avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... delapidarea -speta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

delapidarea -speta

buna ziua,
Pana in luna decembrie a anului trecut am lucrat ca agent de vanzari directe la o firma de telecomunicatii.
Am facut cerere de incetare a raporturilor de munca cu acordul partior si a fost acceptata de angajator.
Ieri am primit citatie de la politie pentru a ma prezenta la audieri in calitate de faptuitor pentru delapidare, la plangerea penala a fostului angajator. Acesta ma acuza ca nu am dus telefoanele unui client. Mentionez ca eu nu am avut nici o secunda in gestiune aceste telefoane si nici nu exista un proces verbal de predare-primire a acestora intre firma si mine, pe factura destinata clientului aparand ca delegat o alta persoana.
Din cate inteleg dosarul se afla in stadiul de cercetari la acest moment.
Cum ar trebui sa procedez?
O intelegere cu fostul angajator si retragerea plangerii am inteles ca nu stinge actiunea penala indreptata impotriva mea. Astazi m-am prezentat la politie si mi s-a prezentat plangerea penala si am dat o declaratie prin care am declarat ca ma abtin de la declaratii pentru moment. Trebuie sa merg din nou la politie pe 7 martie. Cum credeti ca ar trebui sa procedez in continuare?
Cel mai recent răspuns: bogdan12 , utilizator 11:49, 8 Martie 2011
Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu un avocat cu atat mai mult cu cat, din ce spuneti, aveti si dovezi in dovedirea nevinovatiei. Dar situatia trebuie analizata in detaliu pentru a face cea mai buna aparare.
Sa va angajati avocat si sa nu mai mergeti la politie singur, pregatiti-va apararea si mergeti la declaratii ,ptr ca in faza de cercetare penala se aduna probe atat impotriva cat si pentru dvs.Nu insemna ca , daca exista o plangere penala , fapta este si dovedita, parcursul este mai indelungat.
nu am nici antecedente penale; trebuie insa spus ca sunt vinovat. totusi, datorita faptului ca nu sunt probe ar trebui sa incerc obtinerea unui nup? O eventuala intelegere cu fostul angajator si recuperarea prejudiciului ar putea sa finalizeze actiunea cu o amenda administrativa(neinscrisa in cazier?)
Este destul de delicata problema dvs. daca spuneti ca, totusi sunteti vinovat.
O intelegere, atat timp cat exista acea plangere, nu va ajuta intrucat in ceea ce priveste aceasta infractiune impacarea partilor nu conduce la inlaturarea raspunderii penale si nici retragerea plangerii.
Asa cum am spus anterior, niste raspunsuri concrete ati putea primi de la un avocat care sa studieze cazul.
Oricum faptul ca nu aveti antecedente penale va ajuta.
Cea mai simpla varianta ar fi sa beneficiati de prevederile noului art. 74 indice 1 din Codul Penal, introdus prin art. XX 2. din Legea 202/2010 (Mica Reforma). Conform articolului 74^1 CP, pentru faptele de delapidare, daca prejudiciul este de sub 50.000 de euro si este recuperat in totalitate, se aplica amenda administrativa, care insa se trece in cazier. Nu puteti beneficia de prevederile acestui articol de 2 ori in 5 ani.

Prin urmare, daca asteptati stabilirea prejudiciului din delapidare (de obicei prin expertiza, dar fara hartii va fi dificil) si il recuperati in totalitate, veti scapa cu o amenda de pana in 1000 de lei, dar cu cazier.

Care este valoarea telefoanelor?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Art 18 ind 1 bogdan12 bogdan12 Sunt cercetat pentru delapidare intr-un dosar la plangerea fostului angajator. Prejudiciul era de aproximativ 2000 de ron si a fost recuperat in totalitate. ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa delapidare andreea2003 andreea2003 buna ziua, indraznesc sa va adresez si eu cateva intrebari: - am luat de la banca la care lucrez suma de 27500 eur, facandu-mi un overdraft neautorizat pe ... (vezi toată discuția)
Delapidare hsv hsv buna ziua...am o problema serioasa...am lucrat la o sala de jocuri si am introdus unui client suma de aproximativ 25000 lei, bani pe care nu i-am primit.sunt ... (vezi toată discuția)