avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna seara ,sunt mihaela,in mai 2007 am terminat divortul si nu am deschis proces de partaj pana in mai 2008,fostul meu sot ma scos afara impreuna cu cei 4 copii minori care au ramas in urma divortului la mine.As dori sa intreb in ce masura ma va afecta aceasta tinand cont ca pentru apartament am luat un credit ipotecar in valoare de 6000 euro,cu o rata lunara de 60 euro.de anul trecut fostul meu sot plateste ratele la apartament iar eu cu copii stam in chirie cu 150 euro.lunar.Va rog sa imi spuneti in ce masura ma va afecta aceasta .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:26, 31 Mai 2008
Sper ca are un avocat care se bazeaza pe lege si nu pe lipsa de masinarie etc... In conditiile in care hotararile judecatoresti seamana in multe puncte de vedere, parca ar fi copiate la indigo... sau la xerox.

Am avut hotarare care avea, in mod gresit, trecut la reclamant alt nume decat cel din dosar... :)) Atat sunt de oameni judecatorii, incat pot gresi, astfel ca e total eronat sa spui ca ai fi castgat... un dosar sau altul.

Caci, Claudiu, daca e om, atunci si acel jude poate gresi, deci, chiar daca ai dreptate, poti pierde. In consecinta, e o greseala mare sa spui ca ai fi castigat, nu poti sti asta.

Referitor la exemplul dat de tine, din experienta mea de instanta, daca e sa mearga repede la toaleta sau sa bea un pahar de apa, judecatorii aleg, de regula, pentru aceste momente, timpul concluziilor pe fond. Pentru ca nu mai e necesara prezenta lor, ca, de regula, nu mai intervin elemente procedurale, marea chestie care mai e necesara in acel moment e consemnarea argumentarilor de catre grefiera.
Mai mult, ca jude intr-un complet, nu inseamna ca-si formeaza opinia in ultimele 3 minute ale dosarului, asta e clar si, mai mult, cam urmeaza linia presedintelui de complet. Asa incat, nu avea niciun rost sa mai ramana in sala daca voia sa traga un fum dintr-o tigara.
In plus, daca vezi cam cat se intinde in concluzii prima parte, presedintii de complet lasa si cealalta parte sa vorbeasca tot atat timp, aproximativ. Daca ai vorbit 3 minute, clar, el avea 4 minute (punand la socoteala si strigarea dosarului ulterior) timp mort.
Nu am vazut judecatori sa iasa din sala in timpul dezbaterii unei exceptii de procedura sau alte chestiuni care ar necesita, eventual, o consultare a judecatorilor completului. Ies in timpul audierii unui martor sau al concluziilor.
Asa ca, da, am inteles de ce a iesit din sala, doar ca nu stiu care era tinta lui exacta: toaleta, tigara, un sandvis, o cafea... :P Sau poate i se facuse rau.

Uman vorbind, daca judecatorilor li se desfiinteaza o hotarare in recurs, exista urmatoarele dezavantaje pentru ei:
- daca e pe procedura sau pe proasta aplicare a legii, statistica ii poate scoate de la anumite bonusuri considerabile sau promovari la instante superioare;
- daca se trimite spre rejudecare din orice motiv, atunci exista sansa sa mai existe un apel in acel dosar; cat mai multe erori de gen, cu atat mai mult isi incarca, singuri, propria instanta si propriul complet.
Asa incat, ca om, mila le-o fi de copii, dar daca te gandesti cat de dezavantajos le e lor sa nu aplice legea, mai mila le e de ei insisi. In plus, asta pe langa o datorie civica indeplinita cu succes. :D
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Parerea mea este ca doamna o sa faca o alegere in functie de banii pe care ii are.Are la dispozitie un numar imens de avocati daca este din Bucuresti.

A iesit pt ca avea lacrimi in ochi.Ai vazut ca si filmele sunt plictisitoare daca au o distributie gresita.Exista filme care se bazeaza pe aceeasi povestiere dar efectul asupra oamenilor este diferit.
In alt caz a cerut jandarmului un pahar cu apa.Ca sa nu iasa din sala in timpul sedintei.Nu mai putea sa vorbeasca.

