa beneficiati de o aparare construita din timp, in caz ca nu aveti sanse, macar sa impiedicati alte pierderi cu unele cheltuieli de judecata etc.
Din pacate timp nu prea mai am sa apelez la un avocat, procesul fiind poimiine.
Am sa dau mai multe detalii: bunica s-a casatorit de 3 ori.
Doar din prima casatorie a avut o fiica, mama mea, care a murit inaintea bunicii.
Cel care ma cheama in instanta pentru lamurirea succesiunii este fratele celui de-al treilea sot al bunicii mele, care nu e bunicul meu. Cumnatul bunicii intenteaza actiune civila pentru stabilirea cotelor de succesiune in urma deceseului fratelui, sotul bunicii adica, decedat inaintea ei. Mostenirea care intra in discutie provine din paminturile detinute in familia sotului buniciii mele, redobindite partial dupa 1990.
Eu nu am putut face succesiune dupa bunica, pentru ca nu se cunosteau aceste cote, iar o parte din paminturi au fost vindute si acum proprietarii nu le pot intabula, caci nu-si pot face actele. Eu sint deci probabil in situatia de a rezolva succesiunea doar pentru ca sa se poata face actele, fara absolut nici un beneficiu, nici macar acest lucru nu mi-e clar.
Va multumesc