avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 984 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vatamare corporala din culpa
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vatamare corporala din culpa

Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Am fost implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala a celuilalt conducator auto ce a avut nevoie de 12-13 zile de ingrijiri medicale. Acum sunt inculpat in dosarul respectiv si victima a cerut in instanta sa mi se anuleze permisul de conducere. Problema este ca am cerut o expertiza in cauza din care a rezultat ca si eu si victima conduceam cu peste 100 km/h in localitate, iar expertul a scris la concluzii ca accidentul nu putea fi evitat decat daca ambii conducatori auto ar fi circulat cu viteza legala.Mentionez ca accidentul s-a produs pe un drum cu doua benzi pe sens amandoi circulam in aceeasi directie iar intr-o curba ne-am acrosat, exista un martor care declara ca eu am intrat in el, iar expertul sustine acelasi lucru.
Intrebarea este daca mi se poate anula permisul de conducere, pentru ca avand in vedere concluziile expertului rezulta ca a fost culpa comuna si are si victima parte de vina in acest accident chiar daca eu l-am acrosat dupa cum sustine martorul si expertul, si cam care ar fi pedeapsa in astfel de cazuri in insanta. Mentionez ca sunt student la o facultate de stat si nu am antecedente penale, din cate stiu se tine cont si de conduita morala si pozitia sociala a inculpatului, nu?
Cel mai recent răspuns: racheru , utilizator 19:02, 5 Aprilie 2011
Ceea ce am scris eu mai sus este cuvant cu cuvant luat de pe portalul instantelor de judecata. ceea ce mi se pare absurd este faptul ca procesul a avut loc pe 02.03.2011 iar pe 03.03.2011 am trimis-o pe mama la judecatorie la arhiva eu fiind in bucuresti s-a uitat doamna de acolo intr-un registru si a zis ca este scris acolo ca pe data de 16.03.2011 se da pronuntarea, si eu stateam linistit pana pe 16 noroc ca am intrat azi din pura curiozitate sa vad daca scrie ceva pe site-ul de mai sus si surpriza solutia este data de pe data de 04.03.2011. Am trimis-o pe mama iar la arhiva la judecatorie si a ramas foarte surprinsa doamna de acolo ca in calculator aparea la fel ca pe net, iar in registru tot pe data de 16 aparea ca se va da pronuntarea. Mai erau cateva zile si nici recurs nu mai puteam sa fac. Abia de luni sa vad cum ajung acasa sa vad ce scrie in dosar, de pe 4 pana azi inca nu a ajuns dosarul la arhiva si au zis ca nici nu ajunge saptamana aceasta...nu stiu cum se poate asa ceva avand in vedere ca sunt in aceeasi cladire. Banuiesc ca ar trebui sa si motiveze de ce a dat aceasta pedeapsa instanta, nu? I-am zis avocatului sa faca recurs a zis ca il depune maine.
Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
racheru, utilizator
Solutia din recurs nu va poate agrava situatia..... doar daca se respinge veti fi obligat la cheltuieli judiciare.
Mai am si eu o intrebare : in Art. 79. cod penal scrie ca "Orice imprejurare retinuta ca circumstanta atenuanta sau ca circumstanta agravanta trebuie aratata in hotarare", iar in hotararea pe care am primit-o eu nu scrie nimic referitor la asa ceva, asta insemna ca nu s-a tinut cond de nici o circumstanta atenuanta in acest dosar, nu?
Din cate imi amintesc, dvs, sunteti in posesia minutei, adica a partii dispozitive din hotarare. Ori ce hotarare judecatoreasca are si o parte expozitiva, unde se arata motivele pentru care instanta a dat o anumita solutie. Sunt aproape sigur ca in partea expozitiva a hotarii au fost retinute circumstantele atenuante sau/si agravante, daca acestea au fost evocate in cursul poceslului. Daca nu au fost retinute, acest fapt poate constitui un motiv de recurs.
Imi cer scuze ca nu am mai raspuns dar am fost foarte ocupat.Aveti dreptate, abia luni am reusit sa intru in posesia motivelor pentru care instanta a dat aceasta solutie unde sunt retinute si circumstantele atenuante. Pe scurt acolo spune ca e culpa comuna in mai multe locuri si anume: cand se acorda despagubirile pentru spital in valoalre de aproximativ 1 400 lei noi se considera culpa comuna 50% eu, 50% victima si obliga societatea de asigurari sa despagubeasca spitalul doar cu jumatate din suma adica aproximativ 688, cand se acorda despagubirile morale aceeasi poveste, instanta a retinut faptul ca vina pentru accident este atat a mea cat si a victimei in aceeasi masura, si acorda 1 500 lei despagubiri, iar mai jos cu un paragraf scrie ca vina pentru producerea accidentului "apartine exclusiv inculpatului" adica mie. Eu unul nu mai inteleg nimic ori e culpa comuna ori e numai vina mea...

Alte discuții în legătură

Accident cu victima danyell_crystyan danyell_crystyan in 16 decembrie 2015 am acrosat cu masina un pieton care se afla pe mijlocul drumului la 10-15 metri dupa o trecere de pietoni.precizez ca eram in afara ... (vezi toată discuția)
Accident rutier rosica rosica Accident rutier produs acum 2 ani si cateva luni ,cu vatamare corporala care are zile de spitalizare 89,cel vinovat de accident ,nu avea permis ,a mai fost ... (vezi toată discuția)
Accident maryus_edy maryus_edy In data de 05.aprilie.2008 am obtinut permisul de conducere..Iar in data de 09.septembrie.2008 ora 21:30 am avut un accident de circulatie pe drum national cu ... (vezi toată discuția)