Parerea mea se bazeaza pe rezultate si fiecare avocat le stie pe ale lui.
Fiecare avocat se judeca cum stie mai bine sa o faca in functie de proces si de ceea ce are in mod concret la dispozitie.
Cat priveste apelul sau recursul daca ramane acelasi avocat care stie cum a obtinut acea solutie, probabilitatea de desfiintare sau casare a hotararii pronuntate este foarte redusa.
Sunt cazuri in care justitiabili isi schimba avocatul ( de cele mai multe ori din motive financiare) si apoi in apel pierd tot ce au obtinut la prima instanta.Aici ai dreptate Avlil.

avocat Claudiu Lascoschi

nu vreau santaj emotional in instanta,am fost casatoriti 20 ani am avut servici amandoi,venituri apropiate,tot ce imi doresc este dreptul meu,pentru copii mi sa stabilit pensie de intretinere .vroiam doar sa stiu in ce masura ma va afecta faptul ca el a platit ratele la apartament de anul trecut si daca se tine cont de faptul ca eu stau in chirie.apartamentul are o valoare de 70000 mi de euro iar datoria catre banca este 4700.in partaj am renuntat si la toate bunurile din casa .doresc doar partea mea si dreptul meu din apartament.
Daca a platit singur ratele la creditul ipotecar, instanta va lua acest lucru in calcul la stabilirea contributiei sotilor la dobandirea imobilului. Bunurile mobile din apartament pe care nu le solicitati vor fi atribuite fostului sot, dar din nou, se va tine cont la partaj si de valoarea lor.
mihaela40 a scris:

nu vreau santaj emotional in instanta,am fost casatoriti 20 ani am avut servici amandoi,venituri apropiate,tot ce imi doresc este dreptul meu,pentru copii mi sa stabilit pensie de intretinere .vroiam doar sa stiu in ce masura ma va afecta faptul ca el a platit ratele la apartament de anul trecut si daca se tine cont de faptul ca eu stau in chirie.apartamentul are o valoare de 70000 mi de euro iar datoria catre banca este 4700.in partaj am renuntat si la toate bunurile din casa .doresc doar partea mea si dreptul meu din apartament.

Stimata doamna vad ca ati retinut ceea ce e mai rau de aici.Nu este santaj emotional un lucru care este real.
Ceea ce au scris cologii mei care va sugereaza sa va judecati intr-un mod sec va atrage la un esec pt dvs.
Faptul ca aveti 4 copii va ajuta in realitate daca stie cineva cum sa puna problema.Ma refer la un avocat.
Daca el achita ratele si dvs aveti o atitudine pasiva asa cum va sugereaza colegii o sa primiti ceea ce va aprecia instanta intr-un mod sec.Si va fi corect sa se intample asa deoarece atitudinea dvs genereaza acest lucru.
Probabil ca el va obtine apartamentul si dvs o sulta corespunzatoare cu contributia dvs la dobandirea apartamentului.
Sulta va fi mica, mai mica decat valoarea reala de circulatie a apartamentului.
Valoarea de circulatie a apartamentului se va stabili de un expert in cursul procesului si va fi cu cca 30 - 40 % mai mica decat valoarea reala de circulatie.
Acesta este finalul prevazut de colegi in ceea ce va priveste referitor la proces.
Daca nu veti consulta un avocat care sa inteleaga toata situatia asa cum v-am spus repetati greseala initiala, mai precis atunci cand nu ati consultat un avocat dupa ce ati iesit din casa.Si greselile se platesc.Imi pare rau.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare yala in timpul procesului de partaj bunuri comune mere mere Buna seara, Ce as putea sa fac in acest caz , cind fosta sotie in timpul procesului de partaj bunuri comune a schimbat yalele de la usa apartamentului(in ... (vezi toată discuția)
Reintegrare in familie lelia1952 lelia1952 As dori sa stiu daca fostul meu sot care a parasit domiciliul de buna voie dupa divort, are dreptul sa revina dupa opt ani sa locuiasca in apartamentul pentru ... (vezi toată discuția)
Partaj gagione gagione am divortat si am deschis actiune de evacuare pe ordonanta presedentiala impotriva fostei sotii care locuieste in continuare in apartamentul care este ipotecat ... (vezi toată discuția)