avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa

Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a celuilalt conducator auto ce a avut nevoie de 12-13 zile de ingrijiri medicale. Acum sunt inculpat in dosarul respectiv si victima a cerut in instanta sa mi se anuleze permisul de conducere. Problema este ca am cerut o expertiza in cauza din care a rezultat ca si eu si victima conduceam cu peste 100 km/h in localitate, iar expertul a scris la concluzii ca accidentul nu putea fi evitat decat daca ambii conducatori auto ar fi circulat cu viteza legala.Mentionez ca accidentul s-a produs pe un drum cu doua benzi pe sens amandoi circulam in aceeasi directie iar intr-o curba ne-am acrosat, exista un martor care declara ca eu am intrat in el, iar expertul sustine acelasi lucru.
Intrebarea este daca mi se poate anula permisul de conducere, pentru ca avand in vedere concluziile expertului rezulta ca a fost culpa comuna si are si victima parte de vina in acest accident chiar daca eu l-am acrosat dupa cum sustine martorul si expertul, si cam care ar fi pedeapsa in astfel de cazuri in insanta. Mentionez ca sunt student la o facultate de stat si nu am antecedente penale, din cate stiu se tine cont si de conduita morala si pozitia sociala a inculpatului, nu?
Cel mai recent răspuns: racheru , utilizator 19:02, 5 Aprilie 2011
Am inteles. Sunt oameni si ... oameni. Mai aveti varianta sa solicitati instantei sa faca aplicarea art. 18 indice 1 Cod penal. Aveti argumente in acest sens - nr. zile ingriji medicale minime, culpa partii vatamate care a contribuit la propria-i vatmare, ca daca nu ar fi existat si o culpa a acesteia, cu singuranta accidentul , fie ca nu ar fi avut loc, fie consecintele ar fi fost mult mai mici, precum si probele pe care le puteti produce in cirmstantiere - conduita dvs. sociala corecta, fara antecedente penale, fara sanctiuni la regimul circulatiei pe drumuriole publice etc.
Instanta poate considera ca fapta de vatamare corporala , datorita valorii minime aduse relatiei sociale lezate, nu constituie infractiune si sa va condamne la o masura administrativa. Daca eu as fi judecator, asa as face.
La asta ma gandeam si eu k o sa primesc amenda admnistrativa avand in vedere fapta si mai ales ca victima a incercat sa-si mareasca nr de zile medicale de doua ori, o data la Craiova si o data la Bucuresti lucru care demonsreaza ca face tot posibilul sa-mi anuleze permisul si sa obtina despagubiri cat mai mari, in neconcordanta cu suferinta sa.
Astept decizia instantei, a ramas in pronuntare pana pe 16 martie, stiu ca avocatul la ultimul termen a cerut sa fiu sanctionat cu amenda administrativa insa nu stiu cum a motivat aceasta cerere pentru ca nu am putut sa fiu prezent in sala la acel termen fiind student la zi in Bucuresti, voi face recurs daca nu voi primi amenda administrativa.
Va multumesc, m-ati ajutat foarte mult.
Bafta !
Solutie: În baza art. 184 alin. 1 si 3 Cod penal condamnă pe inculpatul R.I.A.la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvîrşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpa.În baza art.71 C.p.interzice inculpatului drepturile prev.de art.64 alin 1 lit.a teza a II-a si lit b C.p., cu referire la art.8 CEDO şi cauza Sabou şi Pîrcălab împotriva României, pe durata executării pedepsei principale.In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani si 6 luni reprezentând termen de încercare, potrivit art. 82 Cod penal. Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83, 84 Cod penal in conditiile art. 359 Cod procedură penală.In baza art. 71 alin. 5 c.p. suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.In baza art. 14 si 346 c.pr.pen obliga SC G.A. SA Bucuresti, la plata urmatoarelor sume de bani: -688,3675 lei. catre Spitalul SJUS -1.500 lei daune morale catre partea civila R.G.F.Respinge ca neintemeiata cererea de despagubiri civile formulata de SC R. SRL Slatina.În baza art 193 C.p.p. obliga SC G.A. SA la plata sumei de 700 lei catre partea civila cu titlu de cheltuieli judiciare reprezentind onorariu de avocat.În baza art. 191 Cod procedură penaIă obligă inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare avansate de către stat.Cu recurs la Curtea de Apel Craiova în 10 zile de la comunicare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă.

S-a dat si solutia... mi se pare exagerat de mult 6 luni cu suspendare ptr fapta comisa si nu inteleg de ce scrie ca recurs pot sa fac numai la Craiova nu trebuia sa fac recurs la Tribunalul Olt si numai dup-aia la Craiova? La recurs e posibil sa primesc o pedeapsa mai mare avand in vedere fapta comisa? M-ar interesa care este pedeapsa, care se da de obicei pentru astfel de cazuri... nici nu ma gandeam sa primesc mai mult de o amenda penala.
Va multumesc.
1. Cred ca este o eroare materiala in sentinta in cee ce priveste instanta la care se declara recursul. Potrivit art. 27 Cod de procedura penala, tribunalul este instanta competenta material sa judece recursul intrucat infractiunea pentru care ati fost condamnat este din categoria celora pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea partii vatamate. Deci, competenta de a judeca recursul nu revine Curtii de Apel Craiova ci Tribunalului Olt. Depuneti cererea de recurs la judecatorie insotita de o cerere de indreptare a erorii materiale strecurate in dispozitivul sentintei in sensul sa se inscrie in loc de Curtea de Apel Craiova, Tribunalul Olt.
2. In recursul dvs. nu va puteti agrava situatia. Deci, nu e posibil sa primiti o pedeapsa mai mare. Dar, se poate ca procurorul sau partea vatamata sa faca recurs si in cazul acesta situatia se schimba.
3. Practica judiciara e ca pentru vatamare coroporala in conditiile alin 1 si 3 din art. 184, pedeapsa este spre minimul special cu suspendarea executatii pedepsei
Pedeapsa pe care ati primit-o nu e la minimul special, care e de 3 luni, ci un pic peste. Nu stiu daca in sentinta a fost retinuta culpa comuna in producerea accidentului. E un aspect esential si daca nu a fost retinuta culpa comuna, atunci in recurs ar trebui sa uzati de aceasta imprejurare pentru a obtine o condamnare mai mica ori chiar cu amenda, sau , de ce nu o achitare pe art. 18 indice 1 Cod penal - atingerea minima adusa valorii sociale ocrotite si aplicarea unei masuri administrative. Nu va pierdeti increderea in justitie ! Curaj.!#-o

Alte discuții în legătură

Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)
Accident rutier rosica rosica Accident rutier produs acum 2 ani si cateva luni ,cu vatamare corporala care are zile de spitalizare 89,cel vinovat de accident ,nu avea permis ,a mai fost ... (vezi toată discuția)
Accident maryus_edy maryus_edy In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu ... (vezi toată discuția)