avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa

Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a celuilalt conducator auto ce a avut nevoie de 12-13 zile de ingrijiri medicale. Acum sunt inculpat in dosarul respectiv si victima a cerut in instanta sa mi se anuleze permisul de conducere. Problema este ca am cerut o expertiza in cauza din care a rezultat ca si eu si victima conduceam cu peste 100 km/h in localitate, iar expertul a scris la concluzii ca accidentul nu putea fi evitat decat daca ambii conducatori auto ar fi circulat cu viteza legala.Mentionez ca accidentul s-a produs pe un drum cu doua benzi pe sens amandoi circulam in aceeasi directie iar intr-o curba ne-am acrosat, exista un martor care declara ca eu am intrat in el, iar expertul sustine acelasi lucru.
Intrebarea este daca mi se poate anula permisul de conducere, pentru ca avand in vedere concluziile expertului rezulta ca a fost culpa comuna si are si victima parte de vina in acest accident chiar daca eu l-am acrosat dupa cum sustine martorul si expertul, si cam care ar fi pedeapsa in astfel de cazuri in insanta. Mentionez ca sunt student la o facultate de stat si nu am antecedente penale, din cate stiu se tine cont si de conduita morala si pozitia sociala a inculpatului, nu?
Cel mai recent răspuns: racheru , utilizator 19:02, 5 Aprilie 2011
Va multumesc ptr raspuns, deci sa inteleg ca pot cere o expertiza
medico-legala chiar daca au trecut 2 ani de la producerea acidentului? Banuiesc ca se vor lua in calcul actele eliberate in momentul externarii lucru care nu cred ca ma avantajeaza pentru ca are un diagnostic pus din burta cum se zice. El a cerut marirea numarului de zile la Craiova si apoi la Bucuresti dar nu i s-a acordat nici o zi in plus, cred ca medicii care au examinat actele si-au dat seama de ce s-a intamplat. Impacarea nu este o solutie pentru ca el nu vrea acest lucru are destui bani iar eu nu ii pot oferi o suma prea mare sunt student si nu imi permit... si daca mi-as permite nu i-as oferi pentru ca la primul termen de judecata m-a injurat si m-a amenintat cum a avut el chef eu neprovocandu-l cu nimic, doar m-am dus la el si l-am salutat, bineiteles ca acest lucru s-a intamplat in afara salii de judecata si nu pot dovedi ceea ce s-a intamplat. Tot n-am inteles daca totusi nu se ia in considerare culpa comuna si primesc o amenda administrativa mi se anuleaza permisul? dar daca primesc amenda penala?
Va multumesc.
Am facut acest lucru, acum la ultimul termen a ramas in pronuntare pana pe 16.03.2011 si avocatul meu a cerut culpa comuna si sanctionarea mea cu o amenda administrativa, la fel a cerut si avocatul de la asigurari, avocatul victimei a cerut anularea permisului si daunele de mai sus, iar procurul a sustinut rechizitoriul conform caruia eu sunt vinovat de producerea accidentului. Tot nu-mi zice nimeni daca amenda administrativa sau cea penala duce la anularea permisului in situatia in care sunt declarat vinovat de producerea accidentului.Am intrebat si avocatul dar nu m-a lamurit cred ca nici el nu stie sigur si nu vrea sa-mi zica ceva si apoi sa nu fie asa.
Va multumesc.
Este adevarat ca fiecare dintre dumneavoastra a incalcat legea circuland cu o viteza mai mare decat cea permisa de lege dar vina pentru producerea accidentului o aveti dumneavoastra pentru ca v-ati parasit banda de mers. Nu are nicio relevanta pentru producerea accidentului faptul ca victima conducea cu viteza. DUMNEAVOASTRA ATI INTRAT PE BANDA LUI deci vina pentru producerea accidentului va apartine.
In instanta sunt mai multe variante de solutii care se pot pronunta: sa fiti comdamnat definitiv (cu executare, cu suspendare sau cu amenda penala). De asemenea, instanta poate sa va achite pe baza art. 18 ind. 1 C.p. si sa aplice o amenda administrativa. Potrivit art. 114 lit. a din O.U.G. 195/2002 rep., permisul de conducere se anuleaza daca titularul acestuia a fost condamnat printr-o hotarare defintiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat ...... vatamarea corporala a unei persoane savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie. Deci permisul de conducere se va anula daca veti fi condamnat defitiv (cu executare, cu suspendare sau cu amenda penala).
In vederea redobandirii permisului de conducere va sugerez sa studiati art. 116 din O.U.G. 195/2002 rep.
Succes.
Va multumesc pt raspuns, am aflat ceva foarte util, daca mi se da amenda penala mi se anuleaza permisul doar 6 luni.
NU inteleg de ce nu conteaza faptul ca si victima circula cu viteza. Daca spre exemplu eu circul pe drum cu prioritate cu viteza legala si intra cineva in mine de pe un drum lateral el e vinovat, dar daca dupa ce se face alcoolemia se stabileste ca eu eram sub influenta bauturilor alcoolice voi avea si eu o parte din vina pentru ca se va considera ca daca eram treaz puteam sa evit. Sau daca circul in localitate cu 70 km/h si imi sare un pieton in fata printr-un loc in care nu este trecere de pietoni voi fi acuzat de vatamare corporala sau ucidere din culpa si voi avea o parte din vina iar dosarul va ajunge in instanta, daca as fi avut 50km/h s-ar fi dat NUP. Nu este si aici acelasi lucru? Adica daca victima circula cu viteza legala nu se considera ca putea sa evite accidentul si are si ea partea ei de vina?
Conform O.U.G.195/2002 Rep. art. 97 prevede ca anularea permisului de conducere se dispune de catre politia rutiera pe a carei raza de competenta s-a produs una dintre faptele prevazute la art.114 din aceasi oronanta.
Iata cazurile prevazute la acest art. 114/O.U.G.195/2002 Rep.
Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);

Alte discuții în legătură

Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)
Accident rutier rosica rosica Accident rutier produs acum 2 ani si cateva luni ,cu vatamare corporala care are zile de spitalizare 89,cel vinovat de accident ,nu avea permis ,a mai fost ... (vezi toată discuția)
Accident maryus_edy maryus_edy In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu ... (vezi toată discuția)